Du er her

Besseggen - Fra Memurubu til Gjendesheim

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Besseggen – Fra Memurubu til Gjendesheim.Besseggen er et av Norges mest populære turmål. Stedet ligger idyllisk til i en hver fjellvandrers eldorado, nemlig i vakre Jotunheimen. Hele 50,000 går over den dramatiske eggen hvert år. Fra Gjendesheim går det båter over det grønnskjærende Gjendevatnet og inn til Memurubu. Overnattingsmuligheter enten i turisthytte eller telt like ved turstart.

Sett av 5t en vei på den totalt 15,5km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Vågå
Tid:                              5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       15,5km en vei (Stigning 1130m)
Merket:                        Ja (Skiltet og T-merket)
Terreng:                      Sti / Snaufjell (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Besseggen 1638m.o.h og Veslfjellet 1743m.o.h

 

 

 

Parkering:

Besseggen – Parkering ved Gjendesheim turisthytte.Parkering ved Gjendesheim i Vågå kommune.
Kjøretid Hå kommune – Gjendesheim: ca 9t 15min

Vi startet turen fra Hå kommune, Rogaland fylke. Kortest rute er fra (Stavanger) Mortavika, Årsvågen, Ølen, Odda, Kinsvarvik, Voss, Flåm, Vang og videre til Beitostølen, Bygdin og deretter over Valdresflye (sesongstengt). Den populære fjelltoppen Bitihorn passeres like før Bygdin. Fortsett på Rv51 ned mot skiltet avkjøring til Gjendesheim (godt skiltet). Langs asfaltveien opp til Gjendesheim er det flere parkeringsplasser. Ved leie av rom på turisthytta, følger parkering med, utenom mot avgift. Se mer info nederst i artikkel. GPS posisjon N61 29.613 E8 48.891.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Besseggen – Noen valgte sovesal og andre valgte lavvo ute i det fri.En slik tur som dette krever planlegging. Det er mange faktorer som skal passe, og ikke minst været? Turen var planlagt i god tid og jeg er så heldig å få lov til å være med Heidi, Wenche, Joveig og Svend på tur, tusen takk. Etter en lang, men sosial og kjekk kjøretur er vi endelig fremme ved Gjendesheim. Det står telt rundtomkring og parkeringsplassene er nærmest fult opp. Det er midt i høysesongen. Svend og Wenche velger å sove på sovesal, dermed får vi parkering inkludert. Heidi, Joveig og jeg slår leir et lite stykke unna og sover i lavvoen. Vi avslutter en lang dag i den koselige stua på Gjendesheim turisthytte, med noe godt i glasset.

 

 

 

Besseggen – Gjendebåtene har flere avganger daglig i sesong.Etter ei god natt søvn, både for oss ute og Svend og Wenche inne er det endelig morgen. I dag er det dagen vi har ventet lenge på. Vekkerklokka er satt på litt for tidlig ette min smak, men vi har planer om å bestige Gaustatoppen i Telemark fylke samme dag, så skal vi det må vi opp tidlig. En god frokost og et par kopper kaffe må vi uansett ha, så noen prioriteringer holder vi tvert på. Lavvoen rigges ned i rekordfart og lagres bort i bilen. Så var det disse båtene, når gikk de nå igjen? Slapp av, i høysesong går det drøssevis av avganger og det er bare og hoppe på neste ledige båt. Mer info på www.gjende.no.

 

 

 

Besseggen – Vi har tatt båten fra Gjendesheim til Memurubu.Vi stiler oss i kø ved båtene og kommer med i første pulje kl 07.30, alt går etter planen. Om det er kø før avgang, så kjører disse serviceinnstilte arbeiderene før slik at vi skal slippe og vente. Hvor finner man egentlig en slik service til vanlig? Takk til besetningen på «Gjendebåtene». En snau halvtime senere er vi fremme ved Memurubu, stedet hvor vi skal starte turen fra. Det er full båt og masse folk, vi setter opp tempoet og kommer oss hurtig opp i fjellsiden. Så mange som opp mot 50,000 turgåere vandrer over Besseggen hvert år. Det er et enormt antall i seg selv, men om en tar turens korte sesong i betraktning, så er det enda mer enormt.


 

 

Besseggen – Svend, Wenche, Heidi og Joveig er glade for å endelig være her.Stien er god, men på enkelte steder kan det være små løse steiner. Det er også godt skiltet, slik at det er enkelt å se hvor en skal til en hver tid. Fra den privateide «turisthytta» Memurubu er terrenget stigende en lengre etappe, en får ikke lange biten på og «varme» opp før det bratt stiger oppover. Gjendevatnet er 984moh og vi skal opp til 1400moh før det begynner å flate nevneverdig ut. Vi har bestemt oss for å bruke god tid å nyte turen. Å forhaste oss i dette «fjell-eldoradoet» ville vært rene skjære galskapen!


 

 

 

Besseggen – Utsikten er virkelig et skue for øyet.Oppe på den langstrakte fjellsiden åpner utsikten seg betraktelig. Langt der fremme i østlig retning ligger Gjendesheim turisthytte, etter min mening holder stedet nærmest en hotell-standard. Hytta ble ferdig sommeren 1878, men det var først året etter at den fikk navnet Gjendesheim. I løpet av en sesong overnatter opp mot 13,000 gjester. I sørøst stopper vi opp og beundrer den smale og langstrakte eggen Knutshøe 1517moh. Vi blir stående lenge helt stille, slike svære og ruvende fjellformasjoner er ingen av oss vandt med, hvert fall ikke hjemme på Jæren.

 

 

 

Besseggen – Langt der fremme ser vi det smale partiet opp mot "Besseggen".I det vi passerer tjernet Bjørnbøltjønne 1475moh, kjenner vi to til tre regndråper i pannen. Det var meldt utrygt for regn, men så langt er været på «vår side». Vi fortsetter litt til uten å finne frem regntøyet. Blikket blir løftet opp av stien flere ganger, men det er først nå «selveste Besseggen» føles virkelig nære. Den smale og langstrakte eggen går bratt oppover mot Veslfjellet 1722moh. Det er ingen hemmelighet at vi er spente, det ryktes om at det er meget luftig og stedvis noe ukomfortabelt å gå her, særlig om en er redd for høyder.

 


 

 

Besseggen – Den langstrakte og bratte eggen opp mot toppen.Regndråpene har heldigvis avtatt og stenene har ikke rukket å bli fuktige. Langs Bessvatnet 1373moh har enda ikke snøen forsvunnet på sørsiden. Vi blir gående på ei lang rekke i snøfonna, hvert steg er gjennomtenkt å settes forsiktig ned. Ingen vil uti det iskalde vatnet. Mens vi går oppover i steinmassene, kommer noen ned av Besseggen. Det er etter min mening greit å gå her. Etter å ha gått her vil jeg ikke avfeie «ryktet» ovenfor, men det er etter min mening sterkt overdrevet. Jeg er selv ikke særlig glad i luftige partier, men det er helt OK å gå her.

 


 

 

Besseggen – På toppen kan vi nyte den utrolige utsikten.Å stå på toppen av Besseggen, hele 1638moh føles enormt, se på den utsikten! Vi blir stående her helt målløse. Det grønnskjærende og langstrakte Gjendevatnet, med det blanke og klare Bessvatnet er et spesielt skue for øyet. Vi omringet av svære og snødekkede fjellformasjoner, det er rett og slett nydelig og ingen av oss vil videre. Etter en god stund kikker vi på hverandre og sier; «Hvorfor ikke bare ta pausen her?» Og en god pause ble det på oss.

 

 


 

 

Besseggen – Norges største varde på Veslfjellet 1722moh?Turen går mot slutten, men først skal vi bestige Norges største varde. Stien og merkingen går over Veslfjellet 1722moh, slik at dette er ingen avstikker fra original rute. Turen ned fra fjellet går i et stedvis bratt, men med en tilrettelagt sti ned til Gjendesheim. Steinunderlaget avtar og et mer frodig og grønt terreng overtar. Regnet lot være og det ble til og med glimt av sol i fjellheimen i dag. Tusen takk til dere alle for en minnerik og utrolig kjekk tur over Besseggen. Anbefales!

 

 

 

Info!

  • Gjendebåtene har opptil 15 daglige avganger fra Gjendesheim i sesongen. Mer info på www.gjende.no.
  • Det er begrensede parkeringsplasser helt oppe ved Gjendesheim, men en kan parkere mot avgift like ved Gjedevatnet og der båtene går fra.
  • En kan leie rom eller sove på sovesal på Gjendesheim turisthytte. Det følger med parkering til bilen om en velger dette alternativet. Hytta er eid av Den Norske Turistforening og er åpen for alle. En kan også kjøpe mat og noe utstyr her.
  • En kan også ta båten til Memurubu dagen før og sove over her. Hytta er «privateid», men det praktiseres slik vi kjenner det på turistforeningens hytter.
  • Det er også mulig å overnatte i telt i lia ovenfor, eller nede ved Gjendevatnet.
  • Det er dusjanlegg nede i kjelleren. Her betaler enn med mynt, det er mulig å veksle i resepsjonen. Husk håndkle.
  • Sesong – normalt: Juni, Juli, August og September
  • Tidsbruk: 5-7t en vei oppgitt av DNT.

 


 

Bildegalleri
Dato: 23.07.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer