Du er her

Gaustatoppen - Fra Stavsro til Svineroi via Norges utsiktspunkt

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Gaustatoppen - Fra Stavsro til Svineroi via Norges utsiktspunktGaustatoppen er hele Norges utsiktpunkt. Titusenvis av turgåere finner veien opp til Telemarks høyeste fjell, hvert eneste år. Utsikten er enorm og fra den 1883moh høye toppen, kan en se hele 1/6 av fastlands Norge. Noe av det spesielle er at alle kan ta del og oppleve toppen, det går nemlig et tog inni fjellet for de som ikke ønsker eller kan gå til topps.

Sett av 3,5t på de totalt 9,9km.
 


 

 

Kommune:                  Tinn
Tid:                              3,5t rundtur* (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,9km rundtur* (Stigning 708 høydemeter)
Merket:                        Ja (T merket og skiltet)
Terreng:                      Sti / Stein (Godt fottøy er nødvendig, f.eks fjellsko)
Vanskelighetsgrad:    Krevende
Høyde:                         Gaustatoppen 1883m.o.h

* Bilveien mellom Svineroi og Stavsro er ikke medregnet i antall km eller tids fakta ovenfor, distansen er ca 4km.


 

Parkering:
Vi parkerte ved Stavsro og Svineroi - Gratis parkering.

Gaustatoppen – Parkering ved StavsroStavsro (Parkeringsavgift kroner 150,-)
Gaustatoppen er og finne i vakre Tinn kommune, nærmere bestemt i Rjukan området (Telemark fylke). Fra Rjukan følg rv37 igjennom sentrum, ta av inn til høyre dersom enn kommer fra vest mot øst rett etter kirken Dal. Følg hårnålsvingene oppover mot Gaustablikk, men kjør ikke inn til det populære ski og hytteområdet. Fortsett istedenfor videre på Fv651, det er godt skiltet til Gaustatoppen som er en av de største attraksjonene i Rjukan. GPS posisjon N59 50.067 E8 42.837.

 

 

Gaustatoppen – Parkering ved SvineroiSvineroi
Gaustatoppen er og finne i vakre Tinn kommune, nærmere bestemt i Rjukan området (Telemark fylke). Fra Rjukan følg rv37 igjennom sentrum, ta av inn til høyre dersom enn kommer fra vest mot øst rett etter kirken Dal. Følg hårnålsvingene oppover mot Gaustablikk, men kjør ikke inn til det populære ski og hytteområdet. Fortsett istedenfor videre på Fv651 ca 1km etter innkjørsel til Gaustablikk. Mellom Stavsro og Svineroi er det ca 4km. GPS posisjon N59 51.806 E8 40.921.

 

 

Alternativ parkering:

  • Rjukan ved Stasjonslia
    Vanskelighetsgrad Ekspert 7t (11,8km) tur en vei. Start bak Radio Rjukan i Såheimsveien.
  • Selstali
    Vanskelighetsgrad Ekspert 5t (8km) tur en vei. Parkering og start ved Selstali Seter (P.avgift 2013 30kr)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Gaustatoppen – På vei opp til Norges utsiktspunkt fra StavsroGaustatoppen er en populær og attraktiv turistattraksjon. Vi har vært her før, men dessverre uten den mye omtalte utsikten. Det ønsket vi å gjøre noe med, og sammen med Hilde og meg ble også hennes foreldre med til topps. Utgangspunktet for turen var veldig nærme, faktisk bare 5-10 min med bil fra Gaustablikk. Hytta vi leide sto fint i lia vendt mot den populære turistattraksjonen, her hadde vi en nydelig utsikt mot toppen.

 

 

 

 

 

Gaustatoppen – Tor Alf og Marit holder et jevnt og hurtig tempo mot toppenDet er tidlig morgen og vi er ekstra spente, værmeldingene har nemlig vært noe usikre de siste dagene. Jeg går ut på terrassen og kikker mot toppen, det ser veldig lovende ut. Vi spiser frokost og kommer oss av garde, sekkene er lett pakket og Hilde har sluppet oss av ved Stavsro. Hilde er gravid og ønsket istedenfor å ta Gaustabanen til topps denne gang. Vi holder et jevnt og godt tempo oppover lia, Store Stavsronut er nettopp passert.

 

 

 

 

 

Gaustatoppen – Det begynner allerede tidlig i etappen å bli utsiktsriktBak oss dominerer et sjeldent fargespill. Kombinasjonen mellom skyer, sol og tidlig høstfarger i terrenget danner et uforglemmelig øyeblikk. Langs stien ser Tor Alf en død lemen, det viste seg å være flere av disse små sinnataggene. I den frodige lia står flere sauer og beiter, vi passerer med en knapp margin og konkluderer med at de er nok vant med turgåere. Fargespillet bak oss viser seg å være kortvarig, i hvert fall når det gjelder i siktlinje.

 

 

 

 

 

Gaustatoppen – Turistforeningen har ei turisthytte på toppenEt hvitt teppe av skodde er på vei mot oss. Det går riktignok høyt, men slik det ser ut nå vil det omkranse toppen om kun kort tid. Vi blir enig om å skille lag, Tor Alf og Marit fortsetter i sitt jevne og gode tempo mot toppen. Det er ingen fare for sikkerheten eller at vi ikke skal finne frem, stien er godt merket og skodda omkranser kun de siste høydemetrene fra toppen. Jeg blir nødt for å legge bort kameraet og sette opp tempoet i kampen mot utsikten. Fra turisthytta er utsikten enorm, men jeg vil helt ut på eggen av Gaustastoppen.

 

 


 

Gaustatoppen – Følg merkingen på den smale eggen ut mot toppenI det turisthytta er passeres får den intense, og gode vaffellukta meg til å tenke tanken om å bli her. Men jeg skal til topps og klyver over en etter en stein mot dagens mål. Det tykke laget med skodde nærmer seg betraktelig. Det er snart ikke lenger mulig å se turisthytta, og hvert fall ikke kjenne vaffellukta. Ura på den smale og bratte eggen er T merket, det anbefales å følge merkingen. Hvilket betyr at det ikke anbefales og utforsk eventuelle nye veier på egenhånd.

 

 

 

 

 

Gaustatoppen – Utsikten fra toppen er enorm, det er rett og slett rått!Det kjente turmålet besøkes av opp mot 30,000 utsiktlystne turister hvert år, i skrivende stund. På klarværsdager kan du oppleve Sør-Norges råeste utsikt, og faktisk helt opp mot 1/6 av Norges fastlands areal som tilsvarer 60,000km2. Til sammenligning er Danmarks totale areal 43,000km2. Det har gått et år, og nå står jeg her igjen. Denne gang med en ekstrem utsikt, det er rett og slett enormt!

 

 

 

 

 

 

Gaustatoppen – Et hvitt teppe med skodde dekker det hele på minutterHilde er oppe etter en fin tur med Gaustabanen, hun venter utenfor turisthytta. Det er på tide og sette kursen tilbake. Skodda har omkranset toppen og utsikten uteblir på få sekunder. På vestsiden av eggen går det over 900 høydemeter nærmest rett ned, i et brutalt og steinete terreng, jeg tar meg forsiktig tilbake til turisthytta. Like etter kommer Tor Alf og Marit opp den ny lagede sherpa trappa.

 


 

 

 

 

Gaustatoppen – Jeg er på vei ned mot SvineroiDet er godt å se at flere enn meg fristes av den gode vaffellukta. Det er på tide med en velfortjent pause. I tillegg til medbrakte brødskiver står selvsagt vafler og kaffe på menyen. Jeg bestemte meg egentlig litt spontant for å gå til fots ned igjen, i og med alle skulle ta Gaustabanen for opplevelsens skyld. Jeg prøvde banen i fjor, og istedenfor ønsket jeg å kunne tilby enda en trase til Telemarks høyeste fjelltopp. Og slik ble det.


 

 

 

 

 

Gaustatoppen – Utrolig flott og nydelig terrengJeg kortet ned min pause litt, slik at Hilde, Marit og Tor Alf ikke skulle måtte vente så lenge på meg. Jeg er i full gang og det er bratt ned mot Svineroi, men til gjengjeld noen hundre meter kortere enn til Stavsro. Den vanligste traseen til topps er å følge den T merkede stien fra Stavsro. Nede i fjellsida letter skodda og sikten er god, det samme gjelder opp mot Gaustatoppen. Jeg har fått oppleve utsikten, men synes det var dumt at Hilde, Marit og Tor Alf ikke fikk samme opplevelse. Det er for sent på dagen til å ta en tur til nå som skodda har lettet. Vi bestemmer straks at dette ikke må bli siste gang vi bestiger Gaustatoppen. Vi er vell nede alle sammen, og en fin tur har vi hatt!

 

 

Tips!

  • Det er ikke mulighet for å fylle vannflasken på Gaustatoppen turisthytte, dette fordi vann må fraktes med Gaustabanen til toppen. Men, det er mulig å kjøpe vann på flaske i sesong.
  • Gaustablikk området er en flott plass for overnatting samtidig som det er mulighet for å bestige nærliggende topper like utenfor hotell/vandrerhjemmet.
  • Har du lyst til å ta Gaustabanen ned fra toppen? Se turen til Gaustatoppen med Gaustabanen ned her.


 

Bildegalleri
Dato: 29.08.2014
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer