Du er her

Gaustatoppen - Tur til hele Norges utsiktspunkt fra Stavsro

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Gaustatoppen – Tur til hele Norges Utsiktspunkt fra Stavsro.Gaustatoppen er hele Norges utsiktpunkt. Titusenvis av turgåere finner veien opp til Telemarks høyeste fjell, hvert eneste år. Utsikten er enorm og fra den 1883moh høye toppen, kan en se hele 1/6 av fastlands Norge. Noe av det spesielle er at alle kan ta del og oppleve toppen, det går nemlig et tog inni fjellet for de som ikke ønsker eller kan gå til topps.

Sett av 2t en vei på den 6,4km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Tinn
Tid:                              2t en vei - Opp (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,4km en vei (Stigning 732m – Primærfaktor 968m)
Merket:                        Ja (T merket og skiltet)
Terreng:                      Sti / Stein (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (Høy stigning)
Høyde:                        Gaustatoppen 1883m.o.h og Turisthytta 1830m.o.h

 

Merk,
Turbeskrivelsen inneholder et sammendrag fra to ulike turer. Bilder brukt i artikkelen er et sammendrag fra tre forskjellige turer. I tillegg gis det også informasjon om Gaustabanen nederst i artikkelen.


 

Parkering:
Gaustatoppen – Parkering ved Stavsro.Stavsro (Parkeringsavgift kroner 150,-)
Gaustatoppen er og finne i vakre Tinn kommune, nærmere bestemt i Rjukan området (Telemark fylke). Fra Rjukan følg rv37 igjennom sentrum, ta av inn til høyre dersom enn kommer fra vest mot øst rett etter kirken Dal. Følg hårnålsvingene oppover mot Gaustablikk, men kjør ikke inn til det populære ski og hytteområdet. Fortsett istedenfor videre på Fv651, det er godt skiltet til Gaustatoppen som er en av de største attraksjonene i Rjukan. GPS posisjon N59 50.067 E8 42.837.
 

Alternativ parkering:

 • Rjukan ved Stasjonslia
  Ekspert (svart) 7t (11,8km) tur en vei. Start bak Radio Rjukan i Såheimsveien.
   
 • Selstali
  Ekspert (svart) 5t (8km) tur en vei. Parkering og start ved Selstali Seter (P.avgift 2013 30kr).
   
 • Svineroi
  Krevende (rød) 3,5t (4km) tur en vei. Terrenget er noe brattere enn fra Stavsro. Parkering ved Svineroi (Gaustabanen).

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Gaustatoppen – Joveig på vei opp mot Gaustatoppen i solnedgang.Toppturen i 2015 til Gaustatoppen skilte seg ut på mange måter fra tidligere turer opp hit. Jeg har vært her to ganger før, og dette skulle bli min tredje tur i jakten på den perfekte utsikten. Heidi, Joveig og jeg startet turen kl 21.15 fra Stavsro etter en lang dag. Da hadde vi først gått over den populære Besseggen i Oppland fylke, og i tillegg kjørt flere timer for å komme til Telemark fylke og Tinn kommune. Målet var å sove under åpen himmel, ved turisthytta og få oppleve tidenes soloppgang.

 

 

 

 

Gaustatoppen – Heidi, Joveig og jeg skal sove under åpen himmel på toppen av Telemark.Vi har allerede besteget flere av turens mange høydemetre. Vi er ikke direkte slitne, men en fjelltur på ca 5t i forveien, etterfulgt av en like lang biltur kjennes på kroppen. Fra parkeringsplassen følger vi en god sti som er tydelig merket. Stien er lettgått første del av turen, men terrenget og stien blir mer og mer steinsatt ettersom høydemetrene tilbakelegges. Selv om terrenget er stigende stort sett på hele toppturen, finnes det også noen partier hvor en får «hentet seg litt inn».

 


 

 

 

Gaustatoppen – Utsikten er enorm og må oppleves.Sola setter sine varme kveldstråler mot turisthytta. Vi gleder oss til å komme opp til toppen. Sekkene er godt pakket og veier opp mot 15kg stk. Det er meldt minusgrader selv en varm juli måned og vi har forberedt oss godt på ei kald natt. Hvert steg blir tyngre og tyngre, men den enorme utsikten gir oss ny energi. På klarværsdager kan en nemlig oppleve Sør-Norges råeste utsikt, og faktisk helt opp mot 1/6 av Norges fastlands areal, som tilsvarer 60,000km2. Til sammenligning er Danmarks totale areal 43,000km2.

 


 

 

Gaustatoppen – Turisthytta like ved toppens høyeste punkt.Turisthytta er kun betjent i sesong, og det er mulig å bestille overnatting med mat dersom en ønsker det. Selv om vi nådde toppen langt etter åpningstidene, åpnet en hyggelig betjening opp kiosken og lot oss kjøpe litt sjokolade og brus, samt kokte varmt vann til oss. Det øyeblikket kommer vi ikke til å glemme etter en lang dag, tusen takk! Det blåser opp mot 6-7m/s på toppen, men bak turisthytta har vi funnet oss en live plass for å spise litt kveldsmat og tilbringe natta.

 

 


 

 

Gaustatoppen – Heidi og Joveig gjør seg klare for en kald natt på toppen av Telemark.Hver vår turmat-pakke er satt til «koking» og vi kan knapt vente. Dette er definitivt Norges vakreste «kjøkken»! Mens vi spiser kontrollerer vi klokkeslettet for når tidenes soloppgang finner sted. Heidi insiterer på at det å ha på vekkerklokka er unødvendig, selv kl 04.30. Jeg på min side er mer skeptisk. Tenk om vi sov bort hele soloppgangen? Vell, da sov vi hvert fall godt.

 


 

 

 

 

Gaustatoppen – Soloppgang fra hele Norges utsiktspost.Nattefrosten «kryper» over de svære steinmassene. Fjellduk-posen dekkes av et tynt lag rim før vi rekker å sovne, men på innsiden er det heldigvis godt og varmt. Få timer senere våkner Joveig og jeg brått. Vi forstår knapt hva som skjer, men skjønner etter hvert at Heidi roper ut; «Soloppgang!!». Klokka er 04.30 og vi blir vitne til tidenes soloppgang, og det fra det som kanskje er Norges vakreste utsiktspunkt? Gleden er derimot kortvarig for oss, 60 minutter senere er alt dekket i skodde.

 

 

 

 

Gaustatoppen – En lang og smal egg fører ut til det høyeste punktet på 1883moh.Turisthytta er for mange stedet som blir forbundet med å være på toppen av dette kjente og populære fjellet. Men, slik er det ikke for en topptur entusiast. Hver høydemeter teller! Den 500 meter lange og smale eggen er T merket, men følg merkingen nøye for på hver side går det bratt ned.

 

 

 

 

 

 

 

Gaustatoppen – Vi er på vei ned etter en fin tur og natt på toppen av Telemark.Vi må ned til avtalt oppmøtested, og vi har dessverre ikke tid til å vente på de fantastiske vaflene som stekes på hytta. Derimot kan du som bestiger toppen i sesong og i åpningstid nyte nystekte vafler, kaffe og annet snacks fra kiosken. Turen tilbake til parkeringsplassen følger samme T merket rute som vi gikk opp. Ute av det tykke og hvite teppet som omkranser toppen, viser det seg å være en nydelig dag. Sola skinner og vi får nok en fantastisk tur og opplevelse på minnet. Takk for turen!

 

 

 

 

 

Gaustabanen - Alle kan nå Telemarks høyeste fjelltopp!

Gaustabanen – Alle kan nå Telemarks høyeste fjelltopp!Gaustabanen ble vedtatt å bygge i 1953, og allerede året etter tok byggingen til. Entreprenørfirmaet Thor Furuholmen AS var ferdig med arbeidet 8.juni 1959, da åpningen av banen sto for tur, men ikke for offentligheten. Banen ble den gang bygget av Forsvaret og NATO for å frakte nødvendig utstyr og personell til toppen av Telemark. Kostnaden i 1959 var på 14 millioner.

 

 

 

 

 

 

Gaustabanen – Spennende og kjekk tur, anbefales!Banen er i dag åpen for allmenheten og frakter hovedsakelig turister. Fra stasjonens nedre punkt på 1150moh til 1800moh har banen en kapasitet på nærmere 50 personer i timen, fordelt på ca 10 personer per tur under normal drift. Reisetiden er beregnet til ca 15 minutter. Turen til Gaustatoppen er todelt. En horisontalvogn på togskinner tar deg inn til den 39 grader bratte stigebanen. Det er denne som sørger for en hurtig stigning til toppen av Telemark.

 

 

Tips!

 • Det er ikke mulighet for å fylle vannflasken på Gaustatoppen turisthytte, dette fordi vann må fraktes med Gaustabanen til toppen. Men, det er mulig å kjøpe vann på flaske i sesong.
 • Gaustablikk området er en flott plass for overnatting samtidig som det er mulighet for å bestige nærliggende topper like utenfor hotell/vandrerhjemmet.
 • Har du lyst å starte turen fra Stavsro, men avslutte ved Svineroi? Se turbeskrivelse her.

 

 

Bildegalleri – Tur 2015
Dato: 23/24.07.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Bildegalleri – Tur 2013
Dato: 29.07.2013
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer