Du er her

Blåfjellet - Topp og rundtur igjennom den trolske lia

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Blåfjellet - Topp og rundtur igjennom den trolske liaFra Blåfjellet har du en vid utsikt utover store deler av Jæren, og på denne rundturen følger vi den umerka stien opp gjennom den trolske lia. På vei til toppen går vi forbi et utkikkspunkt som gir en fantastisk utsikt utover Taksdalsvatnet og Urådalen. Rundturen passer også godt for barn med litt turerfaring.

Sett av 1 t på den totalt 3,3km lange rundturen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Time
Tid:                              1t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       3,3km rundtur (Stigning 223m)
Høyde:                        Blåfjellet 272 moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen til Blåfjellet klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Opp lia stiger det nesten kontinuerlig helt til topps, men det er totalt lite stigning fordelt ut på antall km. Om du ikke har gått her før kan det være en fordel å følge et GPS spor, da det går flere forskjellige tråkk opp gjennom lia. Stien vi følget er allikevel ganske tydelig synes vi, og det bør gå greit å finne frem på egen hånd også.

Vi går over en del røtter opp gjennom lia, og på vei ned skaret er det både en del ur og røtter - husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Etter regnfulle perioder samles det også en del vann i stien på vei ned fra fjellet. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen til Blåfjellet går i et spennende og varierende skogsterreng. I begynnelsen er en for det meste omgitt av furutrær som oppover lia blir erstattet med bjørke- og eiketrær. Det er en trolsk og eventyrlig stemning opp lia som tar oss til toppen, og her er det et yrende fugleliv og mange fuglekasser å se. Vi går forbi et utkikkspunkt som gir en flott utsikt over Taksdalsvatnet og Urådalen. Selve toppen ligger på snaufjellet, og på vei ned igjen er stien preget av en del stein og røtter. Turens korte lengde gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier om barna har litt turerfaring. Det er to broer en må over, og en gjerdeklyver på turen.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett)

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Vi velger å dele ruta vi gikk i 4 etapper;

 1. Fra parkeringsplass til infotavle nedenfor Blåfjellet
  På parkeringsplassen er det skiltet mot Sælandsfjellet og Urådalen, men det er ingen videre merking. Vi følger grusveien ned til broa og går videre på bred og tydelig skogssti til vi kommer til et kryss. I krysset går vi til høyre og videre kommer vi over en bro, skogsstien følges videre til gjerdeklyveren. Etter gjerdeklyveren ser vi infotavla litt til høyre, som ligger nedenfor Blåfjellet.
   
 2. Fra infotavle til Blåfjellet
  Litt til venstre for infotavla går det en sti opp gjennom lia langs Taksdalsvatnet. Stien er litt vanskelig å legge merke til, men når du finner den er den tydelig og god. Det går tydelige tråkk hele veien til topps, men det går også noen misvisende tråkk i feil retning enkelte steder. Følger du «hovedtråkket» og hele tiden tenker at du skal gå oppover, vil du mest sannsynlig følge rett sti. Last gjerne ned gpx fila og ha med på mobilen om du er i tvil. Utkikkspunktet er en avstikker i ytterkanten av stien helt sør, før vi begynner å gå i nord-østlig retning mot toppen.
   
 3. Fra Blåfjellet ned til skogsvei
  Fra Blåfjellet er det rødmerket og skiltet til vi kommer ned til skogsveien igjen. Vi går ned fra toppen i nord-østlig retning, og herfra følger vi skilt mot «Sælandskogen P». Rødmerkede påler følges til vi er nede ved skogsveien.
   
 4. Fra skogsvei til parkeringsplass
  Når vi kommer ned til skogsveien tar vi til venstre og følger skogsveien til vi er tilbake ved infotavla. Herfra går vi over gjerdeklyveren og broa og følger vi skogsveien tilbake til parkeringsplassen igjen.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Toalett*SkogKlatremuligheter
Elv/BekkInfotavle* 

* Toalett: Tilgjengelig på parkeringsplass i Sælandsskogen
* Infotavle: Ved parkeringsplass og nedenfor Blåfjellet

 

 

Parkering
Parkering

Blåfjellet – Parkering i Sælandsskogen (Time kommune).Stor og romslig parkeringsplass i Sælandsskogen, Time kommune.

Kjørebeskrivelse fra Nærbø. Følg Gudmestadvegen 181 mot Risa og Risavegen 170, sving til høyre i krysset ved Garborg. Fortsett mot Undheimsvegen 505 til veikrysset like før Undheim. Sving av mot Ålgård til venstre og følg Sælandsvegen 205 mot Sæland. Like før sistnevnte stedsnavn er det skiltet til Sælandskogen. Parkeringsplassen er stor og romslig, det er også toalett tilgjengelig. GPS posisjon N58 42.633 E5 48.050.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Blåfjellet – Topptur igjennom den trolske skoglia.Det er en nydelig tirsdag i påskeuka, og i dag bestemmer vi oss for å gå til Blåfjellet for å nyte kveldsmaten – Kjell Arild har nemlig blitt vist en trasé til toppen som er ny for oss. Vi starter ved parkeringsplassen i Sælandsskogen og følger skogsveien hvor mine føtter har trasket mange turer siden de var bittesmå. Vi går over den velkjente broa og gjerdeklyveren som tar oss videre til infoskiltet på nedsiden av Blåfjellet, og herfra går vi bort fra den kjente stien. Du legger ikke merke til stien om du ikke vet at den er der, men litt til venstre for infotavla går det tydelige tråkk i sør-østlig retning oppover den skogkledde lia.

 

 

 

Blåfjellet – Nydelig utsikt utover Taksdalsvatnet på vei opp mot toppen.Trærne er bare og stien er dekket med løv, jeg går ikke mange meterne før jeg inntar en salig stemning i den eventyrlige urskogen som omgir meg. Her henger flere fuglekasser i trærne, den ene så stor at den må tilhøre en ugle. Her er uten tvil et rikt fugleliv. Vi kommer til et utkikkspunkt som gir en fantastisk utsikt utover Taksdalsvatnet og Urådalen, her belønnes vi virkelig for hver høydemeter som er gått! Både trær og steiner er mosegrodde, noe som gir traséen et trolsk preg. Vi kommer til et lite flatt parti – husk å gå oppover her!

 

 

 

 

Blåfjellet – Vi koser oss på toppen og lager blomkålsuppe med bacon.Vi passerer flere store eiketrær som viser godt igjen i terrenget, gode klatretrær om det er barn (eller lekne voksne) med på tur. Vi følger gode tråkk helt til topps, og på toppen er både varde og skilt. Vi finner en plass i le hvor kveldsmaten tilberedes og nytes, før vi følger «gamleruta» ned igjen. Her er både skiltet og merket ned skaret til skogsveien som tar oss tilbake til infotavla nedenfor Blåfjellet. Vi går tilbake til parkeringsplassen og er begge enige om at vi har funnet en ny favorittvei til Blåfjellet. God tur!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått våren 2018, dato 27.mars
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Det er ikke merket opp lia til Blåfjellet, og her går flere tråkk som kan være misvisende. Om du har fokus på å følge det mest tydelige tråkket, og at du i tillegg skal gå oppover mot toppen bør det ikke være problem å finne frem. En kommer til et flatt parti der det kan virke mest naturlig å fortsette rett frem i nordlig retning – her skal du altså fortsette oppover i terrenget i sør-østlig retning. Last gjerne ned gpx. fila om du er i tvil.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Sælandsskogen og Taksdalsvatnet - Tur for hele familien Bjødnalia - Rundtur via Sælandskogen og Urdådalen Blåfjellet - Topp og rundtur i Sælandskogen Lyngaland kulturlandskap - Fra Sælandsskogen til Melsvatnet Melsvatnet - Telttur med mange muligheter Melsvatnet - Rundtur i rolige omgivelser Bursfjellet - Lettgått topp og rundtur fra Eikeland Høylandsfjellet - Lettgått fjelltopp med storslått utsikt Lyefjellet og Njåfjellet - Rundtur Åsenvatnet - En natt under åpen himmel Taksdalsvatnet - Padletur en fin desemberdag Sælandskogen – På hengekøyetur i spennende omgivelser

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer