Du er her

Brusaknuden - Rundtur innom Karten

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Brusaknuden – Rundtur innom fjelltoppen KartenBrusaknuden med sin langstrakte form viser igjen i terrenget, toppen er på hele 430m.o.h og gir med dette en storslått utsikt. Rundturen går ned på vestsiden og runder rundt ved Kartavatnet før toppen Karten bestiges. Terrenget er lettgått og godt å ferdes i.

Sett av 2,5-3t på rundturen, totalt 8,4km.

  

Kommune:                 Time
Tid:                              2,5-3t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,4km rundtur
Merket:                        Ja (Rødmerket – Avstikkeren opp til Karten er ikke merket)
Terreng:                      Sti / Grusvei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Brusaknuden 430m.o.h og Karten 421m.o.h

 Parkering:

Brusaknuden – Parkering like ved saueskillegardene.Opparbeidet parkeringsplass like ovenfor Oslandsvatnet og Mellomstrandsvatnet, det er skiltet langs Buevegen 504.

Fra Nærbø, følg Opstadvegen181 forbi Åna Kretsfengsel i sørlig retning, sving opp mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150, for øvrig første til venstre etter innkjørsel til fengselet. Videre opp mot vindmølleparken og vatnet Storamoset tar en til høyre like ved Karlsbu. Følg Buevegen 504 i ca 4,3km fra Karlsbu før det er skiltet opp til høyre mot Brusaknuden. Vis hensyn for anleggstrafikk og gårdsdrift. GPS posisjon N58 38.686 E5 52.393

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Brusaknuden – Nydelig utsikt allerede fra startTuren til Brusaknuden er en populær topptur i distriktet, den langstrakte fjellformasjonen ruver i terrenget og viser godt igjen med sine 430m.o.h.

Det er langfredag og strålende vær, denne rundturen har jeg gledet meg til lenge. Bilen er parkert ved saueskille gardene like ovenfor de populære fiskevatnene Oslandsvatnet og Mellomstrandsvatnet. Herfra starter turen på grusvei opp mot toppen, stigningen er behagelig og en er akkurat passe varm når stien tar over og grusveien avsluttes. 

 


 

Brusaknuden – Tøff utforming og strålende utsikt fra toppenDe tunge skydekket som stedvis blokkerer for ei strålende påskesol fortrenges bort, sikten bort mot Urdalsnipa med den kjente Moisenderen forbedres i løpet av få titalls minutter. Grusveien er for lengst lagt bak mine fjellstøvler, en lettgått sti omringet av gress og myrlendt terreng følges mot toppen. Stien skrår inn mot den lange og imponerende steingarden like ved, en gjerdeklyver er plassert ut øst for Brusaknuden. 

 


  

Brusaknuden – Ruvende utsikt fra toppens høyde.En liten stigning opp langs ryggen gjenstår før varden blir et faktum, herfra er utsikten storslått og ruvende. Kjente topper som Urdalsnipa, Synesvarden, Ulvarudlå og Karten peiles ut. En tur kasse er festet på den store varden, legg gjerne igjen en helsing i tur boka. Jeg må videre og den rødmerkede stien følger ned mot Toraknuten og Bruaberget, også her er det plassert ut gjerdeklyver for å passere eiendomsgrensa like nedenfor. Toppen og stien ned mot Kartavatnet går ikke mange meterne fra kommunegrensa mellom Time og Hå kommune. 

 

 

 

Brusaknuden – Utløpet av KartavatnetDet er stille og fredfylt på dagens vandring, blå himmel med fuglekvitter og osen av bekken like ved, er til å komme i godt humør av. I den skogkledde sørsiden av Kartavatnet er det hugget en tunnel, tettvokst skog gjør det hele til en mørk og tøff gjennomfart. Nede ved bekken må en utføre enkle hopp fra stein til stein for å komme tørrskodd over, men de beste steinene er rødmerket og forhåpentligvis over vannmengdene. Langs stien ved Kartavatnet finner jeg ei fiskestang som ser ut til å ha ligget der en stund, kanskje ikke rette plassen og prøve fiskelykken? 

 

 

 

Brusaknuden – Utsikt fra fjelltoppen Karten mot vindmølleparken på Høg-JærenStien går etter hvert over på veinettet rundt fjelltoppen Karten, fra stien er det godt 500m før veien deler seg. Rødmerket rute går ned til høyre, men jeg har bestemt meg for å gå til Karten og skjærer opp til venstre og gir meg ut på neste fjelltopp. En liten brun hytte passeres før kommunikasjonsutstyret til forsvaret og andre tjenester kommer til syne, utsikten er upåklagelig ut over deler av Jæren fra Kartens høyde. For å komme ned til rødmerket sti/vei følger jeg mine egne fotspor tilbake.

 


 

 

Brusaknuden – En fin rundtur er snart overJeg setter meg ned like nedenfor Karten på en lun og koselig plass, et par brødskiver og en kopp kaffe kommer en ikke unna på tur. Tilbakeveien går langs skogholtet nord for Kartavatnet og videre i nordøstlig retning bort mot grusveien igjen, hele rundturen er rødmerket med unntak av avstikkeren opp til Karten. Rundturen er absolutt til å anbefale, enten en velger å gå oppom Karten eller ikke.

God Tur!

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 18.04.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Er det kyr ute på beite på denne turen?

Kommentar: 
Hei Åse, Det er storfe (kyr, kviger og okse) på beite vest for Kartavatnet i sesong, altså i terrenget mot Karten. Har selv gått her mange ganger og dyrene virker rolig og ikke interessert i personer. I tillegg er området stort og oversiktlig, en kan gå flere hundre meter unna om en føler det betryggende. Takk for tips, jeg oppdaterer turen med info om husdyr på beite. Til info tror jeg det går sauer på andre siden av vatnet.

Kommentar: 
Takk for kjapt svar. Da tror jeg at jeg prøver meg på Brusaknuden i dag. Har hund og noen kyr er veldig nysgjerrige.

Kommentar: 
Hei, Bare hyggelig, kjekt du bruker kommentarfeltet! Vi hadde fellestur hit på onsdag, og da hadde to stykker med seg hund. Det gikk greit :) Normalt når jeg går denne turen pleier jeg starte fra Husavatnet, det er merket og skiltet langs bilveien. "Normal parkeringsplass" for Brusaknuten er ofte stengt, så derfor velger jeg parkeringsplassen som er et "hakk før" om en kommer fra Karlsbu. God tur!

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer