Du er her

Dyrafjellet – Mange toppers fjelltur i en utsiktsrik rundtur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Dyrafjellet – Mange toppers fjelltur i en utsiktsrik rundturDyrafjellet og de nærliggende toppene byr på en storslagen utsikt i alle retninger, en rødmerket sti slynger seg i terrenget blant små idylliske tjern og furutrær. Terrenget er stedvis krevende med enkelte tøffe etapper, ta tiden til hjelp og nyt utsikten mot fjelltoppene. Turen starter fra Tengesdalsvatnet.

Sett av 4t på den 9,6km lange turen.
  

Kommune:                 Sandnes
Tid:                              4t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,6km rundtur
Merket:                        Ja (Rødmerket og Skiltet)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Dyrafjellet 484, Husafjellet 472, Nonsknuten 472 og Bukkaknuten 452m.o.h

 Parkering:

Dyrafjellet – Parkering ved østlig ende av TengesdalsvatnetParkering på opparbeidet p. plass i østlig ende av Tengesdalsvatnet, Sandnes kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø er hurtigste alternativ å kjøre via Undheim og over til Ålgård, fortsett videre mot Oltedal (avkjørsel mot Sirdal). Ta til venstre ved Gjestal Fabrikkutsalg, det er skiltet mot Lauvvik og Høle, fortsett over Seldalsheia og parkeringsplass for Bynuten og Selvikstakken passeres. Ta til venstre mot Sandnes i kryss ned til Høleveien, like etter er det opparbeidet parkeringsplass på høyre side. GPS posisjon N58 52.171 E5 59.586.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3


 

Informasjon:

Dyrafjellet – Med start fra TengesdalsvatnetVed Tengesdalsvatnet er det opparbeidet en stor parkeringsplass, i tillegg til toaletter og ei lita brygge for blant annet utsetting av kajakk og kano. Det er også flotte bademuligheter like ved. Ei stor informasjonstavle er det første vi møter på, overskrifta er "Veraland-Ims turområde". De tette høydekurvene på kartet indikerer en tøff start, vi kan like godt pakke jakkene ned i sekken med en gang. De røde merkene følges forbi den populære klatreveggen opp mot Svedalen, stedvis slynger stien seg i små bekkefar, husk gode sko etter regnfulle dager.

 

 

 

Dyrafjellet – De mange toppene gir fantastiske utsikterI sørøstlig ende av Svedalen leder ei kraftlinje oss mot videre skilting, stien er god, men terrenget er stedvis myrlendt. Det er i skrivende stund ikke skiltet til Dyrafjellet, men istedenfor til Veraland i sørvestlig retning. Stien byr på kuperte gressflater og snaufjell opp mot Dyrafjellet og Husafjellet, utsikten taler bildet for. Vi opplever på en liten etappe fra stikrysset i Svedalen og opp til Dyrafjellet at stien er litt overgrodd, men en finner enkelt frem til toppen.

 

 

 


Dyrafjellet – Utsikt mot LysefjordenDen første fjelltoppen vi bestiger er Dyrafjellet, med hele 484 meter over havet er utsikten enorm og det første som får rotasjonen av kroppen til å stå stille er inngangen mot Lysefjorden. Hav og høye fjellformasjoner dominerer i siktlinja, noen av dem snøkledde på toppene mens andre byr på skogkledde og grønne traseer, for et vakkert syn. Vi fortsetter mot Dyraskaret, utsikten mot Tengesdalsvatnet og den populære fjelltoppen Bynuten tar store deler av oppmerksomheten fra oss, det kan være lurt å kikke litt ned på stien også iblant.

 

 

 

Dyrafjellet – Varden på Husafjellet 472m.o.hTo små tjern passeres på toppen, vi er på vei ned Dyraskaret. Nå skal det bli godt med litt variasjon i terrenget, det er en stund siden forrige nevneverdige nedoverbakke, og den tyngste delen av turen er lagt bak oss. Den rødmerkede stien leder oss bort mot Husafjellet, på toppen ruver varden hele 472m.o.h og gir med dette en enorm utsikt. Selv om Dyrafjellet er høyest med noen titalls høydemeter fra den laveste toppen er utsikten upåklagelig, også på Nonsknuten og Bukkaknuten som er de neste toppene ut i denne rundturen.

 

 

 

Dyrafjellet – Et idyllisk tjern å ta en liten pause tilPå vei ned fra Husafjellet avtar vinden, sola skinner og det er ikke en sky å se på himmelen. Nede ved et av de mange idylliske tjernene tar vi oss en velfortjent pause, kaffe og noen brødskiver står på menyen. Området byr på et rikt fugle- og dyreliv, i tillegg gir området anledning til å plukke bær, spesielt blåbær. De mange små tjernene egner seg for fiske, men en må huske å avtale med grunneier på forhånd. Vi må videre og følger rødmerket sti til et stikryss like ved Krosstjørna, her følger Hilde og jeg mot Bukkanuten.

 

 

 

Dyrafjellet – Hilde er på vei opp siste kneik til NonsknutenNaturområdet består av åpent og nakent landskap, i tillegg til myrer og trolsk furuskog i lavere høyde. Fjellknauser, gress og lyng dominerer på toppene, og de mange stigningene gir en enorm utsikt, men de er også krevende. Like ovenfor Krosstjørna i nordlig retning er område urete og stigningen bratt, Hilde er på vei opp siste kneik før to små idylliske tjern tar oss imot. Retningen mot toppen er østlig, jeg gleder meg til utsikten mot inngangen til den kjente Lysefjorden.

 

 

 


Dyrafjellet – Utsikt mot ForsandNonsknuten fra 472 meters høyde byr på en kjempestorslått utsikt, kanskje aller best mot sørøst og øst? Men, også den dominerende fjellsiden like nedenfor Nonsknuten er verd å ta en titt på, det går stupbratt ned mot Krosstjørna og en klump i halsen er ikke til å unngå, hvert fall om en våger seg ut på kanten. Vær forsiktig!
Vårt neste og siste mål for rundturen er Bukkaknuten, området er lettgått og stigningen er lav, vi er nærmest over knuten før vi vet ordet av det.

 

 

 

Dyrafjellet – Et idyllisk tjern med Bynuten i bakgrunnenEt av mange idylliske tjern passeres, her med Bynuten i bakgrunnen. Vell, vi fortsetter ned mot Svedalen og følger røde merker nedover i lia mot Tengesdalsvatnet.

Alternative startplasser er Ims/Fossbekk og Veraland, området er merket og beskrevet rute er kun en del av det store sti nettverket.

God Tur!

 

 

 


Bildegalleri
Dato: 15.04.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer