Du er her

Dyranuten - Topptur via Voren

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Dyranuten – Topptur via Voren i Sandnes kommune.Dyranuten og Voren er to kjente, utsiktsrike og populære fjelltopper i Sandnes kommune. På Dyranuten er det egen turbok. Stien går i et vekslende og flott terreng, og det er for det meste åpent og lettgått. Turen er både rødmerket og skiltet fra start til slutt. Det er fiskemuligheter i Skjelbreitjørna.

Sett av 2,5-3t tur/retur på den totalt 7,4km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Sandnes
Tid:                              2,5-3 tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       7,4km tur/retur (Stigning 492m)
Merket:                        Ja (Rødmerket og skiltet)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Dyranuten 352m.o.h og Voren 325m.o.h

 

 

 

Parkering:

Dyranuten – Parkering ved Skjelbreidtjørna i Sandes kommune.Fra Nærbø, kjør mot Undheim. Sving av mot Ålgård, like før idrettsanlegget på Undheim. Sælandsvegen følges forbi Sælandskogen og videre mot Ålgård. Følg langs Edlandsvatnet og videre mot E39, ta til venstre i rundkjøringen og fortsett forbi Kongeparken. Figgjo passeres og like etter bomstasjon er det skiltet mot Arboret, sving til høyre. Fortsett på Espelandsveien til det er skiltet til Lauvik, sving til høyre i kryss inn på veien Søredalen. Svilandsfossen passeres og på venstre side kommer parkeringsplassen v/ Skjelbretjørna (Ur-eikjeland) til syne. GPS posisjon N58 49.412 E5 51.667.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Dyranuten – Det er flere gjerdeklyvere på turen.De to toppene Dyranuten og Voren er nye i samlingen for meg. Derimot er dette et populært turområde som mange benytter, både med Sulken og Sygno som nærmeste «nabo», i tillegg til flere vann og tjern. Det er ved Skjelbreidstjørna turen starter, og her er det også opprettet en stor og romslig parkeringsplass. Se deg godt for, før veien krysses, for en må over på andre siden. Deretter klyver en over gjerdeklyveren og holder til høyre langs bilveien, enda en gjerdeklyver passeres og en er ute i terrenget. Herfra viser røde tre-påler vei i terrenget. Vær oppmerksom på at en skal ikke følge de gamle rødmarkene opp bak redskapshuset ved start.

 

 

 

Dyranuten – Et lite tilbakeblikk. "Fjellknausen" Sygno viser godt igjen.Terrenget er småkupert, men det er for det meste stigende. Noe kratt og småskog passeres ved start, men stien er ryddig og det er greit å gå. Det er 01.april og det er en nydelig vårdag, for utenom den kraftige vinden da. Men, en kan ikke få i både «pose og sekk». Vest for gårdene ved Ur-Eikjeland, var det utført noe arbeid på en anleggsvei og litt i området rundt. På tross av dette, byr det ikke på nevneverdige problemer, hverken å finne stien eller de røde merkene igjen.

 


 

 

 

Dyranuten – Varden på toppen av Voren 325moh.Ådnaberget 249moh, er et berg som passeres på turen opp til Voren. Retningen er sørlig, og mer eller mindre lik opp til toppen. I løpet av natta har det kommet litt nysnø, og det er nok til at stien ikke lenger er synlig, men kun de siste hundre meterne før jeg når toppen. På varden er det festet ei treplate, den er merket «Voren 325moh». Utsikten er formidabel, tross toppens lave høyde. Ned fra Voren følger stien parallelt med skogholtet mot Dyranuten, men ikke helt inntil skogen, og i tillegg krysses svære strømmaster på stien bort.

 


 

 

Dyranuten – Fantastisk flott utsikt fra toppen, 352moh.Stien går i et småkupert terreng oppover. Like før jeg når toppen, kommer jeg til et stiskille med flere turalternativer. Noen av disse går til Langavatnet, Eidavatnet og Åreskjold. Jeg går over gjerdeklyveren og fortsetter oppover til Dyranuten som planlagt. Fra stiskillet går det ikke mange minuttene før jeg er oppe. Turboka finnes frem og har like etter fått enda et navn innskrevet. Fra toppen nytes nistepakken til en nydelig utsikt og vårdag. Tilbakeveien går i samme fotspor ned til parkeringsplassen.

 

 

Andre turalternativer i området?


 

Bildegalleri
Dato: 01.04.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Vi gikk denne turen 02.02.2020 og hadde en veldig fin tur. Vil bare anbefale folk som skal gå denne turen om å bruke høye sko da det kan være svært vått og gjørmete i terrenget. Vil også anbefale folk å beregne mer enn 2t tur/retur på denne turen. Vi brukte ca. 2 timer opp og 1 time tilbake til bilen. Ser at de på Ut.no anslår 3t, noe jeg mener er mer riktig. Mvh. Morten

Kommentar: 
Hei Morten, Takk for tilbakemelding. Jeg ser av kilometerne at du kan nok ha riktig i at turen burde vært merket med litt lenger tidsbruk enn 2 timer. Men, normalt regner enn 3km pr.time i variert terreng. For denne turen på 7,4km vil kanskje 2,5 timer være mer korrekt? Nasjonal merkestandard (som også UT.no skal bruke) tar utgangspunkt i en trent voksen person. Vi gjør oss et notat og justerer opp estimert tidsbruk. Takk for din melding til oss! Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer