Du er her

Fitjanuten - Utsiktsrik topptur for hele familien

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Fitjanuten – Utsiktsrik topptur for hele familien.Fitjanuten er en av de høyeste sentrumsnære toppturene i distriktet. Fjelltoppens nære plassering til bilvei gjør dette til en enkel og overkommelig topptur, for de aller fleste. Men en skal være klar over at dette nærmest er en motbakketur med konstant stigning. Turen er både skiltet og blåmerket. På toppen er det kikkert og turbok ved varden.

Sett av 1,5t tur/retur på den totalt 3,5km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              1,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       3,5km tur/retur (Stigning 336m)
Merket:                        Ja (Skiltet og blåmerket)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko eller hikingsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel (God stigning)
Høyde:                        Fitjanuten 476m.o.h

 

 

 

Parkering:

Fitjanuten – Parkering på Auestad ved Sandtaket i Gjesdal kommune.Tilrettelagt parkering på Auestad i Gjesdal kommune.

Fra Nærbø, følg Gudmestadvegen mot Risa og videre til Undheim. Sving til venstre mot Ålgård ved idrettsanlegget. Sælandskogen passeres og Fv205 og Rv506 følges mot Ålgård. Sving til høyre over brua og fortsett forbi kommunehus og Europris til rundkjøringen der. Ta av første (høyre) og fortsett på E39 langs Edlandsvatnet. Industriområdet Skurve passeres, men like etter skal en ta inn til venstre og over brua ved Auestadåna. Langs veien er det skiltet med et nummerskilt hvor det står «446-448», samtidig er autovernet merket med gule rektangler. Dette er første avkjørsel etter Skurvefeltet. Ta til venstre igjen like ved rød driftsbygning og fortsett mot sandtaket. Det er her skiltet og tilrettelagt for parkering. GPS posisjon N58 44.640 E5 56.344.


 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Fitjanuten – Vegard er på vei opp den bratte lia.Fra sandtaket innenfor driftsbygningen på Auestad starter turen, det er også skiltet for parkering her. Et lagringsområde passeres og turen fortsetter i kanten av jordet (dyrket mark) mot den skogkledde lia. Det er her skiltet hvor en skal ta opp i lia, samt satt ut en gjerdeklyver. Det er mulig å gå denne turen som en rundtur. Men vi velger lengste trase opp og ned og da holder vi til høyre og følger de blå merkene opp i lia. Stiskillet er ca 4 - 500m fra start.

 

 


 

 

Fitjanuten – Fordelen med å stige hurtig, er at også utsikten kommer like hurtig.Selv om dette er en kort tur, så skal en ikke være redd for og ikke få tatt seg ut i motbakkene. Det stiger mer eller mindre konstant mot toppen og i takt med tilbakelagte høydemetre, øker også utsikten. Det er en nydelig vårdag ute, sola skinner og det er blå himmel over oss. Flere er ute på tur i det nydelige været, også flere barnefamilier. Vi har gått forbi nordvestsiden av Husafjellet og Surtemyra er også passert på veien oppover.

 

 


 

 

Fitjanuten – Utsikt fra toppen mot Ålgård og Edlandsvatnet.En kan gjerne si at første del og siste del av denne turen har gode stigninger. Midtpartiet har også god stigning, men det er ikke fult så krevende. Vegard og jeg har nådd toppen. Herfra er utsikten enorm, vi kan se kjente steder og topper som Urdalsnipa, Brusaknuden og vindmølleparken på Høg-Jæren for å nevne noe. I tillegg ligger mer nære områder som industriområdet på Skurve, Lima og Edlandsvatnet like i nærheten av toppen.

 

 


 

 

Fitjanuten – Stor og flott varde på toppen. I tillegg er det turbok og kikkert her.Varden på Fitjanuten er både stor og lett synlig. I tillegg er det satt opp egen kasse for turbok samt egen kikkert hvor en kan studere utsikten nærmere. Toppen er også med i arrangementet Vardejakten på Ålgård. Etter en liten kaffekopp i le for vinden er det på tide å vende nesen tilbake. Det er to alternativer på tilbakeveien; enten å følge samme sti tilbake, eller å gå ned på sørsiden av toppen i en rundtur og inn på stien hvor vi gikk opp. Det sies at denne løypa er kortere, men også brattere. Beskrevet turforslag følger samme sti tilbake.

 

 


Bildegalleri
Dato: 03.05.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer