Du er her

Låglia - Hellefjellet bestiges på vei mot fjellgarden

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Låglia – En nedlagt fjellgård i kulturlandskap

Låglia er et idyllisk sted i Time kommune. Det er enkelt å forstå hvorfor noen valgte å busette seg akkurat her. Den nedlagte fjellgården ligg skjermet i et nydelig kulturlandskap, i dag brukes kystlyngheia som beiteområde. Avstikkeren opp til Hellefjellet er ikke merket, men til Låglia er det rødmerket sti.

Sett av 2,5t tur/retur på den totalt 9,1km lange turen.
 

 


 


Kommune:                 Time
Tid:                              2,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,1km tur/retur (Stigning 318m)
Merket:                        Ja / Nei (Rødmerket - Unntak: Avstikker opp til Hellefjellet)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Hellefjellet 315m.o.h og Låglia 293m.o.h
  

Parkering:

Låglia - Parkering mellom Ålgård og Undheim langs Sikvalandsvegen 201.Parkering ved Sikvaland mellom Undheim og Ålgård i Time kommune.

Nærbø, følg Gudmestadvegen 181 mot Risa og Risavegen 170, sving til høyre i krysset ved Garborg. Fortsett mot Undheimsvegen 505 til Undheim, ved ny Coop butikk sving av til venstre i rundkjøringen, avkjørsel nummer tre og fortsett over elva. Sving av til høyre like etter og følg veien i ca 6,2km. Tjåland og Tjålandsvatnet passeres, ved Sikvaland er det en liten lomme langs Sikvalandsvegen 201, fortsett knappe 800m til. Det er langs veien skiltet «P-Fiske/Tur». Vis hensyn til bonde. GPS posisjon N58 41.112 E5 52.086.


 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 


Informasjon:

Låglia – På vei mot Nipetjørna, Husatjernet passeres.Det er 2.juledag og Idar og jeg skal ut på tur, vell fremme på Sikvaland setter vi fra oss bilen godt inntil lomma i veikanten. Det er meldt fint vær, men kaldt. Husatjernet passeres langs traktorveien nedover mot Nipetjørna, over tjernet hvor fjelltoppen Nibå er titter sola frem i sørøstlig retning. I enden av Nipetjørna følger vi terrenget opp langs ryggen av Hellefjellet, utsikten på vei mot toppen bedres for hver meter vi går.

 

 


 

 


Varden på Hellefjellet ruver 315m.o.hPå toppen står Idar og de to hundene hans inkludert meg selv og studerer utsikten, det er ikke langt bort til Tjålandsfjellet og Ulvarudlå. Etter en kort visitt på toppen går turen ned til stien mot Låglia, vi velger å følge traktorveien like nedenfor fjellet i sørøstlig lende ned mot Stokketjørsvatnet. Videre går den rødmerka stien på sørsiden av sistnevnte vatn.

 

 

 

 


 

Låglia – En nedlagt fjellgårdVi følger stien videre opp skaret øst for Tjursfjellet 330m.o.h. Stien fortsetter så på siden av et lite myrlendt parti ovenfor skaret, terrenget på toppen er behagelig og lettgått i et nydelig kulturlandskap. Vi går ikke mange hundre meterne før Fyllemyrvatnet kommer til syne, bildet vitner om en flott utsikt ned mot Låglia. Kommunegrensa mellom Time og Bjerkreim går like ved vannkanten på vestlig side. Området hvor garden Låglia er lokalisert hører til i ei større kystlynghei område som i dag benyttes til felles beiteområde, vis hensyn til beitende husdyr.

 

 

 

Låglia – Hunden til Idar er mer eller gjerne med på bildeEtter en god pause legger vi turen direkte tilbake til Sikveland, det er isete i stien og vi tar det rolig på de verste partiene. Legges turen utenom Hellefjellet er etappen lettgått og den totale stigningen er på beskjedne 280 høydemeter, det gir et grunnlag for en flott familietur. Kanskje det er mulig å fiske i vatnene? Husk i så fall å innhente grunneiers tillatelse først.

God Tur

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 27.12.2012

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer