Du er her

Hovlandsheia 361m.o.h - Varde med minneplakket

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Hovlandsheia – Eigersund – TurTuren til Hovlandsheia går til minnesmerket i forbindelse med flyhavariet under tungtvannsaksjonen på Vemork, også kalt "Operasjon Freshman". To tapre australiere sammen med 15 briter, gav sitt liv for friheten under 2. verdenskrig og for å stoppe Hitler i å utvikle tungtvann til atombomber. Dessverre lyktes de ikke og glideflyet gikk ned i lia.

Sett av 2t tur/retur på den 4,9km lange turen.
 

 

 


Kommune:                  Eigersund
Tid:                              2t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       4,9km tur / retur
Merket:                        Ja (Rødmerket)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:    Enkel
Høyde:                         Hovlandsheia 361m.o.h

 

 

 

Parkering:

Hovlandsheia – Parkering – HovlandParkering på anvist parkeringsplass langs Lensmann Hovlands vei før første gård på Hovland (Eigersund kommune). Fra Nærbø bør du sette av ca 50 minutt en vei. Korteste vei via Bue og ut på E39 i sørlig retning. Fortsett på E39 forbi Vikeså og Bjerkreim til Helleland, like etter svinger du av til Sirdalsveien 42. Fortsett langs vatnet som videre går over til elv opp hvor skilt til "Krigsminne 0,4km" kommer til syne langs veien, sving til venstre og følg veien videre til parkeringsplass. GPS posisjon N58 32.606 E6 09.755

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Hovlandsheia – Tur – Eigersund kommuneSekken er ferdig pakket og sitter godt på ryggen, turen starter på asfaltert vei knappe 50m opp mot gården like i nærheten. Men, først benytter vi anledningen til å lese igjennom litt informasjon som er hengt opp på informasjonstavla like i nærheten av parkeringsplassen. Vi følger merkingen langs veien opp i lia hvor sti i tett skog/kratt fører oss ut bak og uforstyrret forbi gårdstunet like i nærheten. Vi stiger innom en kort visitt på landbruksvei før rødmerkede pinner viser vei ut og inn på et gammelt veidrag opp mot Smitteskaret. Etter å ha passert "Smitte" skaret føler jeg meg like frisk selv etter 10 dager.

 

 

 

Hovlandsheia – Stykkjetjørn – Eigersund kommuneUt av Smitteskaret samtidig med at vi stiger i landskapet kommer en fantastisk utsikt til syne, blant annet ser vi Navarsheia, Lammeknuten og Gyaaksla for å nevne noe. Det er mulig å ta en titt på ruiner som er å finne langs den gamle ferdselsveien for å ta et lite avbrekk fra oppstigningen, for det stiger faktisk stort sett fra start til slutt med en differanse fra 100 til 361m.o.h.
Vell, vi er fremme ved Stykkjetjørn som ligger idyllisk til blant skogkledde fjelltopper, myrlendte parti og åpne partier med stedvis høyt grønt gress og lyngbusker.

 

 

 

Hovlandsheia – Varde – TurFra Stykkjetjørn fortsetter vi videre på sti over myrlendt parti, herfra ser vi varden et stykke opp i lia med gjestebok kassa like ved. Minneplakket er montert på varden for å hedre Normann Davies og Herbert Fraser fra Melbourne i Australia sammen med 15 briter som under 2. verdenskrig prøvde å lykkes med å bombe Vemork anlegget i Rjukan hvor Hitler utviklet tungtvann som råstoff til atombomber. Sannsynligvis den 19.Nov 1942 fikk både trekkflyet og glideren problemer med ising noe som antas å være grunnen til at glideren gikk i fjellveggen. Tre av mannskapet på 17 ble drept i havariet mens tre ble hardt skadet, de siste 11 kom fra ulykken uten større skader. De to sprekeste klarte å komme seg ned til lensmannsgården hvor situasjonen ble forklart til lensmann Theodor Hovland og sønnen Trond. Britene forstod raskt at det ville være umulig å holde redningsaksjonen skjult for tyskerne og var innforstått med å gå i tysk krigsfangenskap. Tyskerne kom raskt til havaristedet og de gjenlevende ble ført til Slettebøleiren hvor de en etter en ble ført frem og henrettet, fra den unge tyske offiseren som ledet avrettingen ble det ropt ut "Hoch-Legt an-Feuer Frei" som oversatt til Norsk blir "Klar-Sikt-Ild".

 

 

 

Hovlandsheia – Tur – Eigersund kommuneVell, vi må videre og "Operasjon Freshman" er godt forklart på andre nettsted. Jeg har prøvd å liste opp noe av det viktigste for å forklare litt av hendelsesforløpet. 
Fra varden er utsikten i sørlig og østlig retning virkelig en nytelse, frodig natur så langt vi kan se blant fjelltopper og skogkledd terreng. Jeg finner frem tur boka i kassa som henger like i nærheten av varden og setter meg ned for å noterer ned koden som brukes for å registrere turen på Telltur.no, Telltur er en registreringsportal for arrangementet "På Topp i Dalane 2013" som arrangeres av Dalane Friluftsråd.

Vi må videre og turen går tilbake i samme fotspor.
God Tur!

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 19.08.2013
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer