Du er her

Joneknuten - Topp og rundtur via Brusaknuten

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Joneknuten – Topp og rundtur via Brusaknuten.Joneknuten er å finne i Bjerkreim kommune, men med start fra Time v/ Husavatnet. Den utsiktsrike toppen rager hele 470 m.o.h og gir med dette en enorm utsikt! Store deler av turen går direkte i terreng med stedvis enkle tråkk og følge. Rundturen går også innom «Jærens høyeste fjelltopp», nemlig Brusaknuten 430moh. Se info i artikkel om terreng/merking.

Sett av 3,5t på den totalt 12,7km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Time og Bjerkreim
Tid:                              3,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       12,7km rundtur (Stigning 502m)
Merket:                        Ja / Nei* (Skiltet og rødmerket – Unntak til Joneknuten)
Terreng:                      Sti, Terreng og Grusvei (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende (Kart og kompass)
Høyde:                        Brusaknuten 430m.o.h og Joneknuten 470m.o.h 

 

 

 

Parkering:

Joneknuten – Opparbeidet parkeringsplass øst for Husavatnet i Time kommune.Parkeringsplass nordøst for Husavatnet.

Fra Nærbø, følg Opstadvegen181 forbi Åna Kretsfengsel i sørlig retning, sving opp mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150, for øvrig første til venstre etter innkjørsel til fengselet. Videre opp mot vindmølleparken og vatnet Storamoset tar en til høyre like ved Karlsbu. Følg Buevegen 504 forbi Kartavoll, Husavatnet passeres og like etter svinger du inn til høyre. Følg grusveien i knappe 200m, og skiltet parkering kommer til syne. GPS posisjon N58 38.354 E5 51.528.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Joneknuten – Det er fin grusvei opp til Kartavatnet.Ved Husavatnet er det tilnærmet vindstille. Sola skinner og det glinser i vannskorpen på vannet. Det er rett og slett et nydelig vintervær. Turen til Joneknuten har jeg gledet meg til lenge, så jeg starter på turen likeså godt med det samme. Grusveien følges opp i terrenget langs dyrket mark, det er også skiltet «Turveg» i samme retning. Følg grusveien opp til det flotte Kartavatnet. Det kan være greit å vite at det går husdyr (storfe / kyr) på beite i sesong på dette området, men kun her mellom Kartavatnet og grinda før parkeringsplassen.


 

 

Joneknuten – Utsikt utover det flotte Kartavatnet.Når en kommer opp til Kartavatnet deler veien/stien seg. Til venstre (nordøst) går de røde prikkene bort i utmarka til en gjerdeklyver, til info er det her en kommer tilbake etter å ha gått rundturen. Det er derfor valgfritt hvor en går først, men dette turforslaget går til høyre (sørvest) bort mot skogholtet først. Like før skogen er det merket «Brusaknuten» på et treskilt. I skogen er det ryddet og tilrettelagt med en «tunnel i skogen», her er grener og kvister kappet og ryddet bort.

 


 

 

 

Brusaknuten – Utsikten fra Jærens høyeste fjelltopp er upåklagelig!Inne i skogen sildrer bekken fra utløpet av Kartavatnet. Det er normalt ingen utfordring å hoppe lett fra sten til sten over her. Til nå har det gått både opp og ned i terrenget, men herfra går det stort sett kun oppover mot Jærens høyeste fjelltopp. Toraknuten passeres og i tillegg er det godt rødmerket i dette området. En finner enkelt frem til Brusaknuten. På den langstrakte og utsiktsrike fjelltoppen sitter flere og slapper av. Noen skriver seg også inn i turboka som ligger i en kasse festet til varden.

 

 

 

 

Joneknuten – Gode utsiktmuligheter langs stien.Det er god utsikt utover i dette nydelige landskapet. Jeg bruker ikke veldig lang tid på toppen av Brusaknuten i dag, det er en annen topp som er i fokus. Blikket er rettet i nordøstlig retning mot Joneknuten. Den høye fjelltoppen viser godt igjen i terrenget. Rundturen fortsetter ned på østsiden av Brusaknuten. Søraskådamyra, like etter gjerdet nedenfor toppen skal passeres. Her er det kun enkle tråkk, og ingen sammenhengende sti langs med myra. Derimot er det gjerdeklyere i begge ender.

 

 

 

 

Joneknuten – Nydelig utover Guritjørn og videre mot Urdalsnipa.Selv om at terrenget fra Brusaknuten er umerket, og at det ikke er sti, så finner en greit frem om en har forberedt seg litt på denne turen. Det er åpent, oversiktlig og greit å gå her. Ei eiendomsgrense passeres og det går greit å komme seg over gjerdet her. Nordaskådamyra passeres på veien bort mot Guritjørn. Vest for Guritjørn finner en også Legetjørn. En skal altså gå mellom disse tjernene, men nærmest helt i vannkanten til Guritjørn. Du tenker gjerne hvorfor når det allikevel ikke er sti? Om en ser på DNT Jæren kartet 1:50000 så er rundturen inntegnet der. Enkle tråkk i denne rundløypen kommer titt og ofte frem i vegetasjonen.

 

 

 

Joneknuten – Det er nydelig utsikt fra den 470moh høye fjelltoppen!Idylliske Guritjørn er passert og ikke mange meterne etter kommer Store Dalen til syne. Jeg blir stående og kikke opp på Joneknuten. Det er bratt opp på begge sider, så det er nesten det samme hvilken vei en velger til utsiktspunktet. Jeg griper fatt på det bratte terrenget opp østsiden. Det pustes og peses, men tempoet holdes oppe. Utsikten uteblir definitivt ikke på veien, - det blir derimot bare mer og mer rått for hver høydemeter. Det er en stor og flott varde på toppen. Mitt råd er som følger; Sett deg ved siden av varden og nyt øyeblikket!

 


 

 

Joneknuten – På vei ned Store Dalen mot Trollshaugdalen.Ned fra fjellet er det også bratt flere steder. Men fortvil ikke, det finnes også gode steder en enkelt kan gå uten å måtte gå i bratte partier. I Store Dalen kommer tufter etter gamle bygninger frem langs stien. Kan det ha vært ei gammel høyløe mon tro? Stedvis er det god sti å følge her, men det er nok dessverre bare stedvis også. Men det gir hvert fall en pekepinn på om en er på «rett spor». Etter Store Dalen kommer Trollshaugdalen. En liten bekk krysses i skjæringen mellom to daler og stien vrir seg oppover i fjellsiden.

 


 

 

Joneknuten – En liten pause må man alltid ha tid til.En umerket fjelltopp med en høyde på 351 meter over havet passeres på sørøstsiden. Videre går turen ned og forbi et lite tjern som ligger like ovenfor Svartaholet. En har for lengst sett en grusvei ovenfor tjernet. Dette er grusveien som benyttes av hundredevis av turgåere hvert eneste år for å gå til Brusaknuten. Så herifra er turen godt rødmerket! Men når en er oppe på grusveien skal en først holde til høyre, og deretter til venstre inn mot tjernet som ligger like ved grusveien.

 

 

 

 

Joneknuten – En nydelig rundtur går mot slutten.Det er godt merket langs tjernet og videre opp mot Kartavatnet. Men før turen avsluttes setter jeg meg ned og nyter hvert eneste sekund med stillhet. Selv med de varme solstrålene, så blir det fort kaldt når en setter seg ned på vinterstid, så det blir bare en kort pause i dag. Gjerdeklyveren som nevnt øverst i artikkelen passeres og den samme grusveien jeg fulgte opp, følges ned til parkeringsplassen igjen.

Turen kan absolutt anbefales, men en må like å gå direkte i terreng uten sti og merking!

 

 

Merking og terreng,

  • Fra parkeringsplass og opp til Brusaknuten er turen godt rødmerket. Det er i tillegg også god grusvei / sti her.
  • Fra Brusaknuten og over Søraskådmyra, samt Nordaskådamyra går en direkte i terreng uten sammenhengende sti. En finner derimot enkle tråkk og antydninger til at noen har ferdes her, men det er også alt. Dette vil selvsagt også variere fra årstid til årstid. Det er også satt ut gjerdeklyvere i begge ender av Søraskådamyra.
  • Generelt for runden fra Brusaknuten, og ned til grusveien som benyttes av flere hundre opp til Brusaknuten, så er det ingen sti eller merking. En finner enkelt og greit kun enkel tråkk her, og disse er ikke sammenhengende. Men en har flere gode «veivisere» som Legetjørn, Guritjørn, Store Dalen, Trollshaugdalen og flere. Fra grusveien og videre langs tjernet like før Kartavatnet er det godt rødmerket igjen. Har er forberedt seg litt på denne rundturen, og i tillegg kan litt grunnleggende om kart / kompass vil dette være en kjekk og spennende rundtur!

 

 

Bildegalleri
Dato: 13.02.2016
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer