Du er her

Kjøllefjell og Kvassåsen - Topptur fra Åsen tunet

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kjøllefjell og Kvassåsen - Topptur fra Åsen tunetKjøllefjell og Kvassåsen er to fjelltopper lokalisert i Eigersund, men med start utgangspunkt fra Åsen tunet i Bjerkreim kommune. Toppene ligger like ved kommunegrensa og byr på flott utsikt selv med sine beskjedne 296 - 275m.o.h. Dette er ikke en typisk familietur, det er periodevis sti å følge igjennom den stedvis tette bjørkeskogen.

Du bør sette av 2t tur/retur på de totalt 4,6km turen er på.
 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              2t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       4,6km rundtur
Merket:                        Nei
Terreng:                      Delvis sti / Kjerrevei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (Navigeringsferdigheter / Stedvis bratte partier)
Høyde:                        Kjøllefjellet 296m.o.h og Kvassåsen 275m.o.h

 

 

Parkering:

Kjøllefjell og Kvassåsen – Parkering i Åsen tunetParkering ved gammelt våningshus i Åsen, Bjerkreim kommune. Følg E39 i sørlig retning forbi Vikeså og Bjerkreim. Videre forbi Bjerkreim sentrum og over bru som krysser den populære lakseelva. Like etter kommer 3 felt vei til syne, 2 felt opp og et ned. Forøvrig kalles veien opp bakken for Saglandsbakken, på toppen svinger du av til venstre. Følg grusvei helt inn til tunet i Åsen. Det er satt opp skilt ved E39.
GPS posisjon N58 33.213 E6 05.035.

 


 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 


Informasjon:

Kjøllefjell og Kvassåsen – Våningshus fra 1740 tallet

Turen starter som nevnt innledningsvis fra gårdstunet i Åsen, selv om fjelltoppene er lokalisert i Eigersund er vi nå i Bjerkreim kommune.

I tunet passeres et av de eldste våningshusene i Bjerkreim kommune, deler av bygningen stammer helt tilbake til 1740 tallet. Åsen ble på 1700 tallet regnet som en velstandsgård og det har trolig vært sammenhengende bosetting her siden slutten av 1500 tallet.

 


 

 


Kjøllefjell og Kvassåsen – Vi brekker oss av Prestaveien Vi fortsetter videre på Prestaveien mot Tveiti i sørlig lende opp langs dyrket jorde, et turskilt med merke til Ramnafjell passeres. Prestaveien var den gamle ferdselsåra mellom prestegården på Helleland og kirken i Bjerkreim, fra 1300 tallet og like frem mot vårt århundre drog presten langs denne veien som gikk innom Tveita og Åsen tunet. Far kjenner sine utmarksområder nøye, hver eneste liten sti er nøye lokalisert og han viser oss mer eller gjerne vei. Jon Gunnar, Ingunn og jeg følger etter opp i terrenget når vi går av Prestaveien og inn på sti i bjørkekrattet.

 

 


Kjøllefjell og Kvassåsen – Utsikt fra Kjøllefjell mot SaglandsvatnetFjelltoppen Rusta 311m.o.h viser godt igjen i terrenget, vi velger å gå rundt toppen på vestsiden. Været forverres og Ingunn og Jon Gunnar velger å avslutte turen ved Rusta, far og jeg fortsetter mot dagens hovedmål som er Kjøllefjell.

Vell oppe er utsikten foreløpig akseptabel, men vi danner oss fort et bilde på hvordan det ville vært på en klarværsdag. Det kan se ut som at det tidligere har vært en liten nødling / varde på toppen.

 

 


 


Kjøllefjell og Kvassåsen – Utsikten fra Kvassåsen er noe redusertVi er ikke like heldig med været i dag, det veksler mellom regn, sludd og snø. På veien videre mot Kvassåsen får vi virkelig erfare hvor fort været kan snu, naturlignok blir vi ikke lenge på denne toppen i de kraftige vindkasta fulle av sludd. Fra Kvassåsen er det kort distanse ned til Prestaveien og eiendomsgrensa med Tveiti kommer til syne. Tilbakeveien mot Åsen tunet er selvforklarende, den flotte dalen like nedenfor Prestaveien er et flott syn for øyet. Toppene kan også bestiges fra Saglandsvatnet.

 

Takk for turen.

 

 

Bildegalleri
Dato: 30.12.2012

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer