Du er her

Kvitlen - Idyllisk rundtur fra Eikebrekka til Bjordal

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kvitlen – Idyllisk rundtur fra Eikebrekka til BjordalKvitlen er omringet av svære fjellformasjoner, skogkledde lier og elveos. Fra Eikebrekka, eller Bjordal starter et omfattende rutenett. Vi tar kun for oss en liten del av rutenettet på denne turen, men til tross for det er naturen både vill og eventyrlig, samt opplevelsene er mange. Turen er merket og følger sti.

Sett av 5,5t på den totalt 15,7km lange rundturen.
 


 

 

Kommune:                  Bjerkreim
Tid:                              5,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       15,7km rundtur (Stigning 535moh)
Merket:                        Ja (T-merket og skiltet)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:    Krevende
Høyde:                        Brattabø 390m.o.h og Kvitlen 373m.o.h

 


 

Parkering:

Kvitlen – Parkering innerst i Bjordal, stor og romslig parkeringsplass.Parkering ved Bjordal innerst i Ørsdalen. Fra Nærbø, kjør mot Varhaug og fortsett over Bue mot E39. Ta til høyre ut på E39 mot Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Følg vei 117 forbi skitrekket, igjennom tunnel og ned i Ørsdalen. Fortsett innover i dalen i østlig retning, mot Bjordal. Første del av veien i Ørsdalen er asfaltert mens, siste etappe går på grusvei. P-plass er godt merket og det er vanskelig å kjøre feil. Kjøretid fra Vikeså, ca 45min. GPS posisjon N58 41.399 E6 29.931.

 

 

Kvitlen – Parkering ved Eikebrekka, mellom tunnelen øverst og Ørsdalen nederst.Parkering ved Eikebrekka, mellom tunnelen og Ørsdalen. Fra Nærbø, kjør mot Varhaug og fortsett over Bue mot E39. Ta til høyre ut på E39 mot Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Følg vei 117 forbi skitrekket, igjennom tunnel og ned mot Ørsdalen. Mellom tunnelen og Ørsdalen er det skiltet i en av hårnålsvingene til turisthytta Støle. Parkering ved skilt til Støle, i svingen. I nærheten står noen få saueskillegårder. GPS posisjon N58 40.952 E6 22.121.

 


 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Kvitlen – Hele 16 stykker ble med på fellesturen i oktober.På parkeringsplassen innerst i Bjordal står 16 turglade vandrere klare, det er nemlig duket for en ny fellestur. Det er en fin oktoberdag, været er vekslende og sola presser seg stedvis igjennom det mørke skydekket. Vi deler oss i halvparten av bilene og kjører opp mot Eikebrekka, det er herfra turen starter. En samlet rekke følger den T merkede stien oppover Austdalen. Over oss, langt opp i dalen svever et tykt lag skodde.

 

 


 

 

 

Kvitlen – Vi tar oss en velfortjent pause ovenfor Laugarvatnet.Vi har passert hytta på Ausdal, sauene beiter i det frodige og fargerike landskapet. Lyden av bjelleklang avtar ettersom stien tar oss nærmere bekken, høy vannføring gjør det nødvendig å se oss godt om etter en egnet plass til å krysse bekken. Vi har ikke gått her før, men retningen er enkel. Vi skal opp i skaret fremfor oss, de stupbratte fjellsidene på hver side danner en naturlig trase og det er nærmest umulig å gå andre steder. Vi tar en liten pause, like ovenfor Laugarvatnet 531moh.

 

 

 

 

Kvitlen – Vi er omringet av vakre høstfarger i terrenget, små tjern, vann og elveos.Flere steder langs Laugarsvatnet er stien steinsatt, det er tydelig at dette har vært ei gammel og populær ferdselsåre. Høsten har inntatt dalføret mot Brattabø og Kvitlen, vi er omringet av eventyrlige små tjern med massevis av flotte farger. Stien er tydelig og etter min mening lettgått. Men, en skal være klar over at den steinsatte stien går helt nede i vannkanten på et lite punkt, her kan det bli nødvendig å gå i fjellsiden for å komme forbi, det måtte vi.

 

 


 

 

Kvitlen – Like etter Laugarvatnet får vi en enorm utsikt ned mot KvitlenSpenningen er stor, vi har passert Laugarvatnet og utsikten ned mot det mye omtalte stedet Kvitlen kommer til syne. Elva slynger seg ned mot Brattabø, lyden av elveos kan høres langveis fra, kombinert med glede og latter. Det åpne terrenget avtar og stien fører inn i den skogkledde lia. Før vi kommer til Brattabø deler stien seg, det er skiltet ned til Bjordal eller videre opp mot Støle. Vi følger stien opp mot Støle, men stopper på Kvitlen.

 

 

 

 


Kvitlen – Vi er fremme på vakre Brattabø.Det stopper plutselig brått opp. Alle finner frem kameraer og foreviger det vakre øyeblikket av en utsikt, selvfølgelig opp mot Kvitlen. Vi står nå og kikker utover i det som kanskje er Rogalands best bevarte fjelldal?
Vi kommer oss omsider videre. En stor geil tar oss opp mot det vakre tunet på Brattabø. Generelt i Bjerkreimsheiene har det vært gårdsdrift i århundrer. Brattabø er ingen unntak, og det er spor helt tilbake til middelalderen.

 

 

 

 

 

Kvitlen – På elvesletta er vi omringet av svære fjellsider, elveos og en vakker utsikt.Det drøses på kryss og tvers, men vi må videre. Stien går i kloss hold til elva. Bademulighetene er mange, stedet byr til og med på ei lita sandstrand. Flere gode teltmuligheter passeres, det er dessverre også flere grillgruver i området. Ei nybygget hengebro fra 2011 tar oss over elva, like nedenfor står ei lita hytte oppført. Kvitlen er omringet av elveos, og svære fjellsider i en nærmest urørt og vakker natur.

 

 

 

 

 


Kvitlen – En fin rundtur går mot slutten, vi er på vei ned mot Bjordal.Med historie tilbake til middelalderen, gamle hustufter, kvernhus og tørkehus i tillegg til geil og åkerrein fremstår Kvitlen som et særpreget kulturlandskap. For noen ble opplevelsen med Kvitlen ekstra spennende. Ei kjekk dame i turfølget hadde nemlig slekt fra gården på Kvitlen, nærmere bestemt hennes oldemor. Vi må videre, og har fått i oss litt mat og noe varm drikke i pausen. Stien langs elva ned mot Brattabø fører oss til stiskillet, ned til Bjordal. Det er denne traseen vi skal gå.

 

 

 

 

Kvitlen – Utsikt ned mot Bjordal og i retning parkeringsplassen.Vi inntar urskogen og en nydelig og spennende trase kommer oss for syne. Lyden av elveos og fossefall kombinert med fuglekvitter, gir en eventyrlig og behagelig følelse. Elva nedenfor var lenge truet av kraftutbygging, men heldigvis har Bjerkreimsvassdraget blitt varig vernet og utbygging i dette området lagt på is. Det er noen luftige partier ned mot Bjordal, på disse stedene er det tilrettelagt med kjettinger til å holde seg fast i.

Tusen takk for turen til dere alle!

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 12.10.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer