Du er her

Kvitlen - Telttur i en godt bevart fjelldal

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kvitlen – Muligens Rogalands best bevarte fjelldal?Kvitlen byr på eventyrlig stemning og vakker natur, langs stien hører elveos og fuglekvitter med. Fra Bjordal, innerst i vakre Ørsdalen starter et omfattende rutenett, og også her starter vår tur fra. Den skogkledde dalen følges mot Brattabø, fossefall og stedvis bratte partier forvandler det hele til en spennende og opplevelsesrik etappe mot Kvitlen.

Sett av 2,5t en vei, lengde 6,3km.
 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              2,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,3km en vei
Merket:                        Ja (T merket og skiltet)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Kvitlen 373m.o.h og Brattabø 390m.o.h

 

 

Parkering:

Kvitlen – Parkeringsplass innerst i vakre Ørdalen ved Bjordal.Parkering ved Bjordal innerst i Ørsdalen, Bjerkreim kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø, turen startet med å kjøre over Bue og følge E39 mot Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Følg vei 117 forbi skitrekket, igjennom tunnel og ned i Ørsdalen. Fortsett innover i dalen i østlig retning, mot Bjordal. Første del av veien i Ørsdalen er asfaltert mens, siste etappe går på grusvei. P-plass er godt merket og det er vanskelig å kjøre feil. Se kart under for mer informasjon, du bør sette av ca 45min fra Vikeså. GPS posisjon N58 41.399 E6 29.931.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Kvitlen – Turen starter fra Bjordal med denne nydelige fjelldalen.Det er klart for årets første telttur, Hilde og jeg er pakket og klar ved Bjordal. På forhånd hadde vi kontaktet lokalkjente for å forhøre oss om at det var snøfritt og greit å gå i dalen. Et lite skogholt er passert og en nydelig og spennende trase kommer til syne, lyden av elveos og fossefall kombinert med fuglekvitter gir en eventyrlig følelse. Vi hopper forsiktig fra stein til stein, noen ekstra kilo på ryggen kjennes i det stien tar oss med opp i bjørkeskogen i stedvis bratt og utfordrende terreng.

 

 


 

Kvitlen – Utsikt ned mot Bjordal.Storehølen passeres, jeg sniker meg forsiktig ut av stien og ned mot elva for å knipse noen bilder. Sola skinner og det kunne vært fristende med en dykkert, men etter ukesvis med snøsmelting tror jeg vi venter litt. Heldigvis ble Bjekreimsvassdraget varig vernet og planer om kraftutbygging i dette nydelige området ble lagt på is. Med hjelp av gode kjettinger til å holde oss i, forflytter vi oss kontrollert oppover mot en av fylkets mest verneverdige bjørkeskoger, nemlig Sogestøllia.

 

 

 


Kvitlen – Geilen på Brattabø følges opp mot tunet.Stien i urskogen tar oss forbi Heltasteinen, tre planker er lagt ut like ved for å passere de mest myrlendte partiene. Turistforeningens eget symbol, nemlig den røde Tèn er godt synlig og er merket på steiner og trær. Vi nærmer oss tunet på Brattabø og terrenget åpner seg, ei stabil trebro tar oss trygt over bekken like nedenfor. Generelt i Bjerkreimsheiene har det vært gårdsdrift i århundrer, Brattabø er ingen unntak og det er spor helt tilbake til middelalderen. I år 1349 herjet svartedauden og gårdene i dalen ble lagt øde, først på 1500 tallet tok driften til igjen. Men ble senere avviklet i 1923.

 

 


Kvitlen – Gode teltmuligheter i fjelldalen.Vi fortsetter videre mellom gamle steingarder opp mot gårdshuset, utsikten er nydelig med åpne flater kombinert med majestetiske daler, og lyden av elveos forteller oss definitivt om veien videre. Hilde og jeg fortsetter ned mot Kvitlaåna, elva videre byr på sakte stryk og fine bademuligheter, tro det eller ei, men det finnes også ei lita sandstrand like ved. Ei nybygget hengebro fra 2011 tar oss over elva, like nedenfor står ei lita hytte oppført. Kvitlen byr på et nydelig kulturlandskap i kanskje Rogalands best bevarte fjelldal?

 

 

 

Kvitlen – Jeg prøver fiskelykken.Med historie tilbake til middelalderen, gamle hustufter, kvernhus og tørkehus i tillegg til geil og åkerrein fremstår Kvitlen som et særpreget kulturlandskap.

Teltet fra Helsport er rigget og bardunert, nå gjenstår det å prøve fiskelykken som nok også har vært en viktig ressurs i eldre dager, men jeg innser raskt at det hadde nok blitt en mer suksess innen bærplukking for min del. Et lite kveldsbål gjøres opp mens vi spiser gryterett, kaffekjelen er selvsagt på plass.


 

 

 

Kvitlen – Nattefrosten har lagt et teppe av rim over Kvitlen, Hilde vil ikke ut av soveposen.Kvelden avsluttes med et spill yatzy, og med en soneklar seier til meg er selvsagt stemningen god, hvert fall hos meg. Med frisk luft hele dagen og elveos til musikk går det ikke lenge før vi begge sovner. I løpet av natten har kulden lagt et teppe av rim over hele gressletta, nattefrosten har ikke gitt slipp, og som bildet vitner om vil Hilde aller helst være i soveposen til sola står opp. Vell, vi får i oss litt frokost, en kopp kaffe før vi pakker teltet og forlater vakre Kvitladalen.

 

 

 


Kvitlen – En nydelig fjelldal.Sola er ikke mange minuttene fra og komme over fjellformasjonene i øst, varmen fra de sterke solstrålene er som et flammende teppe som setter liv i Kvitlen igjen. Fuglekvitter, elveos og idyllisk stemning er bare noe av opplevelsen langs fjelldalen. Det er gode muligheter for telting langs vassdraget, i tillegg skal Stavanger Turistforening bygge ny turisthytte like øst for Kvitlen.

 


 

 


 

Kvitlen – Langs Kvitlaåna er det flere fine høler, det er til og med sandstrand.Vi nærmer oss Brattabø, vårstemningen er for fult i gang, også i dag. Snøen på de hvite toppene smelter i rekordfart, mange bekker små blir til en stor elv nedover lia. Bjørkeriset har stedvis startet klargjøringen mot 17.mai, det er ikke mange ukene før grønne sletter og skoger inntar Kvitlen og på nytt setter et særegent preg over det hele.

Turen til Kvitlen er en fin tur, også for turvante barn. Det er rikelig med teltplasser og flotte bademuligheter.

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 29/30.03.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer