Du er her

Låglia - En nedlagt fjellgard i flott kulturlandskap

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Låglia - En nedlagt fjellgard i flott kulturlandskapMellom Undheim og Ålgård, nærmere bestemt på Sikvaland i Time kommune starter turen til Låglia. Den nedlagte fjellgarden ligg skjermet i et nydelig kulturlandskap. I dag blir kystlynghei området benyttet som et felles beiteområde. Turen er rødmerket og lettgått, landskapet er nydelig blant mange vatn og tjern.

Sett av 2t på den totalt 7,2km lange turen.
 

  

Kommune:                 Time
Tid:                              2t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       7,2km tur / retur (Stigning 244m)
Merket:                        Ja (Rødmerket)
Terreng:                      Sti / Kjerrevei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (Lite stigning - På grensen til Enkel)
Høyde:                        Låglia 293m.o.h

 

 


 

Parkering:

Låglia – Parkering langs Sikvalandsvegen 201 mellom Undheim og Ålgård.Parkering ved Sikvaland mellom Undheim og Ålgård i Time kommune.

Fra Nærbø, følg Gudmestadvegen 181 mot Risa og Risavegen 170, sving til høyre i krysset ved Garborg. Fortsett mot Undheimsvegen 505 til Undheim, ved ny Coop butikk sving av til venstre i rundkjøringen, avkjørsel nummer tre og fortsett over elva. Sving av til høyre like etter og følg veien i ca 6,2km. Tjåland og Tjålandsvatnet passeres, ved Sikvaland er det en liten lomme langs Sikvalandsvegen 201, fortsett knappe 800m til. Det er langs veien skiltet «P-Fiske/Tur». Vis hensyn til bonde. GPS posisjon N58 41.112 E5 52.086.


 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Låglia - Steinsatt overgang benyttes for å krysse Hellevatnet og NipetjørnaDet er første søndag i advent, Leidulf og jeg er klar for tur. Litt på sparket tok vi ut på tur fra Nærbø og Bryne for å møtes på Undheim, en bil ble parkert på den nye matbutikken som er å finne der. Fremme ved Sikvaland er bilen parkert, sola skinner og vindkastene fra nordvest er heftige. Husatjernet passeres langs traktorveien nedover mot Nipetjørna, over tjernet hvor fjelltoppen Nibå er titter sola frem i sørøstlig retning. 

 


 

 

 

 

Låglia – En nedlagt fjellgardVed Nipetjørna 209m.o.h går ruten mot Låglia av traktorveien. Fortsett i østlig retning over steinsatt overgang mellom Hellevatnet og Nipetjørna. Videre er turen rødmerket over bekken fra Stokketjørsvatnet, en gjerdeklyver er satt ut for å passere eiendomsgrensa. Langs Stokketjørsvatnet i nordlig retning ser vi opp på Hellefjellet, det er mulig å kombinere turen til Låglia med en topptur opp hit. Avstikkeren er ikke merket, men deler av traseen går på traktorvei. Turen i dag går direkte til Låglia, stien slynger seg opp skaret øst for Tjursfjellet 330m.o.h. Stien fortsetter på siden av et lite myrlendt parti ovenfor skaret, terrenget på toppen er behagelig og lettgått i et nydelig kulturlandskap.


 

 

Låglia – Maten ved garden besto av viltgryte med elgkjøttVi går ikke mange hundre meterne før Fyllemyrvatnet kommer til syne, bilde ovenfor vitner om en flott utsikt ned mot Låglia. Kommunegrensa mellom Time og Bjerkreim går like ved vannkanten på vestlig side. Området hvor garden Låglia er lokalisert hører til i ei større kystlynghei område som i dag benyttes til felles beiteområde, vis hensyn til beitende husdyr. Vell fremme tar vi en titt på huset og de resterende ruinene etter driftsbygningene på garden. Etter en kort visitt setter vi oss ned ved vatnet langs en av de mange steingardene som er å finne, garden ligg i le for nordvest vinden noe vi setter stor pris på i dag. Leidulf fyrer opp et lite bål, jeg koker opp restene etter viltgryta som vi hadde dagen før. Sola skinner, maten er satt til koking hva mer mangler vi? Ingenting, bortsett fra et lite lag nysnø? 

Låglia – På vei tilbake til Sikvaland i samme fotsporEtter en solid pause er det på tide å slurpe i seg de siste kafferestene før turen går tilbake, i samme fotspor. Selvsagt ryddes området tilbake i den stand som det var da vi kom, bålrestene fjernes og steiner legges på plass. På tilbakeveien tester Leidulf ut "flyve" egenskapene sine ved å lene seg forover i skaret, vinden har økt på og vi har problemer med å holde balansen i de verste vindkastene. Turen er som nevnt rødmerket, lettgått og den totale stigningen for turen er på beskjedne 280 høydemeter. Fin søndagstur for hele familien, kanskje det er mulig å legge inn en liten fiskepause på tilbakeveien? Husk å spørre grunneier om tillatelse.

God Tur!

 

 

Bildegalleri
Dato: 01.12.2013
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Bildegalleri
Dato: 15.07.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer