Du er her

Månafossen - På telttur og fisketur ved friluftsgården Mån

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Månafossen – Friluftsgården MånMånafossen er en stupfoss med hele 92m fall, i tillegg til å være et kjent turmål og attraksjon regnes fossen som et av fylkets mektigste og vakreste fossefall. Mån som tidligere var en fjellgård har i dag blitt restaurert og kalles Friluftsgården Mån. Videre i Fidjadalen dominerer mektige fjellsider og skogkledde lier, elveos og fuglekvitter er en selvfølge.

Sett av 3,5t (10,6km) en vei fra Eikeskog til Fidjavatnet.
 


 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              3,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       10,6km en vei (Eikeskog til Fidjavatnet)
Merket:                        Ja (Skiltet til Mån og T merket i Fidjadalen)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er en fordel, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Mån 300m.o.h og Månafossen 270m.o.h 

 


Parkering:

Månafossen – Parkering innerst i Frafjord v/ EikeskogParkering på opparbeidet p-plass innerst v/ Eikeskog og Månafossen i Frafjord.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Du skal kjøre forbi Oltedal og Dirdal men, ved Gilja svinger du av og kjører igjennom tunnel til Frafjord. Mektige fjellformasjoner viser vei videre mot Molaug og til Eikeskog på vei 281. Skiltet til Månafossen ved Gilja. Parkeringsavgift 20,- pr.dag (År 2014).
GPS posisjon N58 51.532 E6 22.708

 


 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under)
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kombiner klatre- og fottur!

 

 

 

Informasjon:

Månafossen – Vegard og jeg tar en pust i bakken på vei opp til MånVegard og jeg møtes like etter arbeid, bilturen går til vakre Frafjord. Innerst i dalen finner vi opparbeidet p-plass ved Eikeskog, her står det parkert mange biler allerede og vi er tydeligvis ikke alene om å gå tur. På vei opp den steinlagte trappa starter turen, men vi la tidlig merke til noen plakater langs stien. Det var skrevet blant annet, «Det går likar no» og «Stål i brystå, mot i pannen, vett i ben og armer» helsing Solås Speiderne. Vegard og jeg viste ikke helt hva som kom til å møte oss på toppen, men spente var vi hvert fall.

 

 


 

Månafossen – Stupfoss på hele 92m fritt fallVegard har allerede satt seg ned ved fossen, riktignok på motsatt side. Månafossen betegnes som en av Rogalands mektigste og vakreste fossefall, stupfossen byr på hele 92 meter fall. Fra stien er det merket til «Månafossen», men vær ikke i tvil, du hører vannmengdene nede i juvet lenge før du ser skiltet. Enda flere plakater fra ivrige Solås Speiderne passeres, og Vegard og jeg blir mer og mer nysgjerrig. Noen få meter høyere sitter det to damer i solsiden, de har det absolutt ikke travelt på noen måte.

 

 

 

Friluftsgården Mån – Det er mulig å leie den restaurerte fjellgårdenDet viste seg at de tilhørte de mye omtalte «Solås Speiderne», og når alt kommer til alt er det en god kollega gjeng fra Solås skole på Ålgård som er ute på tur. Vi ble ønsket god tur videre og satte kurs mot Friluftsgården Mån, her satt resten av lærer flokken i solsiden og koste seg. Friluftsgården Mån kan leies til ulike arrangementer av allmenheten, gården byr på toalett, en rekke sengeplasser og flotte lokaler. I kjelleren har Jæren Friluftsråd tilrettelagt med åpen varmestue hvor en kan trekke inn og spise nistepakken.

 

 

 

Månafossen – Ved Mån er det gode muligheter for teltingVegard og jeg fulgte planen og satte opp hver vårt telt på Mån, teltplassen var ikke tilfeldig og kveldssol var vår viktigste faktor, i tillegg til noen kjekke timer bak fiskestanga selvfølgelig. Å konkurrere mot Vegard i å sette opp teltet fortest mulig har ingen hensikt, han og noen kamerater gikk nemlig Norge på langs i fjor (2013). Uansett, vi er ikke ute for å konkurrere, men for å ha naturopplevelsene i fokus og virkelig slappe av blant elveos, fuglekvitter og skogkledde lier.

 

 

 

 

Månafossen – Vegard er klar for en fisketur i MånavatnetTeltene er bardunert og fiskestanga er klar, det samme er Vegard og jeg. Vi kan knapt vente med å få kommet oss opp til Månavatnet, skepsisen om at vannet er for kaldt til at ørreten biter har streifet oss flere ganger. Den T merkede stien er enkel å følge, samtidig går traseen parallelt med elva opp mot den store ura like sør for Månavatnet. Vegard er først klar og prøver noen kast, og jeg er like etter. Ørreten er ikke bitevillig og vi prøver med å fiske oss nedover mot Mån, kast etter kast sveives inn uten at det napper i snøret. Det må være kulden, for fisketeknikken er det sjeldent noe å utsette på?


 

 

Månafossen – Vi prøver fiskelykken i FidjavatnetVell, selv om det ble lite med ørret, uteble ikke naturopplevelsene av den grunn. Det er tid for litt kveldsmat før mørket inntar oss, tykke ull klær må på for å motstå kulden fra den krypende nattefrosten. Etter en god natt søvn er det på tide med litt frokost og en varm kopp kaffe, like etter pakker vi sammen og setter kursen opp mot Fidjavatnet. Nå skal det nemlig fiskes og trua på ørreten er stor. Vi starter med å gå opp til Månavatnet, her er det skiltet mot Blåfjelleden og det er denne turistmerkede stien vi følger opp til Fidjavatnet.

 

 

 

Månafossen – Utsikt ned i Fidjadalen mot MånavatnetMens Vegard prøver noen kast i Fidjavatnet, er jeg mest opptatt av å fange naturopplevelsene på kameraet. Store fjellformasjoner speiler seg i overflaten, dramatiske lier kombinert med elveos og fuglekvitter er ingen unntak. Jeg prøver også noen kast, men fiskelykken uteblir og vi konkluderer med at vatnet er for kaldt. Vi snur i nordøstlig ende av Fidjavatnet, og setter kursen tilbake mot Mån. Flere idylliske steder blir passert, området er virkelig et eldorado for turentusiaster med eller uten fiskestang. Vi nærmer oss Månavatnet, og sola skinner for fult i den skogkledde lia.


 

 

Månafossen – Vi avslutter turen med litt mat på Friluftsgården MånVi har kommet oss over den dramatiske ura, her er det viktig å bruke god tid, i tillegg til å fokusere på å plassere foten riktig. Nede på gressletta ved Mån har flere turglade barn og voksne funnet veien, det er sommer og sol, og i tillegg 1.mai. Vegard og jeg setter oss ned på trappa og nyter en kopp kaffe, men dessverre har vi det litt travelt og må begynne på siste etappe. På nedfarten må vi stedvis gå i kø, og ved utsiktspunktet til Månafossen er det allerede fult.

Takk for en flott tur Vegard.

 

Tips?

  • Dra gjerne på telttur til Mån med familien, varmestua skal etter det jeg vet være åpen om det skulle være nødvendig, men sjekk gjerne med Jæren Friluftsråd på forhånd. I tillegg er det toaletter tilgjengelig på Mån og ved parkeringsplassen. Den flate gressletta egner seg godt til å slå opp telt på. Fra parkeringsplassen bør du sette av 30 minutt til Månafossen og 60minutter til Friluftsgården Mån.

 

Bildegalleri
Dato: 30.04 – 01.05.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Husker du/dere om der er gode teltmuligheter oppe med Fidjavatnet?

Kommentar: 
Hei Geir Tore, Da vi gikk denne fotturen som beskrevet over, så var det faktisk noen som teltet ved Fidjavatnet. De sov da i nordligste ende. Men, i tillegg møtte vi noen til, men det var i sørlig ende, og de skulle legge seg til der. Det skal gå greit å sove i telt ved Fidjavatnet, men slik jeg husker, så må en velge en av endene på vannet, tror det er litt for kupert "midt på". Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer