Du er her

Madlandsheia - Telttur langs Fisketjørna

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Madlandsheia - Telttur langs Fisketjørna.Madlandsheiene byr på flotte og minnerike naturopplevelser. Det er flere varierte turmuligheter både for dagsturer og teltturer, - i tillegg er området godt merket. Det er flust av flotte vann og tjern med vakende fisk i. Det er også gode muligheter for å plukke bær. Området byr på alt fra et «lavterskel friluftsliv» til hva den mest kresne fjellvandreren kan forvente.

Sett av 2t på den totalt 5km lange rundturen.
 

 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Gjesdal
Tid:                             1,5 - 2t rundtur (Med oppakning - I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       5,0km rundtur (Stigning 208m)
Høyde:                        Fisketjørna 489m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel
Vanskelighetsgrad - Enkel

Rundturen vi presenterer her i Madlandsheia kan klassifiseres som Enkel i vanskelighetsgrad. Dette er en lettgått rundtur med fokus på lavterskel-friluftsliv. Allikevel må en påberope seg enkle stigninger, en etappe på sti uten merking (ca 1/5 av turen) og et par hundre meter direkte i terreng alt ettersom hvor en velger å sette opp teltet. Vil en ha det enda enklere er det også teltmuligheter langs den T-merkede stien, - så her er mulighetene mange. Normalt byr ikke ura/steinsatt sti ned mot nederste parkeringsplass på problemer, men med mye vekt i sekken må en ta det ekstra rolig her, særlig om det er sleipt og glatt.

Selv om dette ikke er noen hardhaus eller lang tur, får en allikevel «godfølelsen» av å være ute og «langt oppå fjellet». Lengden vil nok være i lengste laget for de aller minste, men turen egner seg godt for barn som har gått litt fra før av. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Landskapet er variert og veksler mellom skogkledde lier, fjell, daler og åpne sletter. I tillegg er det «flere» tjern å se på turen, tre stk i serie. Det småkuperte terrenget er lettgått og greit å ferdes i. Hele rundturen følger god DNT merket sti med unntak av 1/5 av den totale lengden, se info under punkt «Merking & Skilting. Det er grind og gjerdeklyver på turen. I tillegg krysses bekker på trebro eller steinkloppinger. Oppe på den åpne og flate sletta er det flere gode teltmuligheter. I tillegg er det greit der hvor hytta Fisketjønnbu sto, nærmere bestemt mellom øvre og mellomste Fisketjørna. Til info så brant hytta ned i 2010.

Anbefalt fottøy: Fjellsko.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Teltturen i Madlandsheia kan deles inn i ulike etapper;

 1. Fra parkeringsplassen og opp til «flaten» ved den nederste Fisketjørna.
  Stien langs Fossbekken og opp til nederste Fisketjørna er både skiltet og merket. På skiltene står det blant annet «Vådlandsnuten», til info er fjellet 811moh høyt. Oppe på «flaten» passeres 3 gjerdeklyvere, og like etter ser en ei brun hytte til venstre (nord) for stien. MERK, en skal ikke følge stien forbi hytta selv om de røde T merkene fortsetter her.
   
 2. Umerket sti fra «flaten» og bort til «Fisketjønnbu».
  Isteden går en tydelig sti ned til høyre (øst), litt før hytta. Retningen av stien går ned mot Fisketjørnane og det er enkelt å finne frem her. Stien går helt bort til der hvor Fisketjønnbu sto før hytta brant ned i 2010. Fisketjønnbu sto mellom øverste og midterste tjern. Merk at denne 1/5 - etappen hverken er merket eller skiltet, til tross for dette er det enkelt å finne frem.
   
 3. Avstikker direkte i terreng ned til teltplassen.
  «Avstikker» etappen er ment som et forslag på hvor vi slo opp telt. Det er flere egnede steder i dette området, så valget er ditt. Vår teltplass ble ved midterste Fisketjørna oppe på en liten høyde. Avstikkeren fra stien er på snaue 200m direkte i terreng, - for det meste i lynghei.
   
 4. Fra Fisketjønnbu og ned til parkeringsplassen.
  Fra Fisketjønnbu, altså mellom øverste og midterste Fisketjørna går stien på steinklopp over bekken. På sør/østsiden av tjernet, altså på motsatt side av der hvor teltet sto er det god sti. I tillegg er T-merkingen og skiltingen god helt ned til parkeringsplassen. Fra stien kan en også se speiderhytta på vei ned dalføret.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

TjernBekkFiske*TeltmuligheterBålplass*
BadeToalett*BærplukkingSove uteSkog
Benker/bordSpeiderhus*   

 

 

* Fiske: Avklar med grunneier Jostein Haga.
* Bålplass: Det er ingen "egne bålplasser", men flere gruver å se. Benytt en av disse.
* Toalett: Nede på nederste parkeringsplass.
* Speiderhus: Synlig fra stien. Avstikkeren bort er på ca 300m hver vei.

 

 

Parkering
Parkering

Madlandsheia – To store og romslige parkeringplasser.Parkering øverst på Madland i Gjesdal kommune.

Fra Ålgård, følg Rv45 forbi Limavatnet og videre opp mot Oltedal. Følg veien til veikryss like før Oltedalsvatnet, her er det skiltet til «Madland» og «Brekko». Sving av til høyre og fortsett oppover, det er på nytt skiltet mot målet. Sving av til venstre og følg veien, Vølstad passeres. Et veikryss skiltet «Brekko Friluftsområde» passeres og videre går veien igjennom gårdsbruk på Madland. Fortsett igjennom 2-3 grinder til du kommer til opparbeidet p.plass innerst på Madland. GPS posisjon N58 46.860 E6 06.429.

Tips!
Bilveien og parkeringsplassen brøytes for snø på vinterstid. Madlandsområdet byr på flotte skiforhold, - skiløypene «lager» en selv.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Madlandsheia – Vi følger stien opp langs Fossbekken.Madlandsheiene byr på enorme turmuligheter, - så la oss si med en gang, dette er kun et av mange forslag. Det er fredag ettermiddag og Hilde er akkurat ferdig på arbeid. Vi har pakket alt klart og drar straks hun kommer hjem. Marikken skal på sin første telttur og det gleder vi oss til. Fra øverste parkeringsplass går turen opp langs Fossbekken. Vi har pakket lett og tatt med oss kun det viktigste. Det ble en fin fordeling, Hilde bar Marikken og jeg bar bagasjen til oss.

 

 


 

 

Madlandsheia – Terrenget "oppe på flaten" er lettgått og flatt.Terrenget er stigende opp langs Fossbekken, men ikke mer enn at også de små greit klarer å gå her. Vi tar hyppige sankepauser og har til tider hendene fulle av blåbær. Stien er god og de røde T-merkingene er lette å se. Oppe på flaten passeres tre gjerdeklyvere før ei brun hytte oppe i lia kommer til syne. Det er viktig å merke seg at en ikke skal følge de røde T-merkingene opp hit, men isteden holde til høyre ned mot Fisketjørna på sti.

 


 

 

 

Madlandsheia – Flott utsikt fra teltet opp mot Vådlandsknuten.Stien er tydelig og går med retning ned mot øverste og midterste Fisketjørna. En høyde ovenfor midterste Fisketjørna er for lengst «plukket» ut og det er hit vi skal. Avstikkeren fra stien og ned til teltplassen er på knappe 200m. Underlaget er jevnt, tørt og byr på flere gode teltmuligheter. Stedet er åpent og oversiktlig, noe som gir både fordeler og bakdeler.  En ulempe er at stedet er ekstra vær- og vind utsatt.

 

  

 

Madlandsheia – Helsport teltet vi har kjøpt er et romslig fire manns telt.Teltet er nytt for oss, men vi hadde selvfølgelig prøve-montert det hjemme i hagen og i tillegg festet innerteltet før turen. Da vi skulle kjøpe nytt telt falt valget på et Helsport´s lettvekts-telt. Teltet heter Fjellheimen SuperLight Camp 4. Dette er et robust, stabilt og romslig fire manns telt for hele familien. I tillegg er det enkelt å sette opp og veier kun 2,1kg.

 

 

 


 

 

Madlandsheia – Kveldsmat er viktig før leggetid.Ferdig pakket ut og klare for kvelden setter vi oss ute for å nyte litt mat. Med så små på tur, - særlig med mye nytt og spennende blir det hverken kveldsmat eller «legging» til vanlig tid… Men etter noen timer med sprell, latter og litt grining sovnet Marikken til slutt. Slitne foreldre sovnet like etter. Selv med regn som pisket mot ytterteltet og gode vinddrag sov vi godt igjennom hele natta alle tre. 

 


 

 

Madlandsheia – Et godt måltid frokost og en kopp kaffe er viktig!Dagen etter nyter vi et godt måltid frokost og en kopp kaffe før rundturen fortsetter. Hilde og Marikken drar for å leke litt nede i vannkanten, mens jeg blir igjen for å pakke sammen telt og utstyret. Det er lett yr i luften, temperaturen er behagelig og vi er klare for å fortsette. Vi følger samme tråkk tilbake mot stien, men brått får Hilde øye på noe. Vi går litt nærmere og får se en huggorm i lyngen. Den ligger sammenkrøllet og i forsvar. Vi har på ingen måte tenkt å «utfordre» den og går uforstyrret forbi.

 

 

 

 

Madlandsheia – Det er også gode teltmuligheter her hvor Fisketjønnbu sto før brannen.Rundturen fortsetter og vi er på vei mot den øverste Fisketjørna. Ei hytte passeres før vi kommer til stedet der hvor Fisketjønnbu sto, til info brant hytta ned i 2010. Området fremstår i dag som «litt overgrodd», men absolutt et flott teltsted. Det er bord, grillgruve og disse/huske her. Det har vært folk og teltet her i natt, så dette er også et godt alternativ.

 

  

 

 

Madlandsheia – God T-merket sti langs sørsiden av Fisketjørna.Stien fra «Fisketjønnbu» er godt synlig og fører ned til bekken mellom øverste og midterste Fisketjørn. Like etter kommer en inn på den DNT merkede stien som går langs med tjørna på sørsiden. Videre over den skogkledde åsen og ned i dalføret der hvor speiderhytta til Hana KFUK-KFUM står. Stien går ikke bort til speiderhytta, men isteden over brua og ned ura mot parkeringsplassen.

God tur!

 

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2016, dato 8-9.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Presiserer at dette er et av mange alternativer i Madlandsheiene.
 • Fiske i området må avklares med grunneier Jostein Haga.
 • Gode muligheter for å sanke bær i området.
 • Om vinteren brøytes parkeringsplassen,- legg gjerne skituren hit.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Vådlandsknuten - Topp og rundtur via Tverromdalen.Vådlandsknuten - Utsiktsklassiker i en idyllisk rundtur.Vådlandsknuten og Dormålnuten.Brekko – Populært og familievennlig friluftsområde.Brekko friluftsområde - Skitur i lysløypa.Gloppenuten - En populær topptur fra Brekko.Karten - Topp og rundtur via Kartavatn.Madland – Fottur til Veen via Vargastølen

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;

Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer