Madlandsheia – Telttur langs Fisketjørna

Madlandsheia - Telttur langs Fisketjørna

Madlandsheiene byr på flotte og minnerike naturopplevelser. Det er flere varierte turmuligheter både for dagsturer og teltturer, – i tillegg er området godt merket. Det er flust av flotte vann og tjern med vakende fisk i. Det er også gode muligheter for å plukke bær. Området byr på alt fra et «lavterskel friluftsliv» til hva den mest kresne fjellvandreren kan forvente. Sett av 2 t på den totalt 5 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
gjesdal
1,5 t
rundtur
5 km
rundtur
489 moh
fiske-
tjørna
208 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Rundturen vi presenterer her i Madlandsheia kan klassifiseres som Enkel i vanskelighetsgrad.

Dette er en lettgått rundtur med fokus på lavterskel-friluftsliv. Allikevel må en påberope seg enkle stigninger, en etappe på sti uten merking (ca 1/5 av turen) og et par hundre meter direkte i terreng alt ettersom hvor en velger å sette opp teltet. Vil en ha det enda enklere er det også teltmuligheter langs den T-merkede stien, – så her er mulighetene mange. Normalt byr ikke ura/steinsatt sti ned mot nederste parkeringsplass på problemer, men med mye vekt i sekken må en ta det ekstra rolig her, særlig om det er sleipt og glatt.

Selv om dette ikke er noen hardhaus eller lang tur, får en allikevel «godfølelsen» av å være ute og «langt oppå fjellet». Lengden vil nok være i lengste laget for de aller minste, men turen egner seg godt for barn som har gått litt fra før av.

Landskapet er variert og veksler mellom skogkledde lier, fjell, daler og åpne sletter. I tillegg er det «flere» tjern å se på turen, tre stk i serie. Det småkuperte terrenget er lettgått og greit å ferdes i. Hele rundturen følger god DNT merket sti med unntak av 1/5 av den totale lengden, se info under punkt «Merking & Skilting. Det er grind og gjerdeklyver på turen. I tillegg krysses bekker på trebro eller steinkloppinger. Oppe på den åpne og flate sletta er det flere gode teltmuligheter.

 

 

Turstart & parkering

Madlandsheiene - Romslig parkeringsplass

Parkering øverst på Madland i Gjesdal kommune.

Fra Ålgård, følg Rv45 forbi Limavatnet og videre opp mot Oltedal. Følg veien til veikryss like før Oltedalsvatnet, her er det skiltet til «Madland» og «Brekko». Sving av til høyre og fortsett oppover, det er på nytt skiltet mot målet. Sving av til venstre og følg veien, Vølstad passeres. Et veikryss skiltet «Brekko Friluftsområde» passeres og videre går veien igjennom gårdsbruk på Madland. Fortsett igjennom 2-3 grinder til du kommer til opparbeidet p.plass innerst på Madland. GPS posisjon N58 46.860 E6 06.429.

Tips!
Bilveien og parkeringsplassen brøytes for snø på vinterstid. Madlandsområdet byr på flotte skiforhold, – skiløypene «lager» en selv.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Teltturen i Madlandsheia kan deles inn i ulike etapper;

  1. Fra parkeringsplassen og opp til «flaten» ved den nederste Fisketjørna.
    Stien langs Fossbekken og opp til nederste Fisketjørna er både skiltet og merket. På skiltene står det blant annet «Vådlandsnuten», til info er fjellet 811moh høyt. Oppe på «flaten» passeres 3 gjerdeklyvere, og like etter ser en ei brun hytte til venstre (nord) for stien. MERK, en skal ikke følge stien forbi hytta selv om de røde T merkene fortsetter her.
     
  2. Umerket sti fra «flaten» og bort til «Fisketjønnbu».
    Isteden går en tydelig sti ned til høyre (øst), litt før hytta. Retningen av stien går ned mot Fisketjørnane og det er enkelt å finne frem her. Stien går helt bort til der hvor Fisketjønnbu sto før hytta brant ned i 2010. Fisketjønnbu sto mellom øverste og midterste tjern. Merk at denne 1/5 – etappen hverken er merket eller skiltet, til tross for dette er det enkelt å finne frem.
     
  3. Avstikker direkte i terreng ned til teltplassen.
    «Avstikker» etappen er ment som et forslag på hvor vi slo opp telt. Det er flere egnede steder i dette området, så valget er ditt. Vår teltplass ble ved midterste Fisketjørna oppe på en liten høyde. Avstikkeren fra stien er på snaue 200m direkte i terreng, – for det meste i lynghei.
     
  4. Fra Fisketjønnbu og ned til parkeringsplassen.
    Fra Fisketjønnbu, altså mellom øverste og midterste Fisketjørna går stien på steinklopp over bekken. På sør/østsiden av tjernet, altså på motsatt side av der hvor teltet sto er det god sti. I tillegg er T-merkingen og skiltingen god helt ned til parkeringsplassen. Fra stien kan en også se speiderhytta på vei ned dalføret.

Madlandsheiene - Telttur langs Fisketjørna

Turen er gått sommeren 2016, dato 08-09. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Turbok * Fiske * Teltmuligheter
Bærplukking Historie * Infoplakat
Hengebru    

* Turbok: I kasse festet til varden på Mjåvassknuten
* Fiske: Kontakt grunneier.
* Historie: Det finnes informasjon fra gruvedriften på Internett, se Bjerkreim kommunes nettsider.
* Infoplakat: Ved start like ved grendahuset.

 

Informasjon

  • Om en vil unngå det bratte skaret opp til Mjåvassknuten (Fannafjelbakken), kan en isteden gå tur/retur grendahuset via Vassbø.
  • Vis hensyn til husdyr og hold hunden i bånd. Husk i tillegg og lukk alle grinder godt til.

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Madlandsheiene byr på enorme turmuligheter, – så la oss si med en gang, dette er kun et av mange forslag.

Madlandsheiene - Telttur ved Fisketjørna

Det er fredag ettermiddag og Hilde er akkurat ferdig på arbeid. Vi har pakket alt klart og drar straks hun kommer hjem. Marikken skal på sin første telttur og det gleder vi oss til. Fra øverste parkeringsplass går turen opp langs Fossbekken. Vi har pakket lett og tatt med oss kun det viktigste. Det ble en fin fordeling, Hilde bar Marikken og jeg bar bagasjen til oss.

Terrenget er stigende opp langs Fossbekken, men ikke mer enn at også de små greit klarer å gå her. Vi tar hyppige sankepauser og har til tider hendene fulle av blåbær. Stien er god og de røde T-merkingene er lette å se. Oppe på flaten passeres tre gjerdeklyvere før ei brun hytte oppe i lia kommer til syne. Det er viktig å merke seg at en ikke skal følge de røde T-merkingene opp hit, men isteden holde til høyre ned mot Fisketjørna på sti.

Madlandsheia - Telttur

Stien er tydelig og går med retning ned mot øverste og midterste Fisketjørna. En høyde ovenfor midterste Fisketjørna er for lengst «plukket» ut og det er hit vi skal. Avstikkeren fra stien og ned til teltplassen er på knappe 200m. Underlaget er jevnt, tørt og byr på flere gode teltmuligheter. Stedet er åpent og oversiktlig, noe som gir både fordeler og bakdeler.  En ulempe er at stedet er ekstra vær- og vind utsatt.

Madlandsheia - Marikken på telttur

Teltet er nytt for oss, men vi hadde selvfølgelig prøve-montert det hjemme i hagen og i tillegg festet innerteltet før turen. Da vi skulle kjøpe nytt telt falt valget på et Helsport´s lettvekts-telt. Teltet heter Fjellheimen SuperLight Camp 4. Dette er et robust, stabilt og romslig fire manns telt for hele familien. I tillegg er det enkelt å sette opp og veier kun 2,1kg.

Madlandsheia - På telttur

Ferdig pakket ut og klare for kvelden setter vi oss ute for å nyte litt mat. Med så små på tur, – særlig med mye nytt og spennende blir det hverken kveldsmat eller «legging» til vanlig tid… Men etter noen timer med sprell, latter og litt grining sovnet Marikken til slutt. Slitne foreldre sovnet like etter. Selv med regn som pisket mot ytterteltet og gode vinddrag sov vi godt igjennom hele natta alle tre.

Madlandsheia - Frokost og kaffè må vi ha

Dagen etter nyter vi et godt måltid frokost og en kopp kaffe før rundturen fortsetter. Hilde og Marikken drar for å leke litt nede i vannkanten, mens jeg blir igjen for å pakke sammen telt og utstyret. Det er lett yr i luften, temperaturen er behagelig og vi er klare for å fortsette.

Vi følger samme tråkk tilbake mot stien, men brått får Hilde øye på noe. Vi går litt nærmere og får se en huggorm i lyngen. Den ligger sammenkrøllet og i forsvar. Vi har på ingen måte tenkt å «utfordre» den og går uforstyrret forbi.

Rundturen fortsetter og vi er på vei mot den øverste Fisketjørna. Ei hytte passeres før vi kommer til stedet der hvor Fisketjønnbu sto, til info brant hytta ned i 2010. Området fremstår i dag som «litt overgrodd», men absolutt et flott teltsted. Det er bord, grillgruve og disse/huske her. Det har vært folk og teltet her i natt, så dette er også et godt alternativ.

Madlandsheia - På vei tilbake til parkeringsplassen

Stien fra «Fisketjønnbu» er godt synlig og fører ned til bekken mellom øverste og midterste Fisketjørn. Like etter kommer en inn på den DNT merkede stien som går langs med tjørna på sørsiden. Videre over den skogkledde åsen og ned i dalføret der hvor speiderhytta til Hana KFUK-KFUM står. Stien går ikke bort til speiderhytta, men isteden over brua og ned ura mot parkeringsplassen. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *