Du er her

Mysinghåla - Rundtur langs deler av motstandsfolkets rute

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Mysinghåla – Rundtur langs deler av motstandsfolket`s ruteMysinghåla er et kjent turmål i nyere tid, slik har det snarere tvert om vært. Under 2.verdenskrig hadde opp mot 14 sabotører og flyktninger tilholdssted i utmarka ved Mysing gård. Skjulestedet ble aldri funnet av tyskerne, og fra helleren ble det utført spionasje og sabotasje mot okkupantene. Det er mulig å gå tur/retur der en vei tar ca 45minutter.

Sett av 2,5t på den totalt 5,7km lange rundturen.
 

 

 

Kommune:                 Eigersund
Tid:                              2,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       5,7km rundtur
Merket:                        Ja (Skiltet og Rødmerket)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel (Lite høydestigning)
Høyde:                        Mysinghåla ca 360m.o.h og Hestafjellet 427m.o.h

 

 

 

Parkering:

Mysinghåla – Parkering på Mysing mellom Helleland og UalandParkering på Mysing gård mellom Helleland og Ualand i Eigersund kommune. Mange har kanskje lagt merke til de tydelige merkingene langs E39 når de er på vei til "De glade Sørlandet"?

Fra Stavanger følg E39 i sørlig retning forbi Ålgård, Bjerkreim og videre til Helleland. Sistnevnte stedsnavn passeres og E39 følges videre i samme retning, ca 5minutt kjøring fra Helleland kommer skilt til syne opp mot Mysinghåla. Sving av og følg Mysingveien helt opp til Mysing gård. GPS posisjon N58 31.953 E6 13.784

Merk!
Ca midt mellom E39 og Mysing er det også tilrettelagt med en parkeringsplass, denne er i hovedsakelig i bruk for turgåere til Borgaråsen og Vardåsen.

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Mysinghåla – Hilde på vei opp fjellsiden langs stien til MysinghålaTuren starter fra parkeringsplassen like nedenfor Mysing gård. Her er det tilrettelagt med informasjon, verd å lese før turen starter!

Pakket og klar vi tråkker ut i terrenget blant rødmerkede pinner, like over hode på oss får vi øye på en stor ørn som kommer seilende majestetisk og flott. Sola skinner og nattefrosten begynner å gi slipp, men det er stedvis glatt i fjellsiden og vi må være ekstra varsomme enkelte steder. Like bak oss går et annet par, vi hadde en kjekk samtale med de i Mysinghåla.

 

 

Mysinghåla – Et skjulested for motstandsfolket

Vi har passert det myrlendte partiet Kogle, og fjellsiden opp mot Segen er besteget. Utsikten her er det verd å ta en liten pause til hvor Skveiedalstjørna kommer til syne. Terrenget går litt ned før en bekk krysses, de rødmerkede pinnene viser vei blant små varder i terrenget.

Mysinghåla ble benyttet som skjulested og var et viktig tilholdssted for Kompani Linge-gruppen Vestlig IV eller Aakregjengen som de også ble omtalt som.

 

 

 

Mysinghåla – Et viktig tilholdssted under 2.verdenskrigSå mange som 14 sabotører og flyktninger hadde tilholdssted under helleren i perioden 1944-1945. Folk på gården Mysing pekte ut Mysinghåla som tilholdssted for motstandsfolket, helleren ble innredet med vindu, bord, brisker og ovn. Fra helleren ble det utført spionasje og sabotasje mot tyskerne som aldri fant skjulestedet.

Det er skiltet til Mysinghåla en og to, den andre (nr1) var lite egnet som skjulested pga størrelse og vann innsig.
Vell, vi må videre og sier farvel til det hyggelige paret som gikk frem og tilbake fra Mysing gård. Hilde og jeg fortsetter på rundturen, neste mål er Hestafjellet 427m.o.h (Jonsokknuden).

 

 

Operasjon Freshman like nedenfor HestafjelletTerrenget er behagelig uten store utfordringer, retningen er nordlig og Hommatjørna Litla og Stora passeres på veien over "heia". Vi står ved skiltet stiskille og tar en liten pust i bakken før vi gir oss ut på Hestafjellet.

Operasjon Freshman er en kjent historie og omhandler tyskernes interesse for tungtvannsproduksjonen på Vemork anlegget i Rjukan. Jeg har forøvrig gått turen "I sabotørenes fotspor til Vemork", les gjerne mer om den turen her. Britene sendte ut tropper for å ødelegge produksjonen på Vemork ved hjelp av to Horsa glidefly, som trekk-fly ble to ombygde bombefly av typen Halifax benyttet. Dårlig vær og ising førte til at slepelinen røk og glideflyet gikk ned i Benkjafjellet (Helleland). Jeg har forøvrig gått turen opp hit også, artikkelen "Hovlandsheia 361m.o.h - Varde med minneplakket" kan leses her.

 

 

Avslapping på rundturen må tilTrekkflyet styrtet i Hestafjellet og hele mannskapet på syv omkom. I glideflyet som gikk ned i Hovlandsheia døde to av 17 i krasjet, en døde senere av skadene. De 14 overlevende britene forstod raskt at det ville være umulig å holde redningsaksjonen skjult for tyskerne og var innforstått med å gå i tysk krigsfangenskap. Tyskerne kom raskt til havaristedet og de gjenlevende ble ført til Slettebøleiren, hvor de en etter en ble ført frem og henrettet, fra den unge tyske offiseren som ledet avrettingen ble det ropt ut "Hoch-Legt an-Feuer Frei" som oversatt til Norsk blir "Klar-Sikt-Ild".

Fra Hestafjellet følger vi rødmerket sti i vestlig retning mot gården på Mysing. Det er mulig å forlenge turen ytterligere med et besøk innom Borgåsen som det også er skiltet til. På veien tilbake fant jeg et flott lite hvilested i skogholtet like før gården.

En flott rundtur er over på denne solfylte søndagen!
God Tur!

 

Bildegalleri
Dato: 24.11.2013
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer