Du er her

Nonsfjedlet - En rundtur i vakre Eidlandsfjell området

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Eidlandsfjellet – Topp og Rundtur for hele familien.Nonsfjedlet gir en storslått utsikt fra sine 381m.o.h, selve toppen er en del av Eidlandsfjellet og er nok mest kjent for sistnevnte stedsnavn. Området er populært, ikke bare blant turgåere men også mosjonister som ønsker å jogge i flott natur. Lettgått og enkel tur i oversiktlig terreng, ta gjerne med barna til toppen.

Sett av 1,5t på de knappe 3,8km rundturen er på.
  

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              1,5t Rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       3,8km Rundtur
Merket:                        Ja (Se tekst - Rødmerket og Skiltet)
Terreng:                      Sti / Traktorvei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Nonsfjedlet 381m.o.h


 

Parkering:

Eidlandsfjellet – Parkering i skogholtet like før Nese.Parkering på tilrettelagt parkeringsplass like ved skogholtet før Nese i Gjesdal kommune.

Fra Nærbø, følg Gudmestadvegen 181 mot Garborg og Risavegen 170. Fortsett videre til Undheim og idrettsanlegget, her er det skiltet mot Ålgård. Følg Sælandsvegen 205 forbi Eikeland og videre på Ålgårdsvegen 506 til Timeveien 506. I krapp sving like før Ålgård ved Edland er det skiltet mot Neseveien, følg veien til skogholtet begynner. En tilrettelagt parkeringsplass kommer til syne et lite nivå over veien. GPS posisjon N58 45.366 E5 51.802

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Eidlandsfjellet – Turen starter brått og stigende på god ferdselsåreNonsfjedlet og turmulighetene rundt i vakre Eidlandsfjell området blir ofte benyttet, turgåere og mosjonister fra distriktet tar turen hit. Jeg har selv gått til Nonsfjedlet ved en tidligere anledning, denne gang for å skaffe nye bilder til nettopp denne artikkelen.

Med start fra skogholtet like før Nese starter turen over en gjerdeklyver, videre til traktorveien som fører opp til det oppdemte tjernet Stemmen. Start rolig, selv med god ferdselsåre blir en fort varm.

 

 

 

Eidlandsfjellet – Et stiskille gir valgene Fannalidalen eller NonsfjedletOmrådet består av lynghei, bergnabber og myrer i tillegg til beitemarker i et ellers åpent og skogløst terreng. Ved tjernet Stemmen dominerer en mektig og stor demning, tidligere ble tjernet benyttet som kraftverk.

Jeg holder retning mot venstre (øst) ved demningen, veien går over i sti og et stiskille kommer til syne like etter.

 


 

 

 

Eidlandsfjellet – Utsikten fra Nonsfjedlet 381m.o.h er storslått og fantastiskVed stiskillet like ovenfor står du over to relevante valg for toppturen til Nonsfjedlet. Merket rute går til Nonsfjedlet (skiltet) i sørlig lende, mens turen via Fannalidalen i sørvestlig lende er umerket. En hyppig gått sti gjør det enkelt å finne frem enten du velger den merka eller umerka ruten. Kombiner gjerne og få en liten rundtur? Begge fører til dagens turmål, Nonsfjedlet.

Jeg velger å gå Fannalidalen på vei opp, det er stedvis moderate bratte partier noe som kjennetegner begge turalternativene. Men, absolutt ingen utfordring.
Bildet vitner om en storslått utsikt fra toppen. Som vanlig har du med kart? Studer gjerne utsikten og finn neste søndagstur.

 

 

Eidlandsfjellet – Utsikt ned mot Stemmen på tilbakeveienJeg tar en rekke bilder og skriver meg inn i tur boka før ferden fortsetter ned igjen mot Stemmen, bare på østsiden. Selv med stedvis knappe avstander fra stien i Fannalidalen er følelsen av en rundtur absolutt til stede. De mange rødmalte steinene langs stien viser vei, og det går ikke mange minuttene før tjernet passeres. En liten pause må til, toppen var i dag noe forblåst så jeg valgte et lunere alternativ. Med i sekken sto kaffe, pepperkake og mandarin på menyen, kanskje det nærmeste jeg kommer julestemning uten snø til stede?

Videre følges traktorveien ned til parkeringsplassen.

God Tur. 


 

Bildegalleri
Dato: 15.12.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer