Du er her

Ramnafjellet - Rundtur fra Bjerkreim

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Ramnafjellet – Rundtur fra BjerkreimRamnafjellet er et populært og kjent turmål i Bjerkreim kommune. Fjelltoppen ruver hele 377m.o.h og gir med dette en enorm utsikt. Fra Bjerkreim går turen på traktorvei frem til stigningen starter brått opp i fjellsiden, nedfarten mot Åsen er tilnærmet lik i helning/grader. Deler av presteveien fører oss mot vatnet Berse og videre tilbake til Bjerkreim.

Sett av 4t på de totalt 11,5km.
 


 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              4t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11,5km rundtur
Merket:                        Ja (Stier er rødmerket, asfalt og grusvei er ikke merket.)
Terreng:                      Sti, grus og asfaltvei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (God stigning til toppen)
Høyde:                        Ramnafjellet 377m.o.h

 


Parkering:

Ramnafjellet – Parkering ved Bjerkreim skoleParkering ved Bjerkreim kirke og barneskole.

Fra Nærbø, følg Opstadvegen181 forbi Åna Kretsfengsel i sørlig retning, sving opp mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150, for øvrig første til venstre etter innkjørsel til fengselet. Videre opp mot vindmølleparken og Karlsbu ved vatnet Storamoset. Følg Buevegen 504 til E39 og hold til høyre i kryss mot Bjerkreim. Fortsett forbi Vikeså, sving ned mot Byrkjemo (Covent AS) å ta over bru som går over den populære lakseelva. Hold venstre og du er fremme ved skolen. GPS posisjon N58 34.969 E6 04.566

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Ramnafjellet – På vei til toppen med Livar og HildeRamnafjellet er et kjent turmål, jeg har tidligere gått til toppen fra Epteland, Litle samt utallige ganger fra Åsen hvor min far er grunneier. Men, ikke fra Bjerkreim skole/kirke. Alle tre turene er rødmerket, se mer informasjon lengre ned i artikkelen.

Hilde og jeg er klar ved skolen kl 11,00, her møter vi Livar som utnevnes til "turleder" da han er kommende grunneier i store deler av terrenget til dagens tur. Asfaltert vei følges mot Odland i knappe 550m før en traktorvei fører ut i terrenget på høyre side.

 

 


Ramnafjellet – Utsikt i nordvestlig retning mot UrdalsnipaTurløypa er god og oversiktlig, i tillegg er løypa rødmerket og gjerdeklyvere er plassert ut på de nødvendige stedene.

Selv om turen starter rolig på lettgått terreng gjenstår en tøff etappe opp mot toppen, stigningen er på nærmere 320 høydemeter uten nevneverdige flate partier. Utsikten på vei opp er enorm, en etter en fjellknaus bestiges og furutrærne slynger seg trolsk ut i stien. Sola skimter igjennom skydekket og lyser opp vatnet Berse mens vi tar en kopp kaffe på vei opp.

 

 


Ramnafjellet – Vi så hele seks ørner svevende over oss.Like før Ramnafjellets høyeste punkt på hele 377m.o.h får vi se fire ørner seilende over hodene på oss, vi ble helt imponert! Og om ikke det skulle være nok kommer enda to til bare noen minutter senere, for et flott syn.

På toppen bruker vi ikke mer tid en nødvendig på denne forblåste søndagen, tur boka som er å finne på varden signeres. Terrenget er ikke veldig ulikt fra nordsiden, men mindre stigning gjør turen fra Åsen til en lettere og mye kortere tur. Den letteste etappen er fra Epteland, Litle, kombiner gjerne med en bil i hver ende.

 

 


Ramnafjellet – Rangåni krysses på steinsatt broLike før tunet i Åsen passeres det myrlendte partiet Forane og Eikåsen, her møter vi på Far, Ingunn og hunden Bonso. De er hva man kan kalle lokalkjent i terrenget, hver eneste ås, myr og tjern har et unikt navn som ikke finnes på noe kart. Det snakkes nærmest i kodet språk, og da vi traff dem hadde de sett elgku med kalv like ved koia hvor søndagsturen deres gikk til.

Vell, vi fortsetter på rødmerket sti opp mot Åsen tunet hvor Bjerkreims eldste hus står oppført. Deler av huset har røtter tilbake til 1740 tallet, og på samme årstall ble gården i Åsen regnet til å være en velstandsgård. Det har trolig vært sammenhengende bosetting her siden slutten av 1500 tallet.

 

 


Ramnafjellet – Bålkos ved vatnet BerseVidere fra tunet følges Presteveien som er ei gammel ferdselsåre tilbake til 1300 tallet ned mot vatnet Berse. Her fyrer vi opp et lite bål og finner frem fiskestanga, jeg har vært optimist og tatt med stekepannen i tilfelle ørreten skulle bite på sluken. Det ble lite med fisk, men bålkaffe og en god opplevelse hadde vi selvsagt.

Tilbake til Bjerkreim går via E39, følg utløpet til Berse i vestlig retning mot Soksemona. Om en velger å følge asfaltert vei tilbake eller å gå langs den vakre Bjerkreimselva er opp til hver enkelt.

God Tur.


Alternative turløyper til Ramnafjell
Ramnafjellet 377m.o.h - Familievennlig topptur fra Åsen tunet
Ramnafjellet fra Epteland Litle

 


OBS!

  • Vis hensyn til gårdstun og følg rødmerket løype (plakat på infotavla ved skolen) ut mot E39 og videre tilbake til Bjerkreim.

  • Følg rødmerket rute over Kalvåsen 170m.o.h for å unngå beitende storfe/okse ved Berse og opp mot eiendomsgrense til Åsen.

  • Vær oppmerksom på inntegnet rute nedenfor ikke følger rødmerket rute over Kalvåsen, men grusvei ned mot Berse.

  • Inntegnet rute følger asfaltert vei tilbake til Bjerkreim, det er mulig å følge lakseelva mot skolen. Se kart utplassert ved parkeringsplass.

 

Bildegalleri
Dato: 12.01.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer