Du er her

Såta - Topp og rundtur via Galtadalen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Såta – Topp og rundtur via Galtadalen.Såta er et fjell ovenfor Holmen i Bjerkreim kommune. Mange har nok både passert skiltet og stiskillet på vei mot idylliske Kleppali, men de færreste har tatt turen oppom Såta? Rundturen er både spennende og kjekk, og det flate partiet på toppen gir en god utsikt. I Galtadalen kan en ta en titt på kanskje distriktets største «steinansikt»?

Sett av 1,5t på den totalt 5,7km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              1,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       5,7km rundtur (Stigning 307m)
Merket:                        Ja* (Skiltet og rødmerket – Se kommentar)
Terreng:                      Sti / Traktorvei (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Såta 334m.o.h

 

 

 

Parkering:

Såta – Parkering i gårdstun innerst i Holmen i Bjerkreim kommune.Parkering ved Holmen i Bjerkreim kommune.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 forbi glattkjøringsbanen ut mot E39. Sving til høyre mot Runaskaret og videre til Vikeså, ned Vikesåbakken passeres en Statoil stasjon på venstre side. Fortsett videre og like etter sletta parallelt med Bjerkreimselva er det skiltet mot Holmen og Gjedrem. Sving av til venstre og ta første på ny til venstre over elva, like etter følg mot høyre til en krapp sving, fortsett rett frem mot traktorveien. Parkering i gårdstun innerst i Holmen. Vis hensyn til grunneier. GPS posisjon N58 36.282 E6 06.085.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Såta – Det stiger bratt opp Riblandsskaret.Innerst i Holmen og ikke langt fra den populære Bjerkreimselva ligger en flott gard. Her beiter sauer og kyr på de frodige gresslettene. Velvilje fra kjekke bønder gjør det mulig for oss turgåere og både parkere og gå turer på oppmerkede stier på eiendommene deres, - så vis hensyn! Heidi og jeg starter turen med å gå tilbake ca 150m mot den krappe 90grader svingen like før tunet. Her går en traktorvei langs dyrket jorde og videre oppover i det bratte Riblandsskaret.

 

 

 

 

 

Såta – Heidi har funnet et godt parti med smakfulle blåbær.Oppe av Riblandsskaret kan vi endelig puste lettet ut. Her flater det ut og frodige Riblandsdalen fører oss innover i terrenget. Fremfor oss ruver det svære Skorafjellet med sin dramatiske og stupbratte sørvest-side. Midt i dalen møter vi på turens første stiskille. De fleste går nok videre til Kleppali herfra, men Heidi og jeg skal prøve ut turen om fjellet Såta og Galtadalen. Vi følger traktorveien oppover i terrenget i skiltets retning. Men det stopper plutselig brått opp. Heidi har nemlig funnet en god samling med flotte og gode blåbær.


 

 

 

Såta – På "toppen er det god utsikt innover mot Store Skykula og fjellsidene ved Ørsdalsvatnet.Vi skal ikke følge traktorveien langt opp før de røde prikkene gjør en helomvending. Fra stiskillet og ca 200m opp på traktorveien skal en gå til høyre (sørvest), det er et rødt merke her og videre inn i bjørkeskogen. Videre går enkle tråkk og etappevis sti i et småkupert og stedvis «gjengrodd» terreng. Men tar en tiden til hjelp og kikker litt rundt seg vil en greit kunne finne frem til toppen. På den flate toppen kan en se innover i Ørsdalsvatnet, til Hytland og langt oppover mot Store Skykula 906moh. I tillegg er det god utsikt både mot Holmen og Bjerkreim.

 

 

 

Såta – I Galtadalen kan en få øye på dette store "steinansiktet".Fra toppen og ned til Holmen går turen på både kjerrevei og traktorvei. Det er varierende standard, men det er enkelt å finne frem herfra og ned. De røde prikkene følger også veien helt ned til tunet på Holmen. Men, øverst i Galtadalen gjør veien en brå u-sving, det gjør derimot ikke de røde merkene med første øyekast. De fortsetter ned mot en badeplass via skogen og ned til Ørsdalsvatnet. Ikke gå av veien, fortsett videre ned i Galtadalen og nye røde merker kommer til syne like rundt hjørnet.

 

  

Såta – Vi nærmer oss elvebredden nede ved Holmen.Midt i Galtadalen kan en se det store «steinansiktet» som vises på bildet ovenfor. Det er ikke så lett å se i tillegg til at det kommer brått på. Nede på «flaten» like før Holmen kan elveos høres fra Oreåna. Kyr og sauer beiter på frodige gressletter langs elva, en må dele dette området så husk alltid å lukke eventuelle grinder helt igjen og vis hensyn til husdyrene.

God tur!

 

 

Merking!

  • En skal være klar over at selv om denne rundturen er rødmerket på både steiner og trær, samt skiltet, så kan det fortsatt være enkelte partier hvor terrenget er noe gjengrodd og merkingene viser dårlig. Men stopp litt opp om du er usikker, ta en titt og du vil greit kunne finne neste røde merke. Turen er på 5,7km og den begrensede merkingen gjelder for en etappe på 1km.


 

Bildegalleri
Dato: 20.08.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer