Du er her

Blåfjellet - Topp og rundtur i Sælandskogen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Blåfjellet – Topp og rundtur i Sælandskogen.Blåfjellet blir nok i mange tilfeller forbigått, til fordel for Bjødnalia. Det er absolutt ikke «fortjent». Denne topp, - og rundturen er akkurat passe, både som en kveldstur og som søndagstur for hele familien. Reisen igjennom Urdådalen byr på trolsk stemning blant blandingsskog og frodig natur, stien følger Urdåna til stiskillet opp mot Sælandsfjedlet.

Sett av 1,5t på den 4,8km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Time
Tid:                              1,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       4,8km rundtur (Stigning 238m)
Merket:                        Nei (Skilt til Sælandsfjellet – 1stk)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Blåfjellet 272m.o.h

 


 

Parkering:

Blåfjellet – Stor og romslig parkeringsplass ved Sælandskogen i Time kommune.Parkering i Sælandskogen, Time kommune.

Kjørebeskrivelse fra Nærbø. Følg Gudmestadvegen 181 mot Risa og Risavegen 170, sving til høyre i krysset ved Garborg. Fortsett mot Undheimsvegen 505 til veikrysset like før Undheim. Sving av mot Ålgård til venstre og følg Sælandsvegen 205 mot Sæland. Like før sistnevnte stedsnavn er det skiltet til Sælandskogen. Parkeringsplassen er stor og romslig, det er også toalett tilgjengelig. GPS posisjon N58 42.633 E5 48.050.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Blåfjellet – Idyllisk langs Taksdalsvatnet i flotte høstfarger.I det jeg ankommer den store parkeringsplassen i Sælandskogen, ser jeg massevis av folk og biler. Det er tydelig at dette populære friluftsområdet tiltrekker seg mye mennesker. Søndag er turdagen for veldig mange, og det er kjekt å se at så mange familier med små barn er ute på tur. Jeg er pakket og klar, og legger i vei på den brede skogsstien innover i skogen. Noen hundre meter senere tar stien ned mot høyre og over ei trebro. En gjerdeklyver passeres, og deretter står det ei oppslagstavle godt synlig.


 

 

 

Blåfjellet – Trolsk sti opp Urdådalen.Stien langs Taksdalsvatnet i det idylliske landskapsvernområdet, kan til tider være både fuktig og sleip. Tråkk derfor forsiktig og bruk tiden, dette gjelder også for stien opp i Urdådalen. I den trolske Urdådalen ble det bygget vei for første gang i 1917-18 av Aadne Sæland. Først i år 1943 ble veien utbedret av fanger fra Opstad fengsel. Formålet var blant annet å kunne frakte eiketømmer og ved langs Urdåna.

 

 

 

 

 

 

Blåfjellet – Skiltet "Sælandsfjedlet" opp i skogslia, følg dette.Et skilt hvor det er merket «Sælandsfjedlet» står spikret til en stor trestamme. Skiltet er synlig like før Moldtjørna, det er derfor viktig å merke seg at dersom en har gått opp til tjernet, har en gått for langt. Følg stien oppover i den skogkledde lia. Stien begynner tydelig og god, men dessverre går det over i noe mer igjengrodd desto lenger opp en kommer. Men, dette endrer seg igjen når en er ute av skogsområdet. Bruk tiden og du vil kunne se antydninger til tråkk og sti oppover.

 

 

 

 

Blåfjellet – Utsikten er upåklagelig utover Jærens store arealer.Oppe på «snaufjellet», er stien så tydelig at dette er nødt for å være en velkjent tur for mange. Det som derimot kan være litt uklart er alle tråkk som er i nærheten. Kartet er som vanlig med ut på tur, og en orienterer seg lett i terrenget hvilken topp en skal opp på. Fra turens toppunkt er utsikten upåklagelig, herfra har en god oversikt utover Jærens store areal. Blåfjellet bestiges opp nordøst-siden av fjellet, fra skaret hvor en tar av fra stien. Det er viktig å merke seg at en må ned til dette punktet igjen, etter å ha vært på toppen.

 


 

 

Blåfjellet – På vei ned mot Sælandskogen igjen.Fra skaret og videre ned mot Sælandskogen er stien tydelig og fin, men med enkelte bratte partier, så vær forsiktig. Etter hvert kommer en ned i skogsterrenget igjen og «hoved trasen» i selve skogsområdet kommer til syne. Følg veien mot venstre (sør), eller bruk bekken som renner ut i Taksdalsvatnet som guide. Få minutter senere klyver jeg over gjerdeklyveren ved informasjonstavla og fortsetter tilbake på samme skogsti til parkeringsplassen.

God tur!

 

Tips,

  • Langs Taksdalsvatnet er det flere «grillgruver» nede i vannkanten. Men husk forbudsperioden mot å gjøre opp ild fra 15.april til 15.september, - og ellers ved unormale tørkeperioder.

 

Bildegalleri
Dato: 01.11.2015

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer