Du er her

Solbjørgnipa - Topptur fra Svela, Stora

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Solbjørgnipa – Topptur fra Svela, StoraSolbjørgnipa er en populær og kjent fjelltopp i Bjerkreim kommune. Utsikten fra brannvarden er storslått og ruvende, og den dramatiske nordsiden gjør toppen lett gjenkjennelig i terrenget. Det er tre rødmerkede løyper til toppen, disse går fra Kløgtveit, Solbjørg og Svela Stora, vårt utgangspunkt er fra sistnevnte stedsnavn og vi var hele ti stykker.

Sett av 4t tur/retur på de 11,8km turen totalt er på.
 


 

Kommune:                  Bjerkreim
Tid:                              4t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11,8km tur/retur
Merket:                        Ja (Rødmerket med unntak av avstikkeren til Råsafjellet)
Terreng:                      Grusvei / Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Solbjørgnipa 466m.o.h og Råsafjellet 406m.o.h

 

 

Parkering:

Solbjørgnipa – Opparbeidet parkeringsplass ved Svela, StoraParkering på opparbeidet plass ved Svela, Stora på Vikeså.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 forbi glattkjøringsbanen ut mot E39. Sving til høyre mot Runaskaret og videre til Vikeså, ned Vikesåbakken passeres en Statoil stasjon på venstre side. Fortsett på E39 ca 150m lenger og sving av til høyre mot Ognedal, videre ca 550m før en liten grusvei blir et faktum på venstre side. GPS posisjon N58 37.821 E6 04.120


 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 


Informasjon:

Solbjørgnipa – Med start fra Svela, Stora passeres skogsbeltet på vei oppover i terrengetDet er søndag og ny fellestur, denne gang til Solbjørgnipa og Råsafjellet. Med oppstart fra FN parken ved Esso, møttes vi og kjørte i felleskap til opparbeidet parkeringsplass på Svela, Stora like i nærheten. Vi gjør oss klar og starter på traktorveien som fører inn i beplantingen av grantrær like ved, det som startet rolig går over i langstrakte etapper med tøff stigning. Med på tur er både kjente og ukjente ansikter, hele ti stykker valgte å slå følge til toppen i dag.

 

 

 

Solbjørgnipa – Fellestur for mars måned 2014Første kneik er lagt bak oss, utsiktspunktet Strongje passeres og det er slutt på traktorveien. En gjerdeklyver og røde merker på trær og steiner fører oss opp i terrenget mot Råsaknuten, det stiger og stiger og nærmere 300 høydemeter må legges bak oss før vi her kunne juble like ovenfor Øystemskaret. Vi fikk en tøffere start en først ventet grunnet nysnø og stedvis glatte partier selv en sen mars dag, før sola endelig kom igjennom skydekket ble vi servert både regn, sludd og snøfall i vindkasta.

 


 

Solbjørgnipa – Jacob og Ståle fremfor dagens toppFra stien ser vi opp mot Råsafjellet som passeres med noen få hundre meter avstand, toppen er planlagt å bestiges på tilbakeveien. I det vi passerer Råsafjellet og Møssingtjørna skinner sola, de mørke skyene blir sporløst borte og sikten bort mot Solbjørgnipa blir eventyrlig i løpet av sekunder. Den runde fjellformasjonen ruver i terrenget, nordsiden er dramatisk og det spekuleres i blant gjengen hvor toppen bestiges fra. Jacob og Ståle er her avbildet ved dagens topp Solbjørgnipa, samlet legger vi bak oss meter for meter mot nipa.

 

 

Solbjørgnipa – Et fellesbilde på toppen ved brannvardenSolbjørgnipa bestiges opp sørsiden av ryggen, stien er rødmerket med gode kjettinger til å holde seg i. Nok en krevende etappe står for tur, selveste toppen, hvor en storslått utsikt venter side om side ved den store brannvarden. Nipura passeres, men 220 høydemeter over, det er umulig og ikke få en klump i halsen av den bratte nordsiden. En etter en er vi oppe, alle skrives inn i tur boka før et fellesbilde blir tatt. Utsikten studeres og det konkluderes på kryss og tvers.

 

 

 

Solbjørgnipa – Nyreist høyløe like nedenfor, en fin plass å spise litt nisteVi tråkker oss forsiktig ned, snøen som falt i løpet av natten og morgentimene er nærmest borte og det er heldigvis ikke glatt i fjellsiden. Ved den nyreiste høyløa like nedenfor Solbjørgnipa setter vi oss til og spiser nistepakken, noen mer glad i sjokoladekjeksen enn brødskiva. Kaffe og en god porsjon latter hører med, Magnor koker som vanlig opp vann på sin primus. Tiden flyr og det er på tide å vende nesen tilbake, men vi har en topp til å bestige.

 

 

 

 

Solbjørgnipa – En etter en hopper vi ned fra RåsafjelletSamlet blir vi enig om å bestige Råsafjellet, denne avstikkeren på snaut trehundre meter er ikke merket men, terrenget sørger for å guide deg opp. Men, vis hensyn og vær forsiktig i plantefeltet som krysses på vei opp. Herfra er utsikten også enorm på likhet med Solbjørgnipa, Gjedrem og Holmen lyses opp i solskinnet.
En etter en hopper vi nedover, denne gang mot utsiktpunktet Strongje.

 

 

 


Solbjørgnipa – Utsikt fra Strongje mot Storafjellet og VikesåStrongje er et utsiktspunkt som kommunen har rødmerket en sti bort til, herfra er sikten ned mot Vikeså storslått, å legge turen ut hit ble en fin avslutning på en ellers vellykket tur.

Etter å ha tatt for oss traktorveien igjennom skogsbeltet er vi samlet på parkeringsplassen, vi er fornøyde etter en fin tur. Takk til både kjente og ukjente ansikter som ble med på tur.

 

 

 

Alternativ rute til toppen?

  • Fra Solbjørg er etappen også rødmerket men, litt lettere. Klikk her for turbeskrivelse.

 

Bildegalleri
Dato: 23.03.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer