Du er her

Solbjørgnipa og Råsafjellet - Topptur fra Solbjørg

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Solbjørgnipa og Råsafjellet – Topptur fra SolbjørgSolbjørgnipa er en kjent klassiker i Bjerkreim kommune, mange har gått den populære toppturen på rødmerket sti fra gårdstunet på Solbjørg. Varden ble i eldre tider brukt som et kjenningsmerke for sjøfolk, med en dominerende høyde på 466m.o.h, og toppens spesielle utforming i terrenget forståes det godt at akkurat denne toppen ble valgt ut.

Fra Solbjørg bør en sette av 4t tur/retur på de totalt 9,4km.
 


 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              4t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,4km tur/retur
Merket:                        Ja (Rødmerket – Avstikkeren til Råsafjellet er ikke merket)
Terreng:                      Sti / Traktorvei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (Stedvis bratte partier til Solbjørgnipa)
Høyde:                        Solbjørgnipa 466m.o.h og Råsafjellet 406m.o.h

 

 

Parkering:

Solbjørgnipa og Råsafjellet – Parkering på Solbjørg i Bjerkreim kommuneTuren starter fra gårdstun på Solbjørg i Bjerkreim kommune. Vis hensyn til grunneier.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 forbi glattkjøringsbanen ut mot E39. Sving til høyre mot Runaskaret og videre til Vikeså, ned Vikesåbakken passeres en Statoil stasjon på venstre side. Fortsett mot Bjerkreim sentrum på E39, Byrkjemo og Covent passeres. Ta til høyre ved skilt mot "Bjerkreim 0,5km" og videre til venstre mot Ognedal og Kløgetvedttunet like etter.


Følg veien til nytt skilt mot Ognedal og Kløgetvedttunet kommer til syne, sving til høyre og følg veien forbi Fjermedalstjørna. Ta første avkjørsel etter Fjermedalstjørna til høyre ved rødt busskur, følg veien til det innerste gårdstunet. Parkering like ved rødt lite uthus ved fjøset. Dessverre mangler jeg bilde fra parkeringsplass. GPS posisjon N58 35.669 E6 03.060. 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Solbjørgnipa og Råsafjellet – Stedvis bratt terrengFra gårdstunet på Solbjørg starter toppturen til Solbjørgnipa, Silje, Pita og jeg er klar denne sene novemberdagen. En hyggelig grunneier kommer imot oss og forteller mer eller gjerne om turen, samt hvor vi kan stå parkert.

Første etappe følger traktorvei, det går overraskende fort oppover på rødmerket turløype. Den hyppigheten vi til nå har opplevd blir brått omgjort til to tungpustne turgåere opp mot den spesielle fjellformasjonen. Terrenget stiger jevnt og på et skråberg er det montert kjettinger for og lettere komme opp.

 

 


Solbjørgnipa – Pita og jeg nyter utsiktenPå vei mot toppen beveger vi oss vekk fra stien et par plasser for å gå ut mot den dramatiske nordsiden av fjellformasjonen, her går det nærmere 220 høydemeter rett ned i Nipura. En klump i halsen er umulig å unngå, ikke beveg deg for nærme kanten. Her står jeg på trygg avstand med en flott utsikt mot Urdalsnipa et stykke unna og Sandtjørni noe nærmere ved Langedal. Silje er først oppe på toppen og signerer oss begge inn i tur boka. Flere bilder blir knipset før vi fortsetter ned mot Råsafjellet.

 


 


Solbjørgnipa – Nipa sett fra RåsafjelletDet anbefales å følge rødmerket sti ned fra toppen, terrenget er stedvis bratt.

Det er tre rødmerkede turløyper som fører til Solbjørgnipa, disse er fra Kløgtveit, Stora Svela samt Solbjørg som vi kommer fra. Stien fra Stora, Svela blir fulgt bort mot Råsafjellet i nordøstlig retning forbi Møssingtjørna. Vær obs på at avstikkeren opp mot Råsafjellet fra stien ikke er rødmerket, men terrenget er enkelt og lettgått. Det anbefales å legge turen til Råsafjellet, her med utsikt bort mot Solbjørgnipa.


 

 


Solbjørgnipa og Råsafjellet – En liten matbit må tilEtter å ha vært på to flotte topper er det på tide med litt niste før vi avslutter og fortsetter på hjemturen. En lun og flott plass blir pekt ut like nedenfor Råsafjellet, nå skal det bli godt med litt turmat samt en kopp kaffe.

På tilbakeveien tar vi en liten rundtur i terrenget ned mot Møssingtjørna, vi kommer inn på stien som fører oss bort til Solbjørgnipa igjen. Like nedenfor Solbjørgnipa passeres ei nyreist høyløe, vi er ikke langt fra traktorveien som tar oss ned til Solbjørg igjen.

Takk for turen Silje.

 

 

Bildegalleri
Dato: 24.11.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer