Informasjon:
Det er vårlig i lufta og sola skinner over Vandavatnet, stemningen er idyllisk. Blåmerkede trepinner leder Hilde og meg inn i skogsterrenget like sør for vatnet, de høye trærne blir lavere og lavere desto lenger opp mot det brune landskapet vi kommer.
Det er et godt år siden jeg sist var på Steinkjerringa med utgangspunkt fra Vandavatnet, like ved eiendomsgrense og naturverngrense er store deler av buskene og trærne totalt ødelagt etter de store snømengdene vinteråret 2012-2013.
Et lite parti like før Vandavatnet, Litla er fuktig og området er myrlendt, det er viktig å ha godt fottøy. Stien er for øvrig tydelig, men merkingen viser dårlig igjen på en liten etappe på knappe 500m.
Sur røyklukt over Jæren.
Det torvpregede landskapet var en viktig ressurs i eldre dager, torv ble brukt til brensel og ble sett på som like viktig for jærbuen som skogen var for østlendingen.
Det frodige torv og myrprega landskapet vitner om at det en gang har vært skog på Jæren, tresorter som eik og furu og noe senere bjørk var hoved artene.
Stien går like ved vannkanten av Vandavatnet, Litla. Vi nærmer oss dagens hovedmål, Steinkjerringa. Sola skinner ut mot horisonten av vår vakre kystlinje, den blåmerkede stien er lettgått i et åpent og flatt terreng. Vi har for lengst sett "Mor Norge", to gjerdeklyvere må tilbakelegges før vi står side om side.
"Mor Norge" eller Steinkjerringa ble løfta opp på steinen 7.Juni 1927 ved hjelp av en åtte meter høg steinbukk. Det er ingen selvfølge at statuen er plassert ut hit, i 1898 og 99 startet S. Neandros med statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot dette halvferdig for å reise til Amerika. Den halvferdige statuen av "Mor Norge" sto ved jernbanestasjonen i Stavanger og skulle etter planen ødelegges. Men, i 1924 satt heldigvis Emelankton Aadnesen fra Nærbø i gang og samla inn penger for og frakta statuen som den gang kosta 500 kr. Pengebeløpet ble støtta fra et hundretalls personer fra Nærbø og Varhaug. Transporten fra Vigrestad og til Aniksdal foregikk med bil. Videre til Jolosten 4-5km inn i heia skjedde på hardt vinterføre og tok hele to år.
Hilde og jeg skriver oss inn i tur boka, den er å finne like ved i en stål boks som henger på en stein. Dagens tur går i samme fotspor tilbake til Vandavatnet, men det er gode muligheter for å fortsette på blåmerket sti mot Synesvarden eller Holmavatn. Kombiner gjerne med en bil ved Vandavatnet og en like nedenfor Synesvarden ved Veisedalen, her er det også opparbeidet parkeringsplass.
Se gjerne flere turbeskrivelser fra ulike turer i landskapsvernområdet nedenfor.
God Tur
Klikk deg gjerne inn for andre turbeskrivelser i området
- Synesvarden og Steinkjerringa - Rundtur fra Holmavatnet, klikk her.
- Synesvarden - Den korteste turen til toppen, klikk her.
Bildegalleri
Dato: 10.03.2014
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)
Skriv ny kommentar