Du er her

Steinkjerringa - Fra Vandavatnet til Holmavatnet

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Steinkjerringa – Fra Vandavatnet til Holmavatnet.Steinkjerringa er et populært turmål på vakre Jæren, mange turgåere i alle aldrer benytter seg av det brunfargede lyng og myrterrenget vi finner her. Blåmerket sti passerer flere idylliske tjern og vann på veien mot Holmavatnet via Mor Norge, eller også populært kalt Steinkjerringa. Videre kan en fortsette til Synesvarden eller Gauleksvarden om ønskelig.

Sett av 1,5t en vei på den totalt 6,1km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Hå
Tid:                              1,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,1km en vei (Stigning 182m)
Merket:                        Ja (Blåmerket og skiltet)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Steinkjerringa 261m.o.h

 

 

 

Parkering:

Steinkjerringa – Romslig og god parkeringsplass ved Vandavatnet i Hå kommune.Parkering ved Vandavatnet i Hå kommune.

Fra Nærbø, kjør forbi Åna Kretsfengsel på Opstadvegen mot Varhaug, sving av til venstre opp mot Bjorheimsvegen. Fortsett opp mot Buevegen, ta til venstre i krysset og følg veien i ca 750m før skilt til Elgane kommer til syne. Følg veien og sving ikke av ved første skilt til Steinkjerringa, men fortsett til nytt skilt mot Elgane. Elgane passeres og det er godt skiltet like etterpå, ta av første til venstre og følg grusveien mot Vandavatnet. GPS posisjon N58 36.072 E5 44.768.


 

Steinkjerringa – Parkering ved Holmavatn Misjonssenter i Hå kommune.Parkering ved Holmavatnet Misjonssenter i Hå kommune.

Med start fra Nærbø følg Opstadvegen forbi Åna Kretsfengsel på vei 181. Ta opp til venstre mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150 etter innkjørselen til fengselet. Følg Bjorheimsvegen opp til veikryss inn til Buevegen 504, herfra er det ikke mange hundre meterne før skilt til Holmavatnet med avkjørsel på høyre side kommer til syne. Videre er det skiltet mot Holmavatnet og Steinkjerringa. GPS posisjon N58 37.519 E5 46.539.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Steinkjerringa – Ute av skogholtet går de blå merkene i kloss hold til Vandavatnet.Det er sommer og fint vær ute. Vi blir stående å kikke utover Vandavatnet, stemningen er idyllisk. Blåmerkede trepinner leder denne spreke FjellTrimmen gjengen inn i skogsterrenget like sør for vatnet. De høye trærne blir lavere og lavere desto lenger opp mot det brune landskapet vi kommer. Ute av skogsterrenget følger vi en traktorvei langs Vandavatnet, men ikke mange meterne, for midt i svingen der hvor terrenget er stigende står det en gjerdeklyver. Vi hopper over her og fortsetter på sti inn i skogsterrenget her.

 


 

 

Steinkjerringa – En lang rekke turglade mennesker på vei mot "Mor Norge".Et lite parti like utenfor skogsområdet og før Vandavatnet, Litla er fuktig og området er myrlendt. Det er viktig å ha godt fottøy om en vil komme tørrskodd over her. Stien er for øvrig tydelig, men merkingen viser dårlig igjen på en liten etappe på knappe 500m. Retningen er østlig på hele turen. Vi når et lite høydedrag og stopper opp like ved en «steintavle» som er murt opp. Utsikten allerede nå er spektakulær ned mot vakre Jærkysten.

 


 

 

 

Steinkjerringa – Ei "steintavle" med informasjon.«Sur røyklukt over Jæren», står det på et skilt. Det torvpregede landskapet var en viktig ressurs i eldre dager. Torv ble brukt til brensel og ble sett på som like viktig for jærbuen, som skogen var for østlendingen. Det frodige torv og myrprega landskapet vitner om at det en gang har vært skog på Jæren, tresorter som eik og furu og noe senere bjørk var hoved artene.

 

 

 

 

 

 

Steinkjerringa – Her skriver vi oss inn i turboka.Stien går like ved vannkanten av Vandavatnet, Litla. Vi nærmer oss Steinkjerringa. Det er overskyet og litt vind ute. Det er ikke langt ned i luftlinje til vår vakre kystlinje, utsikten er virkelig et skue for øyet. Den blåmerkede stien er lettgått i et åpent og flatt terreng. Vi har for lengst sett "Mor Norge", for «hun» er synlig langt fra i det flate terrenget. To gjerdeklyvere tilbakelegges før vi står side om side.

  

 

 

Steinkjerringa – Også populært kalt "Mor Norge"."Mor Norge" eller Steinkjerringa ble løfta opp på steinen 7.Juni 1927 ved hjelp av en åtte meter høg steinbukk. Det er ingen selvfølge at statuen er plassert ut hit, i 1898 og 99 startet S. Neandros med statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot dette halvferdig for å reise til Amerika. Den halvferdige statuen av "Mor Norge" sto ved jernbanestasjonen i Stavanger og skulle etter planen ødelegges. Men, i 1924 satt heldigvis Emelankton Aadnesen fra Nærbø i gang og samla inn penger for og frakta statuen som den gang kosta 500 kr. Pengebeløpet ble støtta fra et hundretalls personer fra Nærbø og Varhaug. Transporten fra Vigrestad og til Aniksdal foregikk med bil. Videre til Jolosten 4-5km inn i heia skjedde på hardt vinterføre og tok hele to år.

 

 

 

Steinkjerringa – Stort sett god gruset sti tilbake til Holmavatnet.Fra Steinkjerringa til Holmavatnet er stien av en annen kvalitet og størrelse, enn fra Vandavatnet. En kan ikke sammenligne disse, og hvert fall ikke mengden turgåere på etappene. Et lite skogholt med ei rød hytte passeres, og i krysset her følger vi skilt mot Holmavatnet. Neste stopp blir Gauleksvarden med sine 306m.o.h, men her har dessverre varden rast sammen. Fra stien kan en se Romavatnet, hva med å prøve fiskelykken? Det er mulig å kjøpe fiskekort på Holmavatnet Misjonssenter.

 

 

 

 

Steinkjerringa – Bak skogholtet ligger Holmavatn Misjonssenter og Holmavatnet.Turen tilbake til Holmavatnet er lettgått og følger god gruset sti. Men etter regnfulle dager blir det sørpete også her. Det kan være greit å ha i tankene ved valg av fottøy. Det er flere gjerdeklyvere som må stiges over, ofte to i bredden. Noen steder er i tillegg stien «kloppet» med treplanker over myrlendte partier. Området er mye brukt av både mosjonister, løpere og turgåere, samt også til familieturer.

God tur!

 


 

Andre turalternativer i området?

 

 

Bildegalleri
Dato: 08.07.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer