Du er her

Steinkjerringa - Lettgått familietur fra Aniksdal

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Steinkjerringa – Lettgått familietur fra AniksdalMor Norge eller også kalt Steinkjerringa, er et populært og kjent turmål. Området er oversiktlig og godt merket. Turen opp fra Aniksdal er et lettgått alternativ, deler av turen går på grusvei med unntak av et lite parti med utmark bort til statuen. Det er stedvis husdyr på beite, vis hensyn og lukk grinder.

Sett av 2t tur/retur på de totalt 7,8km.
 


 

 

Kommune:                  Hå
Tid:                              2t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       7,8km tur/retur (Stigning 193m)
Merket:                        Ja (Skiltet og Blåmerket)
Terreng:                      Grusvei og Sti (Vanntett fottøy er en fordel, f.eks hikingsko)
Vanskelighetsgrad:     Enkel (Lite stigning)
Høyde:                        Steinkjerringa 261m.o.h


 

 

Parkering:

Steinkjerringa – Parkering ved Aniksdal i Hå kommune.Parkering på Aniksdal i Hå kommune.

Fra Nærbø, følg Skjerpevegen 158 ut mot Nordsjøvegen (Rv44). Fortsett mot Varhaug og Vigrestad, men sving av til venstre ved skiltet "Vigrestad 3". Fortsett på Fv131 igjennom Vigrestad, forbi Øydgaard og videre mot Aniksdal. Det er satt opp et "trafikkskilt» inn til Steinkjerringa langs veien, her skal du kjøre forbi. På Aniksdal er det satt opp et treskilt med blå skrift "Steinkjerringa". Sving opp til venstre her og parkering på anvist sted. GPS posisjon N58 34.384 E5 45.004.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Steinkjerringa – Fin grusvei store deler av turenDet er en nydelig sommerdag, sola skinner og himmelen er knall blå. I følge kalenderen er det høst i morgen, så langt er det ingen tegn til at det stemmer. Bilen er parkert godt inn til siden, og jeg går hurtig igjennom gårdstunet. Et par skogholt passeres like etter tunet. Det er først etter noen minutters gange, det åpne og utsiktsrike landskapet kommer til syne. Det er stille, lyden av husdyr som beiter og bekkesildring kan høres langveisfra.

 

 

 

 

 

Steinkjerringa – Storslått utsikt utover JærkystenDet er stedvis både storfe og sauer på beite. Vis hensyn og lukk eventuelle grinder etter deg. Jeg har kommet et godt stykke på vei mot dagens mål. Terrenget er stigende, men ikke mer enn at det er behagelig og lettgått. Utsikten uteblir ikke, tross lav stigning. Terrenget er nærmest flatt og her kan sikten nytes mot vår vakre kystlinje. Men, det er ikke bare sikten mot kystlinja som kan nytes. Steinkjerringa kan skimtes i helt motsatt ende, men foreløpig langt der fremme.


 

 

 

 


Steinkjerringa – Et populært og viktig turmålDet er slutt på grusveien. En kort etappe gjenstår i et lettgått og åpent landskap, før Mor Norge er et faktum. Steinkjerringa ble løfta opp på steinen 7.Juni 1927 ved hjelp av en åtte meter høg steinbukk. Det er ingen selvfølge at statuen er plassert akkurat her. I år 1898 startet S. Neandros på statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot dette halvferdig for å reise til Amerika som mange andre. Statuen ble stående halvferdig ved jernbanestasjonen i Stavanger og skulle etter planen ødelegges.

 

 


 

 

Steinkjerringa – Synesvarden kan skimtes til høyreEmelankton Aadnesen fra Nærbø ville det ikke slik, istedenfor begynte han arbeidet med å samle inn penger for å få frakta Mor Norge. Det skulle koste 500kr å transportere statuen, det var mye penger den gang. Transporten fra Vigrestad og til Aniksdal foregikk med bil. Videre til Jolosten 4-5km inn i heia skjedde på hardt vinterføre og tok hele to år. I senere tid har statuen og den populære toppen Synesvarden blitt besøkt av flere tusen turgåere.

 

 

 

 

 

Steinkjerringa – Sauene beiter og nyter sommerenDagens fottur går tilbake på samme sti og grusvei. Men om en ønsker kan en forlenge turen via Synesvarden, alternativt kan en parkere en bil i hver ende. Området er godt tilrettelagt og benyttes av turgåere og mosjonister. Mange legger familie- og søndagsturen til Steinkjerringa, men ofte med start fra Holmavatn misjonssenter. Jeg nærmer meg parkeringsplassen. Det tok noe lenger tid på tilbakeveien enn planlagt, jeg ble stående og kikke på fem rådyr ute på et jorde. Det er virkelig flotte dyr.

 

Til info,
Det er gjerdeklyvere på turen og ikke grind alle steder.

 

 

Bildegalleri
Dato: 31.08.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer