Du er her

Steinkjerringa - Populær familietur fra Holmavatnet

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Steinkjerringa – Populær familietur fra Holmavatnet.Steinkjerringa er et populært turmål på vakre Jæren. Mange turgåere i alle aldrer benytter seg av det utsiktsrike og brunfargede lyng og myrterrenget en finner nettopp her. Turen er godt blåmerket og stien passerer flere idylliske tjern og vann på veien fra Holmavatnet til Mor Norge, eller også populært kalt Steinkjerringa.

Sett av 1,5t tur/retur på den totalt 6,7km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Hå
Tid:                              1,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,7km tur/retur (Stigning 208m)
Merket:                        Ja (Skiltet og blåmerket)
Terreng:                      Sti / Gruset sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Steinkjerringa 261m.o.h

 

 

 

Parkering:

Steinkjerringa – Stor og romslig parkeringsplass ved Holmavatnet misjonssenter.Parkering ved Holmavatnet Misjonssenter i Hå kommune.

Med start fra Nærbø følg Opstadvegen forbi Åna Kretsfengsel på vei 181. Ta opp til venstre mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150 etter innkjørselen til fengselet. Følg Bjorheimsvegen opp til veikryss inn til Buevegen 504, herfra er det ikke mange hundre meterne før skilt til Holmavatnet med avkjørsel på høyre side kommer til syne. Videre er det skiltet mot Holmavatnet og Steinkjerringa. GPS posisjon N58 37.519 E5 46.539.

 


 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Steinkjerringa – Det er idyllisk og flott ved Holmavatnet.Steinkjerringa ble løftet opp på steinen i heia den 7. juni 1927. Siden den gang har mange tusen funnet veien ut hit. Spesielt i de senere årene er dette blitt en meget populær og familievennlig tur. En kan starte fra flere ulike steder, men vårt utgangspunkt er ved det idylliske Holmavatnet og det populære misjonssenteret. En er sjeldent alene i dette området og det stemte godt i dag også.

  

 

 

Steinkjerringa – Marikken, Hilde og jeg koser oss på tur til Steinkjerringa.Turen starter med å følge traseen mellom dyrket jorde og Holmavatnet ut mot skogsbeltet. En gjerdeklyver hoppes over og første stiskille er allerede her. Det er mulig å gå via Synesvarden for å komme til Steinkjerringa, og da blir dette en flott rundtur på ca 9km. De fleste som går turen som en rundtur går nok oppom Synesvarden først? Marikken, Hilde og jeg skal i dag kun tur/retur til Steinkjerringa og følger skogsbeltet oppover mot Gauleksvarden 306moh.

 


 

 

 

Steinkjerringa – Hilde er på vei ned mot "Mor Norge".Det er en godt gruset sti for det meste av turen, men flere steder kan også være virkelig sørpete etter regnfulle dager, så gode sko anbefales uansett! Langs stien passeres flere små og mellomstore tjern i tillegg til Romavatnet. Her kan en prøve fiskelykken mot kjøp av fiskekort om en ønsker det. Terrenget langs stien er småkupert og kanskje litt ensformig vil noen si? «Lyngheilandskapet» her er siste rest av det «brune Jæren» og er virkelig et skue for øyet en flott dag, spesielt en høstdag.

 

 

 

 

Steinkjerringa – "Mor Norge" speider utover deler av Høg-Jæren.Fra Gauleksvarden er det ikke langt igjen. Et lite skogholt passeres og skjult mellom de store trærne ligger ei rød og flott hytte. Til info er det mulig å fylle vannflasken her i det rennende «spring-vannet» like ved. Til tross for at en ser Steinkjerringa herfra er det godt skiltet fra stiskillet. Går en rundturen via Synesvarden er det her en kommer ned. På en stein like ved Steinkjerringa er det festet en kasse hvor det ligger ei turbok.

God tur!

 

 

Fakta om Steinkjerringa
Mor Norge eller ofte omtalt som «Steinkjerringa» ble løfta opp på steinen 7.Juni 1927 ved hjelp av en åtte meter høg steinbukk. Det er ingen selvfølge at statuen er plassert ut hit. I 1898 og 99 startet S. Neandros med statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot dette halvferdig for å reise til Amerika. Den halvferdige statuen av Mor Norge sto ved jernbanestasjonen i Stavanger og skulle etter planen ødelegges. Men, i 1924 satt heldigvis Emelankton Aadnesen fra Nærbø i gang og samla inn penger for og frakta statuen som den gang kosta 500 kr. Pengebeløpet ble støtta fra et hundretalls personer fra Nærbø og Varhaug. Transporten fra Vigrestad og til Aniksdal foregikk med bil, videre til Jolosten 4-5km inn i heia skjedde på hardt vinterføre og tok hele to år.

 

 

Bildegalleri
Dato: 11.08.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer