Du er her

Storaberget 342m.o.h – Topptur med kulturminner i varierende terreng

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Storaberget – Grindavatnet – Sandnes – TurStoraberget ruver 342m.o.h og viser majestetisk fra flere steder. Turen starter fra Hogstad i Sandnes kommune og går opp mot Vannverket som ble bygget av tyskerne under krigen, faktisk ble det påtenkt allerede i år 1941 og skulle forsyne så mye som 800.000 kubikkmeter i året. Jeg valgte og ta rundturen og gikk opp til Grindavatnet først for og så fortsette opp mot Grastofjellet og til slutt Storeberget. Stien er godt merket og lett synlig. Rundturen anbefales, terrenget er varierende og fantastisk. Du bør sette av ca 3,5t tur/retur inkludert pause. Turen er på godt 8km og gir en stigning på hele 440 høydemeter sammenlagt.

 

 


Kommune:                 Sandnes
Tid:                                 3,5t tur / retur (Inkludert pauser)
Lengde:                         8,3km tur / retur
Merket:                          Ja (Sandnes kommune)
Terreng:                        Sti / Traktorvei (Fjellsko)
Vanskelighetsgrad:  Middels
Høyde:                          Storaberget 342m.o.h og Grastofjellet 300m.o.h

 

 

 

Parkering:

Storaberget – Parkering – Sandnes – HogstadUtgangspunkt for turen er fra Nærbø, jeg følger rv44 mot Bryne og Klepp. Fortsetter mot Ganddal og svinger ut på E39 i sørlig retning mot Kristiansand. Første avkjørsel på E39 svinger jeg av og fortsetter videre mot Vatne og Lutsiveien 13 / 516. Det er ikke satt opp "turskilt" til Storaberget men, ved Hogstad svinger du inn ved gardsvei skiltet 400-416 og følger grusvei ned til første gård på venstre hånd. GPS posisjon N58 53.673 E5 50.678.


OBS!
Takket være positive grunneiere kan parkering foregå på tunet. Men, spør grunneier hvor du kan parkere bilen for å unngå sjenanse. Jeg fikk ikke kontakt med grunneier og valgte derfor å parkere ved veien hvor det etter mitt syn er gode parkeringsmuligheter.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:
Storaberget – Grindavatnet – Badeplass – SandnesStoraberget er en populær topptur blant variert terreng og kulturminner. Turen starter fra Hogstad hvor parkering også er mulig i samråd med grunneier. Et informasjonsskilt er satt opp like i nærheten som viser veg hvor du er og hvor du skal, dersom du har bestemt deg for Storaberget. Terrenget byr nemlig på flere turmuligheter enn "bare" Storaberget. Jeg derimot skal til Storaberget med en rundtur innom Grindavatnet og retningen startet ned mot grustak på grusveien. Nede i enden av bakken må jeg vente litt til avløyseren har sluppet kyrne ut i utmarka, ja akkurat der hvor jeg skal forbi :) Turen fortsetter på kjerreveg blant beitende kyr og sauer opp mot vannverket som ble bygget av tyrskerne. Faktisk så tidlig som år 1941 ble Grinavassdraget påtenkt og består av Grindavatnet og Lomstjørn som tilsammen skulle levere 800.000 kubikkmeter i året. Bygningen står enda og passeres med få meters avstand fra stien. Vannverket ble driftet frem til ca år 1970 og "bunkers" nede att med stien er nærmest et lite kontroll bygg for å tilpasse trykket. Bygget er flislagt på innsiden. Vi må videre og like etter "bunkersen" kommer jeg til et stiskille som viser veg opp til Storaberget og Grindavatnet. Jeg skal mot Grindavatnet og fortsetter på steinete sti igjennom Stokkhammarskaret, på min høgre side er det ei lita hule som er inngangen til vannverket sine vannrør den gangen. Jeg går ikke inn men, velger å fortsette oppover blant tett bjørkeskog og fuglekvitter. Grindavatnet og badeplass kommer til syne på toppen. Stillheten og naturen som møter meg her oppe er fantastisk, her kunne jeg sittet ved brygga hele dagen og hørt på fuglekvitter og sett på ørreten som mer enn gjerne "viser" seg frem.

 

 

Storaberget – Sandnes – Topptur

Men, det har jeg dessverre ikke tid til og dessuten er jeg overbevist om at utsikten og området rundt Storaberget også vil by på flotte naturopplevelser. Stien er merket på sørsiden av Grindavatnet 182m.o.h og følger kun deler av vatnet før stigningen i retning sør opp mot Grastofjellet starter. Dette området var bare så fantastisk at jeg glemte meg av og gikk knappe 100m for langt langs vatnet, stien er godt merket så det jeg kan ikke skylde på det heller :)
Stigningen opp fra Grindavatnet og Grastofjellet er på knappe 100 høydemeter og starter gjennom lett bjørkeskog hvor enkelte furutrær tar over på toppen av Grastofjellet. Fjelltoppen jeg nå står på gir også en god utsikt ut over Storavatnet og videre i nord østlig retning. Men, jeg er sugen på enda mer utsikt og Storaberget som er dagens mål står for tur. Først må jeg ned til Lomstjørn som er en del av Grinavassdraget, her kommer jeg til merkeskiltet som er avbildet her. I tillegg ser jeg stien som jeg skal følge tilbake langs tjernet. Siste stigning opp mot dagens mål er nå godt påbegynt og avbrytes av en liten stopp ved bygdeborga.

 

 

Storaberget – Tur – Bilder – Kart – SandnesFra bygdeborga er det ikke mange hundre meterne igjen i rolig stigning. Utsikten og synet av den flotte varden med Norgesflagget på toppen er ubeskrivelig. De tunge skyene prøver å tette for sola uten hell, det skaper en helt spesiell stemning hvor jeg lunt og godt sitter på sørsiden av varden og nyter en kopp kaffe. Utsikten ut mot Lutsivassdraget vil jeg ikke prøve å forklare, den må oppleves! På dager med god sikt er det mulig og se langt ut mot havet og inn i Ryfylkeheiene. Jeg startet turen kl 09,00 og var tidlig oppe og fikk nærmest hele toppen for meg selv. Men, to kaffekopper og et par brødskiver mindre må turen videre. Jeg pakker sammen og fortsetter ned mot Lomstjørn hvor stien går på østsiden av tjernet og ned mot et nytt lite tjern som også er oppdemmet. Her møter jeg på to damer som også skal opp til Storaberget, og totalt på hjemturen møter jeg 12stk fordelt på 4 puljer. Stien fortsetter mellom Høgenuten 290m.o.h og Fladafjellet 260m.o.h ned mot stiskille som jeg gikk mot Grindavatnet ved først. Nå går turen på samme veg tilbake mot Hogstad og eventyret er over for i dag.

Fantastisk flott tur som mange benytter seg av, det viser godt igjen både på antall folk og i tur boka som er utplassert av Sandnes kommune ved varden på Storaberget.

 

 

Bildegalleri
Dato: 29.06.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer