Du er her

Sulken - Lettgått topptur med storslått utsikt

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Sulken – Lettgått topptur med storslått utsikt Sulken er en av mange utsiktsrike fjelltopper, i Sandnes kommune. Turen til topps går i et lettgått og åpent terreng. Små og store tjern passeres langs traseen, i en ellers vakker og spennende tur. Det er fiskemuligheter i Skjelbreitjørna. Turen er rødmerket og skiltet. Til info, det er sauer på beite i sesong.

Sett av 2,5t tur/retur på de totalt 9,1km.
 

 


 

Kommune:                  Sandnes
Tid:                              2,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,1km tur/retur (Stigning 514m)
Merket:                        Ja (Rødmerket og Skiltet)
Terreng:                      Sti og Traktorvei (Vanntett fottøy er en fordel, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:     Middels
Høyde:                        Sulken 384m.o.h


 

 

Parkering:

Sulken – Parkering like ved Skjelbreidtjørna i Søredalen.Fra Nærbø, kjør mot Undheim. Sving av mot Ålgård, like før idrettsanlegget på Undheim. Sælandsvegen følges forbi Sælandskogen og videre mot Ålgård. Følg langs Edlandsvatnet og videre mot E39, ta til venstre i rundkjøringen og fortsett forbi Kongeparken. Figgjo passeres og like etter bomstasjon er det skiltet mot Arboret, sving til høyre. Fortsett på Espelandsveien til det er skiltet til Lauvik, sving til høyre i kryss inn på veien Søredalen. Svilandsfossen passeres og på venstre side kommer parkeringsplassen v/ Skjelbretjørna (Ur-eikjeland) til syne. GPS posisjon N58 49.412 E5 51.667.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Sulken – Rune på vei over gjerdeklyveren.Dagens topp er ny i samlingen, både for Rune og jeg. Derimot er dette en kjent fjelltopp for mange. Det er ved Skjelbreidstjørna turen starter, og her er det også opprettet en stor og romslig parkeringsplass. Vi følger bilveien over brua og bort til gjerdeklyveren, ca 65-70m, det er også merket til Sulken ved klyveren. Første etappe går på innmark, Rune og jeg følger merkingen og forlater husdyrene uforstyrret.

 

 

 

 

 

Sulken – Utsikt ned mot StemtjørnaDet er ved den nordlige enden av Skjelbreidtjørna, vi først får opp pulsen og møter turens stigning. Opp skaret mot Stemtjørna, holder vi et jevnt tempo. Det er på nytt merket til flere steder i nærheten av tjernet, blant annet til Krogedal, Rabnafjell, Svihus og Sulken. Rune tar en nærmere titt ved Stemtjørna, for å se etter en egnet plass til å fyre bål og koke kaffe. Men, sterk vind gjør det nærmest umulig og uforsvarlig å fyre opp bål her.

 

 

 

 


Sulken – Utsikt utover SvanetjørnaIstedenfor fortsetter Rune og jeg mot dagens mål. Terrenget er åpent og landskapet byr på flotte utsiktspunkter, ikke bare fra toppen, men fra flere steder langs stien. Det blåser heftig en sen høstdag, vindstyrken må ha vært opp mot 20-25m/s. Rune går først, og jeg et lite stykke bak. Vi må begge ta flere støttesteg for å holde oss til stien, i vindkasta får en virkelig kjenne på naturens egne krefter.

 

 

 

 

 

Sulken – Storslått utsikt fra varden på toppen, 384mohRune benytter jakken som «vindskjerm» og står nærmest i 45 graders helning, det er moro, men en må også være forsiktig. Sulken ruver 384moh, herfra er utsikten enorm på klarværsdager. På varden er det ei turbok, ta gjerne enn titt og skriv deg selv inn mens du nyter nistepakken. Turen går i samme fotspor tilbake til utgangspunktet ved Skjelbreidtjørna.

 

 

 

 

 

 

Sulken – Turen avsluttes med et lite bål og en kopp kaffeTuren ned går overraskende fort, og ikke lenge etter er vi ved tjernet helt nederst. Her finner vi utrolignok en lun plass, selv på en forblåst dag som dette. Vi fyrer et lite bål i vannkanten. Rune fyller vann i kjelen og koker opp litt kaffe til oss. Vi tar en lang og velfortjent pause, før vi avslutter turen og fortsetter på samme trase tilbake til parkeringsplassen.

Takk for turen Rune.

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 15.11.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer