Du er her

Synesvarden og Steinkjerringa - Rundtur fra Holmavatnet

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Rundtur til Synesvarden og Steinkjerringa – SynesvardenTuren til "Mor Norge" eller Steinkjerringa som de fleste sier er populær, i tillegg er det mange som velger å bestige Synesvarden for å få en flott rundtur. Fra Synesvarden med sine 359m.o.h byr toppen på en fantastisk utsikt ut over Høg-Jæren og Jæren. Rundturen fra Holmavatn Misjonssenter er på totalt 9km, og det bør settes av 2,5t. Det er forklart flere turløyper og start destinasjoner for både Synesvarden og Steinkjerringa i artikkelen.

 

 

Kommune:                  Time og Hå
Tid:                                  2,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                          9km rundtur
Merket:                           Ja (Skilt / Blåmerket)
Terreng:                         Sti (Vanntett fottøy er en fordel, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                            Synesvarden 359m.o.h og Steinkjerringa 261m.o.h

 


 

Parkering:

Holmavatn Misjonssenter – Steinkjerringa – Synesvarden – ParkeringSom med mange andre tur destinasjoner har også denne turen flere muligheter ved parkering. Men, jeg forklarer fra mitt startsted som er Holmavatn Misjonssenter og Holmavatnet, dette er utvilsomt den mest brukte parkeringsplassen. Med start fra Nærbø følg Opstadvegen forbi Åna Kretsfengsel på vei 181. Ta opp til venstre mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150 etter innkjørselen til fengselet. Følg Bjorheimsvegen opp til veikryss inn til Buevegen 504, herfra er det ikke mange hundre meterne før skilt til Holmavatnet med avkjørsel på høyre side kommer til syne. Videre er det skiltet mot Holmavatnet og Steinkjerringa, her er det en stor og tilrettelagt parkeringsplass. GPS posisjon N58 37.519 E5 46.539.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under)
Annonse: Holmavatn Ungdoms og Misjonssenter – Leie av Kano? Kombiner fotturen med kanotur!

 

 


 

Informasjon:

Synesvarden – Steinkjerringa – Rundtur fra HolmavatnetTuren starter som tidligere beskrevet fra misjonssenteret ved Holmavatnet. Mange benytter seg av parkeringsplassen her, området byr på flotte turmuligheter i tillegg til ulike aktiviteter i forbindelse med misjonssenteret. Ved Holmavatnet er det to "trøbåter" ved brygga, herfra er det også enkelt å sette ut kajakker for en enkel kveldstur i rolige omgivelser. Eller kanskje et dykkert ved solnedgang? Mulighetene er mange. Vell, turen starter langs sørsiden av vatnet og over gjerdeklyver. Det første som møter oss er skiltet stiskille, her er valget alltid like enkelt for meg. Jeg tar selvfølgelig topptur stien opp mot Synesvarden, terrenget er "behagelig" stigende.

 

 

 

Synesvarden – Steinkjerringa – Topptur – Time – HåVarden på Synesvarden kommer til syne ikke mange meterne fra stiskillet. Terrenget langs stien er brunt og ensformig vekslende mellom lyngheier og myrlendte partier. Flere tjern og flotte høstfarger byr på en idyllisk rundtur du sent vil glemme. Store deler av det flate Jæren har nettopp sett slik ut før dyrking av jorder virkelig ble satt i gang på siste halvdel av 1800 tallet. Nå i dag er Synesvarden området det største gjenværende lyngheilandskapet på hele Jæren. Beitende dyr (sau) sørger for at smårogn som fuglene har sådd ikke blir gamle, det er også mulig å finne molte når årstiden byr på dette. Ved plantet skogsfelt i Obrestadheia går kommunegrensa mellom Hå og Time kommune, Synesvarden er lokalisert i sistnevnte kommune. På toppen er utsikten strålende i alle retninger, mot nord og øst dominerer fjelltopper og høyere terreng mens vestlig og sørlig retning byr på flatere områder mot kysten.

 

 

 

Steinkjerringa – "Mor Norge" – Hå kommuneFør jeg forlater toppen og setter kurs mot Steinkjerringa legger jeg igjen en helsing i tur boka, boka er forøvrig plassert mellom noen steiner i varden på østlig side. Videre over det brune landskapet fortsetter jeg i sørvestlig retning, stien er tydelig og terrenget er behagelig. En snorbein steingard flere hundre meter lang krysses ved hjelp av gjerdeklyver, videre fortsetter jeg mot neste stiskille like ved Steinkjerringa. Fra stiskillet fortsetter stien mot Steinkjerringa i ca 500m, ei koselig rød hytte passeres på vestsiden. Langs den steinlagte stien er det flere tjern som passeres, jeg fotograferer ivrig med sola skinnende i ryggen.
"Mor Norge" eller Steinkjerringa ble løfta opp på steinen 7.Juni 1927 ved hjelp av en åtte meter høg steinbukk. Det er ingen selvfølge at statuen er plassert ut hit, i 1898 og 99 startet S. Neandros med statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot dette halvferdig for å reise til Amerika. Den halvferdige statuen av "Mor Norge" sto ved jernbanestasjonen i Stavanger og skulle etter planen ødelegges. Men, i 1924 satt heldigvis Emelankton Aadnesen fra Nærbø i gang og samla inn penger for og frakta statuen som den gang kosta 500 kr. Pengebeløpet ble støtta fra et hundretalls personer fra Nærbø og Varhaug. Transporten fra Vigrestad og til Aniksdal foregikk med bil. Videre til Jolosten 4-5km inn i heia skjedde på hardt vinterføre og tok hele to år.

 

 

 

Synesvarden – Steinkjerringa – RundturTilbakeveien går i samme fotspor til første stiskille, følg skilt mot Holmavatn. Neste stopp blir Gauleksvarden med sine 306m.o.h, her har dessverre varden rast sammen. Etappen fra Holmavatn til Steinkjerringa som jeg nå skal følge bare motsatt er gruset og tilrettelagt. Passer godt for turglade barn og familier, noen ønsker gjerne å sitte i fanget til "Mor Norge"? Kveldsola gir en flott avslutning på denne nydelige høst dagen en september måned. Fantastisk rundtur som anbefales, de aller minste barna bør slippe og gå hele runden. 

Det er flere tilrettelagte løypenett i dette området. Noen har jeg beskrevet nedenfor:

  • Synesvarden fra Kartavoll/Veisedalen, klikk her.
  • Steinkjerringa fra Vandavatnet, klikk her.

God Tur!

 

 

Bildegalleri
Dato: 24.09.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer