Du er her

Undeknuten - Topp og rundtur i åpent terreng

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Undeknuten – Topp og rundtur i åpent terrengUndeknuten er en utsiktsrik fjelltopp, herfra ser en blant annet ned i Høgsfjorden og videre inn i Lysefjorden. Toppen troner 440m.o.h, og med sin stupbratte og av langede form viser den godt igjen i terrenget. Turen er lettgått og vekslende mellom grusvei, kjerrevei og sti i et åpent lende. Stedvis beitende husdyr i utmarka.

Sett av 2t på den 6,7km totale rundturen.
 

 

 

Kommune:                 Sandnes
Tid:                              2t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,7km rundtur
Merket:                        Ja (Rødmerket og skiltet)
Terreng:                      Grus / Sti (Hiking eller joggesko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Undeknuten 440m.o.h


 


Parkering:

Undeknuten – Parkering i østlig ende av TengesdalsvatnetParkeringpå opparbeidet p. plass i østlig ende av Tengesdalsvatnet, Sandnes kommune. Med utgangspunkt fra Nærbø er hurtigste alternativ å kjøre via Undheim og over til Ålgård, fortsett videre mot Oltedal (avkjørsel mot Sirdal). Ta til venstre ved Gjestal Fabrikkutsalg, det er skiltet mot Lauvvik og Høle, fortsett over Seldalsheia og parkeringsplass for Bynuten og Selvikstakken passeres. Ta til venstre mot Sandnes i kryss ned til Høleveien, like etter er det opparbeidet parkeringsplass på høyre side. GPS posisjon N58 52.171 E5 59.586

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Undeknuten – Høleveien krysses og en gjerdeklyver tar oss inn i terrengetVed Tengesdalsvatnet er det oppført informasjonstavle, toaletter og grillgruver. Og vær ikke overrasket om du ser badelystne unger og voksne, vatnet er et populært badevann. Turen starter med å krysse Høleveien, og vi ser oss godt til sidene før vi spaserer over og bort mot gjerdeklyveren. Silje gir hunden Loke litt starthjelp, før den etter hvert klatrer videre for egen maskin. En rødmerket traktorvei fører oss opp mot Undedalen, vi er alene i området med unntak av titalls beitende sauer.

 

 

 


Undeknuten – Topptur med god utsiktLoke ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om sauene, og er mer opptatt med å snuse litt på busker og kratt. Silje og jeg får raskt øye på toppen, og fra Revaskaret ser Undeknuten ruvende og stor ut. Bjørketrær omringer grusveien, fuglekvitter gir skogsfølelsen selv om underlaget til nå har vært litt ensformig. Vell oppe ved Undeknutsmyra åpner terrenget seg, åpne og nakne gressletter kombinert med myrlendte partier dominerer. 

 

 


 

 

Undeknuten – Merket og skiltet topp og rundturVi holder til venstre (øst), og runder inn på kjerreveien like nedenfor Undeknuten. Det noe ensformige underlaget er byttet ut med sti, og like etter kommer vi til et stiskille. Å gå til Undeknuten er en liten avstikker fra rundturen, men toppturen inngår i rødmerkingen og anbefales. Vi er kommet oss litt opp i høyden, og på parkeringsplassen til kommunens høyeste topp kan vi se flere biler parkert. Bynuten og Selvikstakken er ikke langt unna, hvert fall ikke i luftlinje.

 


 


 

Undeknuten – Silje og Loke på toppen, 440m.o.hVi nærmer oss målet, men tar det hele i et rolig tempo hvor naturopplevelsene er i fokus. Utsikten fra toppen og ned mot Høgsfjorden, og videre inn i Lysefjorden er virkelig en skue for øyet. Det blåser godt på toppen, og vi bestemmer oss raskt for å gå litt ned for å finne en lun og god sitteplass. I sekkene har vi med oss en nistepakke, kaffe og selvsagt kvikklunsj. Det er ikke alle turer som er like krevende, eller at det er nødvendig å spise ute. Men, hvorfor ikke ta brødskiven ute istedenfor inne?

 

 

 


Undeknuten – Utsikt mot Høgsfjorden og videre inn i LysefjordenEtter en god pause med nydelig utsikt, er det på tide å fortsette på siste del av turen. Vi går ned til stikrysset og følger rødmerket rundtur løype videre, og etter hvert er vi tilbake på traktorveien igjen. Mens vi går og snakker bråstopper vi brått begge to, og kikker til siden. To svære hjorter ser mot oss, og det med kun få meters mellomrom. Men det varer ikke lenge, og noen sekunder senere er de vekk. På siste rest av turen ser vi hester, ponnier og sauer. Turen ble avsluttet med is på Gjestal Fabrikkutsalg.

Takk for en flott tur Silje!

 

 

Bildegalleri
Dato: 03.05.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer