Du er her

Vårlivarden 387m.o.h - Rundtur fra Bersagel

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Vårlivarden 387m.o.h – Topptur fra BersagelVårlivarden er en gammel klassiker som mange kjenner til, kanskje vell så kjent pga brannen som herjet i nettopp dette området i mars/april 2013. Toppen er den høyeste mellom Høgsfjorden og Lutsivassdraget, utsikten er spektakulær i alle retninger. Vi gikk turen som en rundtur fra Bersagel / Nothagen Turisthytte.

Sett av 3t på den 8,8km lange rundturen.
 

 

 


Kommune:                 Sandnes
Tid:                              3t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,8km tur / retur
Merket:                        Ja (T merket / Sandnes kommune)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Vårlivarden 387m.o.h

 

 

 

Parkering:

Vårlivarden – Parkering – BersagelParkering på tilrettelagt parkeringsplass like att med Nodhagen Turisthytte på Bersagel (Nothagen). Fra Sandnes sentrum bør du sette av ca 20minutt kjøring pr.vei dersom du følger Lutsiveien 13 forbi Vatne og opp mot Ryfylkeveien 13. Like ved Eikelivatnet svinger du av til Bersagel istedenfor å fortsette til Ims. Følg veien videre til Nodhagen Turisthytte, godt synlig fra veien. GPS posisjon N58 55.249 E5 57.990

 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Vårlivarden 387m.o.h – Tur – SandnesVårlivarden kan bestiges fra flere steder, en av disse er fra Bersagel / Nodhagen Turisthytte som vi valgte. Fra Bersagel har Turistforeningen og Sandnes kommune merket en flott rundløype som jeg vil beskrive i denne artikkelen. Andre steder å bestige Vårlivarden fra er Myrland, Øvre Hetland eller fra Maudlandslia men, den korteste veien til topps er fra Myrland hvor du bør sette av en time opp via sørsiden.

Fra Nodhagen Turisthytte starter turen med å gå 100m til venstre etter parkeringsplass, kryss veien og fortsett opp mot Eskeland. Skilt mot Vårlivarden peiler oss videre i ca 500m på skogsvei før stien opp mot Eskelandsstemmen kommer til syne.
 

 

 

 

Vårlivarden 387m.o.h – Rundtur fra BersagelVed Eskelandsstemmen bærer deler av området preg av brannen som herjet i området mars/april.2013. Men, naturen har allerede "reparert" seg selv relativt hurtig og fugl og dyrelivet har for lengst funnet veien tilbake. Til og med en fotolysten øyenstikker viser seg mer eller gjerne frem langs den idylliske Eskelandsstemmen. Stemningen er litt trolsk blant nedbrente trær, tjern og til stedvis høyt og frodig gress. Vell, vi må videre og fortsetter i takt med de klassiske T`ene fra turistforeningen opp mot dagens mål Vårlivarden 387m.o.h

 

 


 

Vårlivarden 387m.o.h – Topptur – Rundtur fra BersagelVi forlater skogsterrenget og stigningen opp mot Vårlivarden starter langs sør siden og opp ryggen. På vei opp møter vi to som allerede har vært oppe og signert seg inn i tur boka som forøvrig var utskrevet (jeg fikk varslet ansvarlig og ny bok er på vei). Stien fortsetter oppover på snaufjell hvor enkelte parti er krevende og bratte, selv om siste etappe ser "enkel" ut kan den være krevende med tanke på at turen startet knappe 20m.o.h og at vi skal opp til 387m.o.h. Vi nærmer oss toppen og utsikten er allerede fantastisk, en familie på fire er akkurat på vei ned i det vi ankommer. Etter å ha fotografert litt rundt er det på tide og sette seg ned med en liten matbit og hvile øynene litt på utsikten denne flotte fjelltoppen gir.

 

 

 

Vårlivarden 387m.o.h – Topptur – SandnesStemningen er magisk og jeg kunne sittet her store deler av dagen dersom jeg bare hadde hatt tid. Vi må videre og følger ryggen ned av Vårlivarden på nordsiden mot et stikryss like i nærheten av Kolatjørna, vi skal mot Furetjørna 190m.o.h og passerer dette idylliske og fredfylte stedet på nordsiden. En hytte er oppført på holmen ved tjernet, dessverre er hytta i dårlig stand og brukes nok ikke lengre. Tydelig sti fører oss ned mot Storestemmen 165m.o.h, tett skog hindrer for sikt bort hit. Videre ut i åpent og myrlendt terreng med tidvis høyt gress fortsetter vi nedover mot en granskog hvor en gjerdeklyver er satt ut.

Videre på kjerrevei langs beitende kyr fortsetter vi mot Bersagelveien. Siste etappe av turen gikk noe kronglete langs en liten bekk i et innegjerdet område overfylt av ugress og planter men, uten problemer å følge. 

Flott rundtur som anbefales for hele familien, barn bør være tur vant.

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 07.08.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer