Du er her

Viglesdalen Turisthytte - På driftevei inn i fjellheimen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Viglesdalen Turisthytte – På driftevei inn i fjellheimenViglesdalen Turisthytte er idyllisk plassert mellom store fjellsider, gresskledde bøer og Viglesdalsvatnet. Turisthytta er lett tilgjengelig for hele familien og stien følger en gammel drifteveg fra Nes. Det er gode fiske og bademuligheter like ved hyttene. I fjellsiden finnes det en rekke med bringebær og tyttebær. Det er mulig å forhåndsbestille sengeplass.

Sett av 2,5t en vei på de totalt 7,6km turen er på.
 


 

 

Kommune:                 Hjelmeland
Tid:                              2,5t en vei (Med sekk og i tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       7,6km en vei
Merket:                        Ja (Skiltet og T-merket)
Terreng:                      Drifteveg / Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Viglesdalen 425m.o.h

 

 

Parkering:

Viglesdalen Turisthytte – Parkering på Nes i Hjelmeland kommune.Fra Bryne, følg Rv44 forbi Klepp og Ganddal. Sving ut på E39 mot Stavanger, og fortsett til ferjeleiet Stavanger – Tau. Fortsett mot Ryfylkevegen 13, skole og idrettsanlegg passeres på høyre side like etter rundkjøringen. Følg veien langs Bjørheimsvatnet og Tysdalsvatnet, Tysdal camping passeres. Fortsett og følg veien videre mot Årdal og Hjelmeland, men sving av med skiltet avkjørsel til Nes, Lyngheia og Songesand. Følg Rivelandsvegen 638 inn på Valheimsvegen 633 og fortsett til Nes. GPS posisjon N59 08.920 E6 20.844. Gratis parkering.

 


 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under)
Annonse: Pelle`s Reiser – Fottur videre til Flørli? Ta tur-bussen fra Forsand / Oanes-kai til Vinddalen

 

 

 

 

Informasjon:

Viglesdalen Turisthytte – T merkingen følger gammel drifteveiSola skinner og vi har en nydelig tur og sommers dag foran oss. Vi står klare ved informasjonstavla på Nes, for Hilde blir dette en «ny turvariant». Hun har tidligere gått mye tur i fjellet og overnattet både i telt og på ulike hytter, men har til gode å besøke ei turistforeningshytte. Det måtte vi få gjort noe med, og da er Viglesdalen ei kjempeflott hytte å gå til for første gang. På Nes starter den populære og vell gjennomførte drifteveien, synlig skilt og T merking viser vei oppover det idylliske dalføret.

 

 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Avstikker ned til Hiabru, men vi følger drifteveien videreTerrenget er vekslende og vi har akkurat passert avstikkeren ned til Hiafossen, på skiltet står det Hiabru. Jeg kunne gjerne tenkt meg og gått ned hit, og videre opp til den nedlagte gården på Hia, men det får bli ved en annen anledning. Hilde går først og peker bort på et skilt lenger opp i dalføret, når vi kommer nærmere klarer vi å lese teksten «Jettegryte». Vi tar oss forsiktig ut mot fjellsiden for å studere naturfenomenet, men trekker oss tilbake til stien like etter.
 

 

 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Idylliske høler og dramatiske fossefall ved fjellgården HiaSelv om vi er omringet av elveos, fuglekvitter og naturens stillhet, kan svære fossefall høres langveis fra. Et skilt med stien bekrefter hva vi hører, det er Sendingsfossen først og litt lenger oppe i dalen kan vi se Hiafossen. Det er flere vakre fossefall og idylliske høler i dalen, men tragiske ulykker har dessverre forekommet. Den 28.mai 1833 skulle tre gutter ro over Hiahølen, det endte dessverre tragisk da den ene åra knakk. I kirkebøkene vises det til totalt seks omkomne i fossefallet.

 

 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Brua over Storåna viser til et solid fagarbeidTerrenget har frem til nå hatt en enkel, men konstant stigning. Ved Granefossane flater det noe ut før vi kommer til Hiavatnet, en sti dekket av fin grus fører oss bort til den spektakulære broa. Viglesdalsbrua vitner om et solid fagarbeid, med kraftige og store steinkonstruksjoner kan vi trygt gå over Storåna. Den T merkede driftevegen ble bygget mellom årene 1907 og 1912. Anleggsfolkene var svenske og formålet med veien var å drive sauer til fjells.

 


 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Omringet av svære gresskledde bøer Drikkeflaskene er fylt opp med friskt kaldt vann og vi fortsetter på den steinlagte traseen langs Viglesdalsvatnet. Et veiskilt med symbolet «Rasfare» står midt i steinura. Etter hvert som vi kommer oss litt opp i høyden, får vi en god utsikt innover de svære bøene på Viglesdalen. I eldre dager ble Viglesdalen regnet som en stor fjellgård. Av alle bosatte i Årdal var det gårdbruker Knudt som betalte mest skatt i årstallet 1563 til kirken, det vitner om hvilken velstandsgård Viglesdalen en gang har vært.


 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Består av hovedhytta, sikringshytta og uthus.I tidligere tider har det vært to gårdsbruk og hele ni støler som hørte til Viglesdalen. I dag forbinder vi Viglesdalen med turområde og turisthytter, Den Norske Turistforeningen har til sammen to hytter på den idylliske elvesletta. Hyttene står ulåst og kan brukes året rundt. Det er gode muligheter for og både fiske og bade, et DNT medlemskort gir deg fiskerett på nordsiden av Viglesdalsvatnet langs stien. Hyttene er familievennlige og i uthuset finnes også et hundebur til disposisjon.

 

 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Det er tidlig morgen og blikkstille på ViglesdalsvatnetNoe av kvelden gikk med på å prøve fiskemulighetene i Viglesdalsvatnet, men for amatører som oss var det godt vi tok med litt ekstra mat. Og i lia like ved stien fant vi flere flotte busker med modne og perfekte bringebær. Etter kveldsmat var det godt å kunne slappe av litt, ei god natt søvn er i vente. Men, noen timer senere er det morgen og et nytt måltid står for tur, litt skiver inntas før hyttepliktene kaller. Vann skal hentes inn i bøtter og hytta skal vaskes og rengjøres, det er viktig.

 

 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Drifteveien er godt skiltet og T merketDet er tid for å pakke sekkene, vi ønsker de to gjenværende på hytta en god tur tilbake før vi omsider kommer oss av garde. Viglesdalsvatnet er blikkstille og den eneste lyden vi kan høre, er den vi selv lager over den steinlagte ura. Det er kort avstand mellom T merkingene og drifteveien er tydelig, turen kan varmt anbefales enten enn er vant med å besøke DNT hytter eller ikke. 


 

 

 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Det spektakulære dalføret kommer til syne ved GranefossaneHiavatnet er passert og den spektakulære utsikten utover dalføret er igjen et faktum. Elveos og skogkledde lier kombinert med lyden av fossefall, gjør det hele til en fantastisk opplevelse. Sola skinner etter hvert over de høye fjellformasjonene og det er meldt fint vær for dagen. Ikke uventa møter vi på turgåere allerede ved Granefossane, vi blir stående og snakke om turen og oppholdet på Viglesdalen. De to var godt kjente i området og var ute på dagstur for anledningen.

 

 

 

 

Viglesdalen Turisthytte – Etappen byr på flere idylliske stederVi passerer flere høler og stemningsfulle steder, spesielt ved fjellgården Hia. Men vi er på andre siden av Storåna og et besøk opp hit får bli ved en annen anledning. På turen ned møtte vi totalt 24stk, de fleste på dagstur til Viglesdalen. En opplevelsesrik og kjekk tur går mot slutten, det er like før vi er nede på parkeringsplassen ved Nes igjen.

Takk for en fin tur Hilde.

 

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 04/05.08.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer