Du er her

Fossjuvet - Rundtur fra Vinddalen til Røssdalen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Fossjuvet  – Rundtur fra Vinddalen til Røssdalen Fossjuvet er et klart bevis på naturens krefter. Det spektakulære juvet er et skue for øyet, det går dramatisk og bratt ned i dalføret under oss. Turen fra Vinddalen til Fossjuvet og videre ned Røssdalen, byr på luftige og utsiktsrike partier. Opplevelsene på turen er mange og landskapet byr på mange flotte naturperler.

Sett av 6,5t på den totalt 18,6km lange rundturen.
 

 


 

Kommune:                  Forsand
Tid:                              6,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       18,6km rundtur (Stigning 721m)
Merket:                        Ja / Nei * (Merket i etapper, se kommentar nede i artikkelen)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:     Krevende
Høyde:                         Fossjuvet 680m.o.h og Røssdalen 135m.o.h

 


 

Parkering:

Fossjuvet – Noen av bilene blir parkert v/ RøssdalenRøssdalen
Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Røssdalen i Forsand kommune.

Kjør mot ferjeleiet ved Lauvika, og ta båten over til Oanes. Fra ferjekai ved Oanes sving av til høyre og over brua som tar deg til Forsand. Fortsett forbi fortidslansbyen Landa og videre opp mot Øvre Espedal. I enden av veien er det opparbeidet parkeringsplass. GPS posisjon N58 55.251 E6 18.012.

 

 

 

Fossjuvet – Noen av bilene blir parkert v/ Norsk Folkehjelphytta i VinddalenVinddalen
Parkering ved Norsk Folkehjelp hytta i Vinddalen, Forsand kommune.

Kjør mot ferjeleiet ved Lauvika, og ta båten over til Oanes. Fra ferjekai ved Oanes sving av til høyre og over brua som tar deg til Forsand. Fortsett forbi fortidslansbyen Landa og videre opp mot Øvre Espedal. Ta ikke av til Røssdalen, men følg istedenfor veien opp hårnålsvingene og Vinddalen kommer til syne ved flere dyrkede jorder. GPS posisjon N58 57.039 E6 19.299.

 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3


 

Informasjon:

Fossjuvet – Det starter brått oppover i den skogkledde lia mot SletteskaretDagen er kommet, dette er en tur jeg har gledet meg til lenge, men også brukt mye tid til planlegging i forkant. Ikke på grunn av etappen til selve juvet, for den er godt merket og følger god sti. Men, fra det dramatiske juvet og ned til Røssdalen. Og da jeg bestemte meg for å arrangere september fellesturen hit, fikk jeg enda mer og tenke på. Vi har stuet oss i halvparten av bilene ved Røssdalen, og kjørt opp til turens startsted ved Folkehjelpshytta. 

 

 

 

 

 

Fossjuvet – Se på turgleden!Den krevende og til tider tøffe turen ønsket hele ni turglade og spreke mennesker å ta del i. Det er en flott høstdag og sola skinner. I den tette og skogkledde lia som fører opp mot Sletteskaret blir vi fort varme, det samme gjelder for drøset i gruppa. Som vanlig går det ikke mange minuttene før det drøses på kryss og tvers. Bak oss får vi se en storslått utsikt ned mot Vinddalen.

 


 

 


 

 

Fossjuvet – Vi nærmer oss juvetStigningen avtar og toppen av Sletteskaret er et faktum. Flere små tjern og vann passeres, alle omringet av høstpreget natur i et lyng og gresspreget landskap. Vi forhaster oss ikke, turen er lang og det er viktig å sette av tid til å nyte naturen rundt oss. Men samtidig er vi alle ivrige etter å se det mye omtalte juvet. Hvor stort og dramatisk er det egentlig? Ingen i turfølget har vært på tur her før.

 

 

 

 


 

Fossjuvet – Det går stupbratt ned i det dramatiske juvetStien fra Vinddalen til Fossjuvet er godt merket og synlig. Det kommer godt med når vi kommer nedover mot juvet i et forrykende tempo. Synet som møter oss langt der fremme er enormt. Naturens egne krefter har dannet et virkelig flott skue for øyet. Det er stupbratt ned i juvet og det føles trygt og godt å stå på stien, et lite stykke unna. Turens bratteste og lengste stigning er unnagjort, da er det viktig å fylle på med litt mat og drikke.

 

 


 

 

 

Fossjuvet – Påfyll av energi må vi ha.Trebrua nedenfor det spektakulære Fossjuvet krysses, og vi finner en koselig og fin plass for en liten rast. Sola skinner fra skyfri himmel, og det er varmt i været. Vi kan høre bjeller fra flere sauer og elveos i nærheten. Jeg har prøvd å finne utav mest mulig om stien videre på forhånd, uten de helt store konklusjonene, men noen gode tips har jeg riktignok fått. Hva om stien og terrenget er totalt gjengrodd? Eller at elva for høy til å krysses uten å måte vade til livs? Vi finner kun utav det med å prøve!

 


 

 

 

Fossjuvet – Siv Tone beundrer utsikten ned mot RøssdalenVi pakker sammen sekkene og fortsetter på etappen. Vi må tidlig i gang, det er enda flere kilometere igjen. Terrenget er tørt og godt, og det er nesten nødvendig, eller hvert fall en stor fordel. Det er bratt nedenfor Fossåkvæven og i lia ned mot Korvabu, vi følger stien og tar det rolig. Noen hundre meter lenger vest fra stedet Korvabu, må elva som renner ut i Indravatnet krysses. Det er riktignok sti, men til tider noe tildekket.

 

 


 

 

 

Fossjuvet – En flott gjeng på tur ned mot RøssdalenVed dagens vannstand gikk det knirkefritt å krysse elva, det er for øvrig flere steiner å hoppe over på. Øst i dalen, her hvor vi nå står er det vekslende tetthet av ulike tresorter. En idyllisk skogsti fører oss ut mot en åpen og utsiktsrikt bergknaus. Her får vi et innblikk i hvordan juvet ser ut fra dalen. Vi tar en kort liten pause her, det er i tillegg natur å ta det «obligatoriske» fellesbildet.

 

 

 

 

 

 

Fossjuvet – Fjellformasjonene speiler seg i IndravatnetI det vi passerer Indravatnet mister vi stien i en kort periode, men innhenter den kun få minutter senere lenger oppe i fjellsida. Til fordel får vi ta slike flotte bilder helt nede i vannkanten. Svære fjellformasjoner speiler seg i vatnet og gjør det hele til en spesiell opplevelse. Vi er på god vei ned mot Røssdalen. Det som skulle bli vår største utfordring var verken høy vannstand eller gjengrodde stier, men all fuktigheten på skyggesiden av fjellet gjorde hver eneste sten og trerot glatt.

 

 


 

 

Fossjuvet – Siv Tone på vei inn mot nydelige RøssdalenIndravatnet er passert og røde merker på trær og steiner kommer til syne. Lenger nede i lia må vi foreta oss et valg, skal vi gå via steinura eller krysse elva ned til Røssdalen? Det er nemlig skiltet langs stien. Samlet går vi for elva og utnytter den lave vannstanden. Det er ingen bru for å krysse elva, så vær obs på det. Siv Tone er først og tråkker fornøyd inn på det populære, og familievennlige turmålet Røssdalen. Kveldssola skinner og skaper en ubeskrivelig stemning.

 

 

 

 

 

Fossjuvet – Et nydelig øyeblikk her med RøssdalsvatnetRøssdalen er et perfekt sted for småbarnsfamilier og andre turglade mennesker. På den flate og store marka beiter noen fredfulle og langhårete storfe. Det er tilrettelagt med grillgruver, toalett og en god sti fra parkeringsplassen. Langs Røssdalsvatnet vaker ørreten i et speilende og stille vann. Sola skinner på sørsiden av dalen og lyser opp fjellsida, det er helt ubeskrivelig. Fra Røssdalen til parkeringsplassen tar det ca 30min å gå. Takk for en minnerik og kjempeflott tur.

 

 

Merking!
Stien er rødmerket fra Vinddalen til Fossjuvet, fra Fossjuvet til Korvabu er det umerket sti.
Fra Korvabu ned til vestlig ende av Indravatnet er stien umerket, men de røde merkene er å finne videre fra vestlig ende av Indravatnet og ned til Røssdalen/parkeringsplass. Mellom Indravatnet og Røssdalen kan en velge mellom traseen over steinura eller elva (skiltet). Inntegnet GPS spor følger sti over elva, det var mest riktig for oss grunnet lav vannstand.

NB!
Dette er en krevende rundtur og erfaring fra lengre dagstur etapper er en fordel.
Du bør være i normal fysisk form og kunne vandre i til dels ulendt terreng, samt kunne bruke kart og kompass.

 

 

Bildegalleri
Dato: 14.09.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri
)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer