Du er her

Kvitlen - Fjellveien fra Stavtjørn til Bjordal

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kvitlen – Fjellveien fra Stavtjørn til Bjordal.«Kvitlen - Der fire vakre dalfører møtes». Med Kvitlen som utgangspunkt har en mange muligheter. I dette tilfellet startet vi fra Stavtjørn og avsluttet i Bjordal. I «høyfjellet» har en gode utsiktsmuligheter langs stien, men en vil også gå blant frodige dalfører med elveos og fuglekvitter i bakgrunnen. Turen går selvsagt oppom den nye turisthytta.

Sett av 5,5t en vei på den totalt 17,1km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              5,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       17,1km en vei (Stigning 596m)
Merket:                        Ja (T merket og skiltet)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Hommi 590m.o.h, Kvitlen 410m.o.h og Brattabø 390m.o.h

 

 

 

Parkering:

Kvitlen – Parkering på Stavtjørn bak Stavtjørna.Parkering på Stavtjørn i Bjerkreim kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Like før skitrekket er det skiltet inn til venstre ved Stavtjørna, på skiltet står det "P Støle". Følg veien i en god kilometer så er du fremme ved parkeringsplassen. Gratis parkering. GPS posisjon N58 42.554 E6 22.287.
 

 

Kvitlen – Parkering innerst i Ørsdalen ved Bjordal.Parkering ved Bjordal innerst i Ørsdalen.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Følg vei 117 forbi skitrekket, igjennom tunnel og ned i Ørsdalen. Fortsett innover i dalen i østlig retning mot Bjordal. P-plass er godt merket og det er vanskelig å kjøre feil. Gratis parkering. GPS posisjon N58 41.399 E6 29.931.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Kvitlen – En lang rekke på vei opp Lomsdalen.Det er ikke bare helg og gode turdager i vente, men det er også duket for en ny fellestur! Turen var planlagt i god tid, og heldigvis var «værgudene» med oss også denne gang. Fjellet prydet seg i høstens flotteste farger og dette var virkelig en tur jeg gledet meg til å vise frem. Å gå til turistforeningshytta Kvitlen kan en gjøre fra flere utgangspunkter, men vi valgte å ha oppmøte i Bjordal, for og deretter å kjøre færrest mulig biler opp til Stavtjørn. På den måten «sparer» en også noen høydemetre.

 

 

 

 

Kvitlen – På vei innover i Hommadalen.Fra Stavtjørn må en først følge de klassiske og røde Tène over og i kanten av et myrlendt parti, men det er greit å gå her. Deretter stiger det bratt opp i skogkledde og frodige Lomsdalen og videre opp mot Lomstjørn. Ved tjernet gjør stien enda et «hopp» og det stiger på nytt opp mot «høyfjellet». Over kanten kan det store Barbuvatnet ses. Etter hva jeg har hørt skal det være flott ørret å få på stang her. Vil en prøve fiskelykken må en huske å kontakte grunneier først.

 


 

 

 

Kvitlen – Vi er kommet frem til husmannsplassen Hommi.Stien går godt oppe i høyden og gir med dette en enorm utsikt både på kryss og tvers. Selv om en går på god sti kan noen områder her være fuktige og sørpete, bruk derfor gode og vanntette fjellsko. Vi nærmer oss husmannsplassen Hommi og her møtes tre flotte dalfører, disse er Hommadalen, Austdalen og Nordre Kvitladalen. Det er ned sistnevnte vi skal. Tidligere har det ikke vært godt merket her og flere har «kviet» seg for å gå her. Men det skal en ikke være bekymret for nå.

 

 

 

 

Kvitlen – Stien ned Nordra kvitladalen er merket året 2015.

Ved Hommi er vi så heldige at både Thomas og Astri har masse historie å fortelle oss. En liten pause har vi også tatt, men det er nå på tide å ta fatt på turen ned Nordre Kvitladalen. Stien er til dels både kronglete og bratt på flere steder, så her tar vi tiden til hjelp og forhaster oss ikke. Det er riktignok ny-merket her og det er tydelig at flere har valgt denne traseen i senere tid. På tross av dette, kan det til dels være enkelte partier med lite merkinger, men det byr ikke på nevneverdige problemer.

 

 

 

 

Kvitlen – "Elvebredden" på Kvitlen sett fra en høyde nær turisthytta.Kvitlen byr på et nydelig kulturlandskap i kanskje Rogalands best bevarte fjelldal? Med historie tilbake til middelalderen, gamle hustufter, kvernhus og tørkehus i tillegg til geil og åkerrein fremstår Kvitlen som et særpreget kulturlandskap. Etter å ha passert brua over elva går stien videre opp på en høyde, herfra får en enda bedre utsikt utover elvebredden ved Kvitlen. I tillegg kan en se turistforeningshytta lenger oppe i dalen.

 

 

  

Kvitlen – På fellestur tar vi alltid et fellesbilde!Turen til Kvitlen har alltid vært populær, men året 2015 fikk stedet ekstra mye oppmerksomhet. Stavanger Turistforenings nyeste «flaggskip» var endelig ferdig bygget. Hytta er både stor og romslig, men på ingen måte hverken ruvende eller «upassende» i terrenget. I hytta er det flere soverom, soverom med plass til hund, hemser, to stuer, kjøkken med nødvendig utstyr samt matlager. Fra «stuevinduet» kan en nyte kaffekoppen med utsikt ned i Kvitladalen.

 


 

 

 

Kvitlen – På stien fra Kvitlen til Bjordal går en innom det flotte stedet Brattabø.Selv om vi mer eller gjerne ville vært her lenger må vi videre. Overnattingsbesøk får det bli ved en annen anledning. Fra hytta må en tilbake og ned til brua igjen. Herfra går stien i kloss hold med elva bort til Brattabø, en nydelig geil fører oss inn på tunet. Generelt i Bjerkreimsheiene har det vært gårdsdrift i århundrer, Brattabø er ingen unntak og det er spor helt tilbake til middelalderen. I år 1349 herjet svartedauden og gårdene i dalen ble lagt øde, først på 1500 tallet tok driften til igjen. Men ble senere avviklet i 1923.

 

 

 

 

Kvitlen – Utsikt ned dalføret mot Bjordal.Fra Brattabø og ned til Bjordal er det også både skiltet og T merket, som for resten av turen. Stien slynger seg inn i urskogen og en nydelig og spennende trase kommer oss for syne. Lyden av elveos og fossefall kombinert med fuglekvitter, gir en eventyrlig og behagelig følelse. Men en skal være klar over at det er noen luftige partier ned mot Bjordal. På disse stedene er det tilrettelagt med både kjettinger og tau til å holde seg fast i. I tillegg er stien flere steder kloppet. God tur!

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 11.10.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer