Du er her

Reinaknuten - Topptur innom Krossen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Reinaknuten – Topptur innom KrossenReinaknuten byr i likhet med flere andre topper i kommunen, på utsiktsrike øyeblikk. I Hjelmeland kommune er turmulighetene mange. Turstien er en gammel ferdsels- og driftevei til Årdal, og terrenget er varierende fra furu og bjørkeskog til nakent og lettgått fjellandskap. På godværsdager er Reinaknuten en utsiktsklassiker med utsikt ut over store deler av Ryfylke.

Sett av 4t tur/retur på de totalt 10,9km.
 

 

 

Kommune:                 Hjelmeland / Strand
Tid:                              4t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       10,9km tur/retur
Merket:                        Ja (Rødmerket og Skiltet)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er en fordel, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Reinaknuten 787m.o.h og Krossen 718m.o.h

 

 

Parkering:

Reinaknuten – Stor og romslig parkeringsplass ved hyttefeltMed start fra ferjeleiet på Tau. Fortsett mot Ryfylkevegen 13, skole og idrettsanlegg passeres på høyre side like etter rundkjøringen. Følg veien langs Bjørheimsvatnet, men ta av til Leitevegen på høyre side før Tysdalsvatnet. I krysset holder "Andreas Billakkering" til, kjør over Bleiåna på bru og fortsett på grusvei opp mot Heia. Det er merket med skilt i veikanten hvor det blant annet står "Reinaknuten". Følg grusvei opp til hyttegrend ca 4km sørvest for Reinaknuten. GPS posisjon N59 03.770 E6 03.921.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Reinaknuten – Godt synlig sti, rødmerket og skiltetReinaknuten er et kjent turmål, selv for oss på andre siden av fjorden. Det er fredag og Ole Andre og jeg har tatt oss fri fra jobb, det er godt med ei langhelg en gang iblant. Vi starter fra opparbeidet parkeringsplass i nærheten av hyttefeltet, ca 4km i luftlinje sørvest for Reinaknuten. Fra parkeringsplassen følger vi skiltet sti videre i det stigende terrenget. Langs den trolske furuskogen er det tufter etter gamle stølsbygninger. Etter hvert avtar furuskogen og en blanding av lyngheier og bjørkeskog tar over på vei opp mot Strandabrynene.

 

 

 

Reinaknuten – Utsikt ned mot LangabervatnetVi har passert avstikkeren opp til Skjørbu, og er på vei opp det bratte skaret nord for Litlekrossen. Den tette bjørkeskogen er full av spindelvev, og som første turgåere til Reinaknuten for dagen er det tydeligvis vår jobb å fjerne dette. Ute av skogholtet slipper vi unna mer spindelvev, men flatere partier kan vi se langt etter foreløpig. Vi tar en pust i bakken og nyter utsikten ned mot Langabervatnet, det er ikke hverdagslig og nyte slike høye topper og dominerende fjellsider.

 

 


 


Reinaknuten – Utsikt mot kystlinjen og vakre RyfylkeVi snur oss og tar en titt mot Tau og sjøen i vest, vakre Ryfylke viser seg fra en av sine bedre sider. Stien langs det lille tjernet byr ikke bare på idyllisk natur, men også på et lite flatt parti som kommer godt med. Men, vi kan knapt vente på hva neste høyde vil bringe oss til og fortsetter opp mot Krossen, fjelltoppens høyde er på hele 718moh og fra stien er det skiltet en avstikker opp. Vi velger å fortsette mot dagens mål som nå er kommet tydelig for øye, både Vestre og Austre Reinaknuten dominerer i siktlinjen.

 

 


 

Reinaknuten – Ole Andre på vei opp mot dagens målStien er tørr, lettgått og enkel å følge. Terrenget går opp og ned, noe som selvsagt gjør turen litt mer krevende. Men, vakker natur og utsikter mot målet tidlig i etappen er gode motivasjonsfaktorer, hvert fall når de tøffe stigningene virkelig slår til. Vi har passert stikrysset til Longabergdalen, men følger stien videre mot den dominerende og ruvende fjelltoppen Reinaknuten. Vi passerer noen små og store tjern som for øvrig henger sammen, og har fått navnet Reinaknuttjørnane.

 

 

 


Reinaknuten – Ole Andre på toppen av den store varden.Vi hopper over bekken vest for Reinaknuttjørnane, kommunegrensa mellom Strand og Hjelmeland er passert og det er nå den tøffeste etappen starter. Og har en ikke enda fått pulsen opp i høygir, kan jeg garantere at det vil forekomme på denne stigningen. Vi nærmer oss målet, den store varden er ikke mange meterne unna. Vi kaster fra oss sekkene, og før jeg rekker å sette meg ned med en kopp kaffe, har Ole Andre allerede klatret til topps på den store varden. Det gikk ikke like fort og elegant når han skulle ned fra den nesten tre meter høye varden.


 

 

Reinaknuten – Utsikt mot Bjørheimsvatnet og videre ut mot Tau og kystlinjen.Uansett hvilken retning vi snur oss i er utsikten storslagen, den storstilte panoramautsikten vil ingen ende ta. I sørvest dominerer sjø og fjorder, mens i innlandet ruver høye fjellformasjoner og snødekkede topper i retning nordvest. Vi tar en lang pause på toppen, og mens vi sitter og nyter en kopp kaffe og litt niste kommer det flere turgåere til. Stupbratt nedenfor Reinaknuten ser vi Tysdalsvatnet, etterfulgt av Bjørheimsvatnet og kystlinjen ved Tau.

 


 

 


Reinaknuten – Utsikt fra Krossen mot Reinaknuten, Vestre.Vi pakker sammen og forlater Reinaknuten, Vestre. Fra toppen følger vi samme sti helt tilbake til fjelltoppen Krossen. Vi velger å følge skiltingen fra stien og om knappe 200 meter er vi fremme på toppen. Avstikkeren er kort, men gir en elegant og storstilt utsikt. På tilbakeveien møter vi på to damer, de skal også opp til Reinaknuten. Totalt har vi sett syv turgåere, men enda flere dukker opp når vi kommer ned til parkeringsplassen igjen. Turen avsluttes med en is på Gjestal Fabrikkutsalg like før Oltedal. Takk for turen Ole Andre.

 

 

Bildegalleri
Dato: 30.05.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer