Du er her

Skarkaknuten - Rundtur via Middagsfjellet

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Skarkaknuten – Rundtur via Middagsfjellet.Skarkaknuten ruver storslått i det nærliggende terrenget, den høye fjellformasjonen er å finne på toppen av skitrekket på Stavtjørn. Toppen strekker seg helt til 863moh og gir med dette en enorm utsikt i alle retninger. Rundturen følger deler av skitrekket på vei mot toppen og byr på mange idylliske små og store tjern.

Sett av 2,5t på den 6,5km lange rundturen.
 

 

 


Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              2,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,5km rundtur
Merket:                        Ja (Rødmerket)
Terreng:                      Sti og Traktorvei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Skarkaknuten 863m.o.h og Middagsfjellet 745m.o.h

 

 

Parkering
Parkering

Fellestur Juli 2018 – Parkering ved Stavtjørn Skitrekk.Parkering ved Stavtjørn Skitrekk, Bjerkreim kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Like før skitrekket er det skiltet inn til venstre ved Stavtjørna, på skiltet står det "P Støle". Fortsett istedenfor og ta andre opp til høyre, det er en stor og romslig parkeringsplass ved skitrekket. Gratis parkering (2016). GPS posisjon N58 42.017 E6 22.002.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Skarkaknuten – Utsikt ned mot Stavtjørna og hyttebyene.Det er sommer og nok en solfylt dag i vente. Sekken er pakket og jeg er på vei til hjemkommunen min Bjerkreim. Bilen er parkert ved skitrekket, like ved bygningen nedenfor skitrekket. Følg skitrekket opp til en kommer inn på den rødmerkede-stien. Jeg går først til Skarkaknuten.

Stien er synlig i den gresskledde skibakken og jeg er på vei mot traktorveien like under heisene. Det går ikke mange meterne før utsikten blir betydelig mye bedre, her med sikt ned mot Stavtjørna 457moh.

 

 

 

 

Skarkaknuten – Den rødmerkede traseen følger skitrekket mot toppen.Det stiger konstant og med jevn helning fra første skritt, det er bare å tilpasse tempoet etter formen. Jeg har allerede kommet et stykke opp i fjellsida, men fortsatt gjenstår det mange meter av de snaue 400 høydemetrene til toppen. Det første skitrekket er unnagjort, videre går den rødmerkede stien like under fjelltrekket mot toppen. Jeg opplever enkelte steder at stien er manglende med lite merking, men de digre mastene er nok kanskje den beste veiviseren? 

 

 


 

 

Skarkaknuten – Sauer på beite, utrolig kjekt!Det kan selvfølgelig diskuteres hvor fin østsida av Skarkaknuten er på sommerstid. De digre mastene opp langs fjellryggen dominerer, men det er gjerne «prisen» for å ha et skitrekk? Men om en ser vekk fra mastene og tilhørende bygninger trives både sauene og jeg, terrenget vitner om et nydelig høyfjellsterreng. Det er stille og lyden av sauebjeller kan høres langveis fra.

 


 

 

 

 

Skarkaknuten – Utsikten fra toppen mot Store Skykula er upåklagelig.Toppen på Skarkaknuten er innenfor synsrekkevidde. Utsikten er enorm, nærliggende fjelltopper må dessverre se seg slått av dette utsiktspunktet. På den lille varden henger det en svart kasse, innholdet er som vanlig ei turbok. Side på side med flere ulike navn, vitner om et aktivt besøk til toppen. I sørlig retning kan jeg se radaren på Store Skykula rotere. Toppen er Bjerkreims nest høyeste, kun slått av Vinjakula 907moh med en høydemeter.

 

 

 


 

Skarkaknuten – Jeg er på vei ned mot Middagsfjellet.Etter en god pause på toppen, er det på tide å beve litt på seg igjen. Den rødmerkede stien går ned på nordvest siden av Skarkaknuten, terrenget er stedvis bratt og det lønner seg å følge rødmerkingen. Tjernet Skarkatjørna skal i følge inntegnet rute på kartet passeres på nordsiden, og det er dit jeg nå skal. Middagsfjellet bestiges gjerne ikke, men passeres i det en «går over» og ned mot Stavtjørn igjen. Men langs stien får jeg noen flotte utsiktsmuligheter ned mot både Austrumdal og Grøtteland.

 

 

 

 

Skarkaknuten – En diger stein som står støttet til ingenting?Den rødmerkede stien går forbi en diger stein, den ser nærmest ut til å hvile kun på et lite punkt. Vell, det går mot slutten av turen, hvert fall i terrenget. Det nakne fjellandskapet er innhentet av tett bjørkeris og hytter på hytter. Stien går ned mellom flere av hyttene, vis hensyn og følg merkingen ned til grusveien. Jeg tar meg et velfortjent stopp ved en opparbeidet badekulp i nærheten av parkeringsplassen, ikke for å bade men for å nyte siste rest av kaffen. En fin og utsiktsrik rundtur er over.


 

Merk,

  • Rundturen er rødmerket, men enkelte småpartier kan være noe dårligere rødmerket enn andre. Det byr allikevel ikke på nevneverdige problemer. Flere steder går stien på blankskurte svaberg, husk godt fottøy.

 


Bildegalleri
Dato: 06.08.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer