Du er her

Bergefjellet og Vikastakken - Utsiktsrik topptur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Bergefjellet og Vikastakken – Utsiktsrik toppturBergefjellet og Vikastakken er to utsiktsrike fjelltopper, begge i Forsand kommune. Stien er rødmerket og skiltet. Traseen går igjennom skogsbeltet og videre til toppene, turområdet er variert og byr på flott natur. Toppturen har mye stigning, men også flate partier hvor en får gå i et mer oversiktlig og åpent terreng.

Sett av 5t tur/retur på de totalt 11,4km lange turen.
 

 


 

Kommune:                  Forsand
Tid:                              5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11,4km tur/retur (Stigning 1112m)
Merket:                        Ja* (Rødmerket og Skiltet – Se kommentar nederst i artikkel)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:    Krevende
Høyde:                        Bergefjellet 631m.o.h og Vikastakken 645m.o.h


 

 

Parkering:

Bergefjellet og Vikastakken – Parkering v/ Forsand bedehusParkering v/ Forsand bedehus.

Kjør mot ferjeleiet ved Lauvika, og ta båten over til Oanes. Fra ferjekai ved Oanes, sving av til høyre og over brua som tar deg til Forsand. Men, kjør ikke så langt som til ferjeleiet v/ Forsand. Langs veien bort til krysset, hvor en kan ta til Øvre Espedal, eller ned mot Forsand er bedehuset oppført. Bedehuset er lett synlig fra veien. GPS posisjon N58 54.223 E6 06.504.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Bergefjellet og Vikastakken – Det stiger bratt opp mot Bergefjellet, turens første fjelltopp.Det er tidlig morgen og ferjesambandet mellom Lauvvika og Oanes tar oss over fjorden. Det er oppmøte kl 09,10 v/ Forsand bedehus. I dag tar jeg turen med gjengen i Austrått fjellvandrar og turkopani, det er for øvrig også min første gang jeg er med dette turkompaniet. På parkeringsplassen står tolv stykker, inkludert meg selv. Vi starter med det samme. Jeg er forberedt på en tøff start, det stiger fra bedehuset og til vi er ved Bergefjellet, vi skal tilbakelegge over 600 høydemeter.

 

 

 

 

Bergefjellet og Vikastakken – Utsikten begynner å ta form, vi gleder oss til å nå toppen.Vi holder et jevnt og behagelig tempo mot toppen, selvsagt med litt pauser i det stigende terrenget. Ute av skogsbeltet får vi umiddelbart en enorm utsikt, både over Forsand og videre inn i Høgsfjorden. Vi nærmer oss 550 meter over havet, og det var liksom en grense på denne dagen. Nedbøren som kom i løpet av natta, har nemlig «glasert» og islagt hele fjellsidene samt bergene. Noen velger å avbryte turen her, mens flesteparten fortsetter.

 

 

 

 

 

Bergefjellet og Vikastakken – Vi er på toppen av Bergefjellet.Etter hvert som vi stiger i terrenget, minsker det med gressflater og tufter til å holde oss i, de glatte fjellsidene overtar mer og mer. Sammen klarer vi og stubbe oss mot toppen av Bergefjellet. Utsikten er enorm og kan knapt beskrives, men kanskje mest spektakulært mot inngangen av Lysefjorden? Vi fortsetter og kommer oss i le for nordavinden. Det skal nå være et stiskille hvor en kan gå ned øst for Bergefjellet, denne var ikke å se.

 


 

 

 

Bergefjellet og Vikastakken – Flere flotte vann passeres.Vi gikk derfor ned i terrenget en annen plass, men GPS sporet nedenfor viser riktig plassering av den «korrekte» stien, med forbehold om noen få titalls meter feilmarginer. Sør for Svartalivatn 468moh, er det satt opp en turkasse ved stiskillet, det er også skiltet til Bergefjellet med skilt «Topp 631moh» herfra. Sistnevnte vann er passert og terrenget er lettgått og oversiktlig. Det går heller ikke lenge før Yleskogsvatnet kommer til syne, og passeres.

 

 


 

 

Bergefjellet og Vikastakken – Utsikt fra Vikastakken og innover i Lysefjorden.Vikastakken er vårt neste mål, toppen ruver hele 645moh. Vi tar oss forsiktig oppover til toppen, men islagte fjellpartier gjør det hverken utrygt eller umulig, men istedenfor en god del vanskeligere for oss. Fra toppen har vi god utsikt innover i kjente Lysefjorden, til og med Preikestolen kan ses fra denne toppen. I tillegg får vi god sikt mot Stavanger og Jørpeland for å nevne noen stedsnavn. Vi tar en kort pause på toppen, været er vekslende og det blåser godt.

 

 


 

 

Bergefjellet og Vikastakken – Utsikt utover Forsand og ferjesambandet Lauvvika - Oanes.Tydelig og merket sti tar oss tilbake til Forsand via et storslått og variert terreng. Utsikten er upåklagelig og traseen er lettgått, men vær forberedt på at turen har mye stigning og enkelte luftige partier. Husk og signer deg inn i turboka ved stiskillet øst for Bergefjellet, ikke langt fra Svartalivatn.

Takk for en kjekk og sosial topptur.

 

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 30.11.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer