Du er her

Bjørnvatnet - Telttur i Bjerkreimsheiene

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Bjørnvatnet – Telttur i Bjerkreimsheiene.Bjørnvatnet ligger idyllisk til ovenfor Ørsdalsvatnet i Bjerkreim kommune. Langs den rødmerkede stien opp til Store Skykula passeres dette friske og krystallklare fjellvannet. Bølgeskvulp og bekkesildring er her en selvfølge. Det frodige og flotte fjellterrenget er et skue for øyet her oppe på flaten. Det er muligheter for telting i nærheten av vannet.

Sett av 45min en vei på den totalt 1,8km lange turen.
 


 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Bjerkreim
Tid:                              45min en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       1,8km en vei (Stigning 195m)
Høyde:                        Bjørnvatnet 681m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel
Vanskelighetsgrad - Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Skineldvatnet (parkeringen) til Bjørnvatnet klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad, men en må her være forberedt på at det er god stigning fra start av. Stien er for det meste god, men det er også noen fuktige og myrlendte partier, det kan altså her være noe sørpete, men det vil variere fra årstid til årstid.  Det er ingen gjerdeklyvere, grind eller ur/løse steiner som må passeres. Det er stor stigning fordelt ut på antall kilometere. Allikevel vil vi si at dette er en kjekk og egnet familietur for de turvante barna. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Fra Skineldvatnet går det bratt opp Hestestegane, men det er åpent, lettgått og en følger sti. Terrenget veksler mellom fjellknauser, små berg, lynghei og frodige gressflater. Stien er godt synlig for hele turen. Det er ingen bro, gjerdeklyvere eller grind på turen. Landskapet er variert og traseen er oversiktlig. På toppen av skaret er det flatt og gode utsiktsmuligheter.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen opp til Bjørnvatnet følger samme sti som for turen opp til Store Skykula. Det er både rødmerket og skiltet opp til toppen, men akkurat der hvor Bjørnvatnet ligger er det ingen skilt med «Bjørnvatnet», men stien går altså i kloss hold til vatnet og det er vanskelig å ta feil. Det er oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernBekkFiske*TeltmuligheterBade
BærplukkingSove ute   

 


* Fiske: Husk at fiske alltid skal avklares med grunneier. De som eier området bor nede i Lauperak.

 

 

Parkering
Parkering

Bjørnvatnet – Parkering langs Skineldvatnet ovenfor Lauperak.Parkering ved Skineldvatnet ovenfor Lauperak.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 opp mot spisestedet Karlsbu. Videre til høyre og inn på Undheimsvegen og deretter videre til E39 over «Bue». Sving til høyre mot Bjerkreim ved E39. Fortsett forbi Vikeså, men sving ned mot Byrkjemo (Covent AS) å ta over bru som går over den populære lakseelva i sentrum. Fortsett forbi barneskolen og kirken mot Odland, sving opp til høyre mot Lauperak. Følg veien opp og forbi tidligere folkehjelphytta, på veien ned mot Lauperak går det en asfaltert vei opp til høyre. Sving av til høyre og følg veien til endes ved vatnet. Kjør forsiktig på veien opp mot vatnet pga telehiv. GPS posisjon N58 36.671 E6 16.260.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Bjørnvatnet – Utsikt ned mot Skineldvatnet.Det er endelig helg og en ny telttur i vente. Valget falt da på idylliske Bjørnvatnet ovenfor Lauperak i Bjerkreim kommune. Vi starter ved Skineldvatnet, Heidi og jeg. Her går det skiltet og rødmerket sti helt opp til Bjerkreims tak, nemlig Store Skykula som er kommunens nest høyeste fjelltopp. Vi har tunge sekker, og motbakken som vi blir stående tause og kikke opp mot kommer til å bli tøff. Vel, vi får ta et steg av gangen, og skylde de hyppige stoppa på all fotograferingen. Heldigvis er det få andre folk ute i dette "ruskeværet", så ingen ser oss.


 

 

Bjørnvatnet – Oppe på platået er det oversiktlig og et flott fjellterreng møter oss.Vi var forberedt på sørpete sti og våte fjellknauser, men med tunge sekker blir det alltid litt tyngre i slikt føre. Men omsider, og etter noen gode stopp er vi endelig oppe på «sletta». Skodda siver over oss som et hvitt teppe, men er også stedvis borte, og da er det bare å nyte minuttene med denne råe utsikten vi kom hit for å få. Langt der fremme kan vi skimte Bjørnvatnet.

 

 


 

 

 

Bjørnvatnet – Vi klarte akkurat å slå opp det ene teltet før regnet kom.Det er meget mørke skyer på vei, og vi kan nærmest se regnet lave ned i andre enden av vatnet. Nå gjelder det å få opp teltet hurtigst mulig, og all øving og tilrettelegging i forveien er «gull verdt», ser vi nå. Heidi setter sammen stengene, jeg bretter ut teltet og sammen smekker vi teltet opp på 1-2-3 – Og det ble akkurat tidsnok før regnet plasket ned!

 

 

 

 

 

 

Bjørnvatnet – Thomas er glad i å fiske, og det er mye som tyder på at ørreten er glad i han også.Vi hadde invitert med oss Thomas denne dagen, en kamerat fra jaktlaget hvor vi jakter felles elg sammen. Han er grunneier nede på Hytland, altså i nærheten av der vi er nå. Han skulle komme om han fikk tid, og da regnet lavet ned som verst og vi fortsatt ikke hadde sett noe til Thomas tenkte vi at det ikke ble... Men, den gang ei.

Litt regnvær stopper tydeligvis ikke en Bjerkreimsbu, og takket være han ble det nyfisket ørret til suppen også.

 

 

 

 

Bjørnvatnet – Til kveldsmat ble det fiskesuppe med nyfisket ørret.Jeg er jo egentlig ikke helt fornøyd med at jeg enda ikke har fått fisk, så skulle det bli noe mat på de andre, så måtte de lage suppen selv. Neida, så ille er det ikke, men et par ekstra kast kunne jeg unne meg.

Heidi er godt i gang med maten, og på menyen i kveld står det fiskesuppe med nyfisket ørret og gode rundstykker til.

 

 

 

 

 

 

Bjørnvatnet – Heidi steker ørreten på panna, og kan knapt vente med å smake.Etter maten, og når vi egentlig hadde «gitt opp» å få mer fisk, så nappet det på stanga til Heidi. Det viser seg å være en flott ørret når hun sveiver den på land. Hva er vel mer naturlig en å finne frem primusen igjen, på tross av at vi nettopp har spist? Vi tar godt med smør i panna, legger den akkurat passelige ørreten med skinnsiden ned, og svir den et par minutter på hver side. Kan det bli bedre? Neppe...

 

 

 

 

 

Bjørnvatnet – Etter ei god natts søvn var det på tide å komme oss hjem igjen.Mørket siver på, og det begynner sakte men sikkert å bli kveld i Bjerkreimsheiene. Ute laver regnet ned, mens inne derimot, der har vi det koselig. Vi spiller kort og spiser litt snacks, mens vi planlegger neste tur.

Natta ble god, teltene holdt oss tørre og sovet godt fikk vi også. Vi pakker sammen, rydder bort alle spor og følger samme sti tilbake til bilen.

Takk for en kjekk tur Heidi!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2016, dato 30-31.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Fiske må avklares med grunneiere nede i Lauperak på forhånd.

 

 

Bjørnvatnet – Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 


 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Trælafjellet - En kort tur med spektakulær utsikt!Vakre Ørsdalsvatnet rundt i Kajakk – Fantastisk opplevelse Store Skykula - Utsiktsrik rundtur i nydelig terrengStore Skykula - Skitur til utsiktsklassikeren Opplev Dalane – Fra Vannbassengane til Vassbø Ørsdalsvatnet - Telttur med ruvende utsikt fra fjelleneTrollarinda - Utsiktsrik rundtur fra Tjørn Store Skykula - Fra Skineldvatnet til Vassbø

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer