Du er her

Blåfjellenden Turisthytte - Skitur fra Hunnedalen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Blåfjellenden Turisthytte – Skitur fra HunnedalenBlåfjellenden Turisthytte ligger idyllisk til på en høyde over Fidjadalen, sentralt plassert i vakre Frafjordheiane. Kort avstand fra vei og godt tilrettelagt sti i en idyllisk natur, gjør hytta svært populær og ofte besøkt, også av mange barnefamilier. I tillegg er hytta et viktig knutepunkt for flere av DNT hyttene i området. I vintersesong kvistes turen.

Sett av 2,5t en vei på den totalt 9km lange skituren.
 

 

 

 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              2,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser – God tid)
Lengde:                       9km en vei  (Stigning 426m)
Merket:                        Ja* (Kvistet i sesong – Se kommentar nede i artikkel)
Terreng:                      Ski
Vanskelighetsgrad:   Middels (Noen bratte partier)
Høyde:                        Blåfjellenden Turisthytte 600m.o.h

 

 

 

Parkering:

Blåfjellenden Turisthytte – Parkering ved Høgaleitet i Hunnedalen.Parkering ved Høgaleitet (Hunnedalen)

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Like før du kjører inn i Vest-Agder fylke og inn i Sirdal kommune, kommer et P-skilt til syne ved Høgaleitet. Det er gratis og parkering på den store og romslige parkeringsplassen ved veien her. GPS posisjon N58 52.319 E6 34.935.

 

 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Blåfjellenden Turisthytte – En lang rekke på vei mot hytta.Klokka er 10,00 og det er avtalt oppmøte for helgens skitur. På Coop Extra Ålgård kjøper vi inn de nødvendige matvarene som trengs til kveldens festmåltid, på Blåfjellenden Turisthytte. Men, vi har ingen tid å miste om været blir som værmeldingene tilsier. Kjøreturen til Hunnedalen går etter planen, og vi starter presis etter «tidsskjemaet». Skiene smøres og få minutter senere er vi klare for tur. Vi følger kvistene forbi flere flotte hytter i det store hyttefeltet, og holder kurs videre oppover i nordøstlig retning.

 

 

 

 

Blåfjellenden Turisthytte – Søstrene Heidi og Wenche på vei mot hytta.Snøen kom tidlig for sesongen, og la sitt hvite teppe over store deler av fjellområdene, dermed frøs ikke alle tjern og vann like godt og flere plasser er isen utrygg i distriktet. I tillegg er det stor rasfare på det aktuelle tidspunktet. Vi har passert Fossetjødn, og videre går skisporene helt i vestlig ende av Indre Tverråtjødn, sistnevnte over det islagte vannet. Det er svært jordmørkt og ikke alltid like lett å vurdere terrenget. På bildet ser vi søstrene Heidi og Wenche, de er alltid smilende og glade.

 

 

 

 

Blåfjellenden Turisthytte – Vi ser hytta,- nå skal det bli godt å komme inn.Vi danner en lang rekke i det vi når Kringlekvævtjødne, som er å finne hele 786 meter over havet. Fremfor oss går kvistene bare enda høyere i terrenget, det er nå vi møter turens høyeste punkt. Vindkastene er sterke og langt fra til hjelp, i det vi står på toppen av skaret og skal ned mot Leitesvatnet. Det blåser godt, faktisk opp mot stiv kuling for øyeblikket. Men, det er bare begynnelsen i følge værmeldingene, - til kvelden skal det øke ytterligere og det er ønskelig og nå frem til hytta i god tid før det. Etter å ha kommet oss ned lia mot Blåfjellenden, vell og merke med noen små «knall og fall» var det kjekt å kunne se hytta.

 

 

 

Blåfjellenden Turisthytte – Heidi gleder seg til en kjekk kveld på turisthytta.Vi er fremme i god tid før vinden skal begynne å øke på, akkurat som planlagt. Nå gleder vi oss til å kunne nyte kvelden sammen, etter en kjekk og fin skitur fra Hunnedalen. «Peismester» Leidulf er en «AltiMuligMann» og fyrer kjapt opp ovnen, i tillegg til å sørge for å holde hytta varm utover kvelden. Heidi og jeg går for å hente vann i bekken. Resten sorterer matvarer og lager det koselig i hytta.

 

 

 

 

 

Blåfjellenden Turisthytte – Utsikt fra stuevinduet og ned i Fidjadalen.Fra stuevinduet blir jeg sittende og se nedover i den vakre Fidjadalen. Elva slynger seg forbi Fidjastølen og videre ned mot kjente Månafossen, «langt der nede». Svære og snødekkede fjellformasjoner, ruver så langt øyet kan se. Det rumler og knirker fra hytta, vinden suser utenfor med en enorm kraft og snøen fyker i alle retninger. Inne i hytta hvor vi sitter godt til rette i sofakroken, er det behagelig og varmt.

  

 

 

Blåfjellenden Turisthytte – Kveldens måltid består av deilig taco.Det nærmer seg kveld og tid for å lage mat. Til alles fordel står jeg sjeldent for matlagingen, hvert fall ikke alene, derimot trår jeg heller godt til med oppvasken. Taco smaker ikke bare godt, men det er også praktisk og enkelt å kunne tilberede på ei hytte med begrensede «fasiliteter». Kvelden tilbringes i sofakroken med godt drøs og noe godt å drikke sammen med gode venner. Vi er alene på Blåfjellenden, det er ingen i hoved eller sikringshytta utenom oss.

 

 

 


 

Blåfjellenden Turisthytte – Vi blir stående og beundre de hvite fjellformasjonene.Natta har vært god og vi har sovet godt alle sammen. Vinden har løyet av og hjemturen nærmer seg dessverre et faktum. Men før det er det obligatorisk med en god frokost i felleskap, etterfulgt av å utføre hyttepliktene som kaller. Hjemturen starter noe «trasig», både med lite sikt og store snømengder på vei opp mot Leitesvatnet. Men så skjer det noe, - himmelen åpner seg og sola presser seg igjennom, stemningen blir minneverdig og magisk på få sekunder! Vi følger den kvistede løypa tilbake samme vei mot Hunnedalen.

Tusen takk for en minnerik og kjekk skitur. Vi fikk alle noen gode og latterfylte øyeblikk, både på «godt og vondt».

 

 

Viktig!

  • Kryssing av islagte vann er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til en hver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for løypeinformasjon.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen. Det er normalt kvistet fra uke 9 (vinterferien) til ut april måned.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 

Har du mer lyst til å gå turen på sommer og høsttid, uten ski på bena? 
Velg artikkel - Blåfjellenden Turisthytte - Til Mån og fjelltoppen Blåfjellenden.


 

Bildegalleri
Dato: 28-29.03.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer