Du er her

Bynuten - Rundtur via Serifjellet og Selvikstakken

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Bynuten – Rundtur via Serifjellet og Selvikstakken.Bynuten er Sandnes høyeste fjelltopp. Til sammenligning med nabotoppene Serifjellet og Selvikstakken, er det også enorme utsiktsmuligheter fra Bynuten. Den rødmerkede stien guider deg til toppene i et variert og vakkert terreng. Små tjern og skogkledde daler med enkelte bratte partier, er bare noe av hva en kan forvente seg.

Sett av 4,5t på den totalt 15,6km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Sandnes
Tid:                              4,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       15,6km rundtur (Stigning 988m)
Merket:                        Ja (Rødmerket og skiltet)
Terreng:                      Sti / Grusvei (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende (Høy stigning)
Høyde:                        Bynuten 671m.o.h, Serifjellet 598m.o.h og Selvikstakken 597m.o.h

 

 

 

Parkering:

Bynuten – Gratis parkering på Seldalsheia i Sandnes kommune.

Seldalsheia, mellom Høle og Oltedal i Sandnes kommune.
Med utgangspunkt fra Nærbø er hurtigste alternativ å kjøre via Undheim og over til Ålgård, fortsett videre mot Oltedal (avkjørsel mot Sirdal). Ta til venstre ved Gjestal Fabrikkutsalg - det er tydelig skiltet ved bilvei. Følg Seldalsveien 508 til veikryss ved Søredalen 508, ta til høyre i kryss og fortsett videre opp mot Seldalsheia. Parkeringsplass på høyre og venstre side av bilveien. GPS posisjon N58 51.394 E6 01.004.

Kjørebeskrivelse - Google Maps
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Bynuten – Trollabærtjørna kommer til syne like etter første sti/vei skille.Det er tidlig morgning og sola titter så vidt over fjellene i øst. Det er ikke skyfritt, men det er ikke langt ifra og i tillegg er vinden nærmest fraværende. Fra parkeringsplassen går det en grusvei oppover i terrenget. Veien blir ofte kalt Lyseveien og ca1,5km etter start kommer første stiskille til syne. Ta av ved Blommetjørn mot Bynuten. Herfra er det røde merker på både steiner og trær å se langs stiene på hele rundturen.

 

 

 

 

 

Bynuten – Det er godt skiltet til kommunens høyeste fjelltopp.Langs Trollabærtjørna går stien nede i vannkanten på østlig side. Det er blandet mellom åpne partier og lette skogkledde etapper. Stien er dessverre noen steder godt opptråkket, men det er også gode svaberg å gå på. På et av disse svabergene lå ei dametruse, men det var ingen uti og badet? Vell, forståelig nok, for selv en vakker vårdag med mye snøsmelting er det kaldt ute, hvert fall i vatnene. Ved Storatjørn står det merket til «Bynuten» på et tre-skilt.

 


 

 

 

Bynuten – Det er fortsatt noe snø igjen selv tidlig i en flott mai måned.De røde merkene fortsetter også her på østsiden av tjernet. Stien er god, men enkelte steder er det lett ur og enkle hopp fra sten til sten kan være nødvendig i skaret mot toppen. Det blir brått tøffere og tyngre å ta seg til toppen. Siste rest av sesongens snø ligger enda igjen i høyden. Enkelte steder i skaret er det godt dekket med flere titalls centimeter «råtten» snø.

 

 

 


 

 

Bynuten – Utsikten fra toppen er upåklagelig, dette er ned mot Oltedal.Stien gjør nærmest en u-sving og langt der fremme kan jeg se varden. Det blir straks mye lettere å gå, for på toppen har snøen blåst bort. De røde merkene kommer til syne igjen og det går unna mot toppen. På den svære varden henger det en kasse med ei turbok oppi, husk og skriv deg inn. Jeg blir stående og titte utover terrenget, det er rett og slett en enorm utsikt herfra. Men, glem ikke å ta en titt på selve varden også. Den er virkelig et bevis på et solid håndverk.

 

 


 

 

Bynuten – Det er idyllisk ved Rasmustjørna.Jeg har pakket lett på dagens rundtur. Det er flere stigninger på rundturen, og noen av disse er krevende og langdryge. Men fra Bynuten og ned til Rasmustjørna går det stort sett nedover, og dette er etter min mening kanskje turens flotteste etappe? Ikke på grunn av at det går nedover naturligvis, men fordi terrenget er åpent og oversiktlig. I tillegg er det flere idylliske tjern mellom gress og tufter av lyng. Det er også her noe snø igjen i fjellet, men det er normalt veldig greit å gå her.


 


 

 

Bynuten – På vei opp mot Serifjellet åpner utsikten seg ned mot Høgsfjorden og videre inn mot Frafjorden.Ut av den skogkledde «dalen» og i vestlig ende av Rasmustjørna ender stien opp ved et nytt stiskille. Det er her skiltet til Seldalsheia og Selvikstakken, jeg velger Selvikstakken. Det går svært bratt opp i fjellsiden mot Serifjellet. Dette fjellet er faktisk 1m høyere enn Selvikstakken, men det er kun merket til sistnevnte. Det er en stor fordel med bråe stigninger, og det er at utsikten kommer like brått. Ta en pust i bakken og nyt utsikten innover mot Høgs- og Frafjorden på veien opp.

 

 


 

 

Bynuten – Utsikten fra Selvikstakken er enorm og må oppleves.Jeg går oppom Serifjellet, men hit er det ikke merket. Avstikkeren er på knappe 150m fra stien og det er ingen turbok her, men det er en liten varde. Ned fra Serifjellet, ja for en må nok en gang ned for å komme opp igjen. Men, heldigvis ikke like mange høydemetre. Opp til Selvikstakken er det svært bratt, her må en ta det rolig å gå forsiktig. På toppen får en virkelig belønning i massevis, for det er på denne toppen Sandnes kommune har sin flotteste utsiktsplass etter min mening. Ta en pause her og nyt utsikten, dette er virkelig et skue for øyet! Husk også og skriv deg inn i turboka.

 

 

 

Bynuten – Fra Auratjørna og ned til Seldalsheia følger jeg Lyseveien.Ned fra Selvikstakken må en være minst like forsiktig, og en bør ha i bakhodet når en kaver seg oppover at en også skal ned igjen her. Ved et stiskille nede i dalen, mellom Serifjellet og Selvikstakken er det skiltet mot Seldalsheia. De røde merkene følges ned den skogkledde lia og deretter langs vestsiden av Løypedalstjørna. Fortsett mot Seldalsheia i nytt stikryss og stien går videre sør for Auratjørna. Et lite høydedrag passeres før Lyseveien er et faktum. Det er også her skiltet mot Seldalsheia, grusveien ender opp nede ved parkeringsplassen.

 

 

Bildegalleri
Dato: 02.05.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer