Du er her

Bynuten - Topp og rundtur via Lyseveien

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Bynuten - Topp og rundtur via LyseveienBynuten er fjellet mange har hørt om, utsikten er ruvende og storslått fra kommunens høyeste topp. Den rødmerkede stien guider deg mot toppen, i et vakkert og varierende terreng. Små tjern og skogkledde daler med enkelte bratte stigninger, er noe av hva en kan forvente seg på denne rundturen. På fellesturen møtte hele 14 stykk opp.

Sett av 4,5t på den 13,8km lange rundturen.
 


 

Kommune:                 Sandnes
Tid:                              4,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       13,8km rundtur
Merket:                        Ja (Rødmerket og skiltet – Se kommentar)
Terreng:                      Sti / Grusvei (Vanntett fottøy er en fordel, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Bynuten 671m.o.h


 


Parkering:

Bynuten – Parkering på SeldalsheiaSeldalsheia, mellom Høle og Oltedal i Sandnes kommune.
Med utgangspunkt fra Nærbø er hurtigste alternativ å kjøre via Undheim og over til Ålgård, fortsett videre mot Oltedal (avkjørsel mot Sirdal). Ta til venstre ved Gjestal Fabrikkutsalg - det er tydelig skiltet ved bilvei. Følg Seldalsveien 508 til veikryss ved Søredalen 508, ta til høyre i kryss og fortsett videre opp mot Seldalsheia. Parkeringsplass på høyre og venstre side av bilveien. GPS posisjon N58 51.394 E6 01.004.

Kjørebeskrivelse - Google Maps
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Bynuten – Fellesturen for april måned går av stabelenFjelltoppen Bynuten står for tur, sola skinner og jeg har akkurat plukket opp Ragnhild og Magnor. Det er tid for en ny fellestur, som vanlig er jeg spent på oppmøte og hvordan ting vil bli. Men, med en så hyggelig og kjekk gjeng kan jeg raskt senke skuldrene, og det går ikke lenge før latteren går på kryss og tvers i gruppa. Vi er fjorten turglade mennesker, og med et felles mål om å nå toppen med naturopplevelsene som fokus. Med start fra parkeringsplassen tråkker vi oss oppover Lyseveien mot stiskillet hvor det er skiltet til Bynuten.

 

 

 

Bynuten – Vi tar en velfortjent pause i ura like nedenfor BynutenLangs Trollabærtjørna passerer vi en liten gruppe turglade mennesker, de smiler og nyter sola som er på vei rundt de høye fjellformasjonene. Bjørka byr på friske og grønne blader, langs stien hører vi fuglekvitter og bølgeskvulp. I ura nedenfor Bynuten tar vi oss en velfortjent pause, å drikke væske og samle krefter er viktig når det stiger såpass i terrenget som det gjør. Vi spretter opp, en etter en er vi klare for nye utfordringer. Et lite tjern passeres på sørsiden.

 


 

 

Bynuten – Utsiktsrik fjelltoppVi stabber oss videre oppover i terrenget, noen er oppe før andre, men kun met et lite forsprang. Vi har ulike fysiske begrensninger, men til felles har vi naturopplevelsene i fokus, og tar det hele i et rolig tempo. På toppen blir vi stående og måpe, utsikten er storslått og det grubles og studeres i alle retninger. En god pause hører alltid med på tur, men det er ikke alltid en er så heldig og kan sitte nærmest vindstille ved varden. Det prates om kommende turer, og tips utveksles på kryss og tvers blant den livlige gjengen.

 

 

 

Bynuten – Skogkledde lier omkranser RasmustjørnaEtter en lang og god pause gjør vi oss klar for nedfarten, det er rødmerket en sti ned mot Rasmustjørna. Terrenget er åpent og lettgått, vi vandrer blant fjellknauser omringet av gress og tufter av lyng. Langs noen små tjern tar vi på nytt et gruppebilde, det ble nemlig utfordrende å ta et fellesbilde på toppen blant folkemengden. På vei ned mot Rasmustjørna stopper vi opp, inngangen til Lysefjorden kommer til syne. Forsand kan ses på andre siden av Høgsfjorden, men vi må videre og like etter står vi ved Rasmustjørna.

 

 

 

Bynuten – En lang, lang rekke langs LøypedalstjørnaRasmustjørna passeres på sørsiden. Stien går delvis i skogkledde og bratte lier, stiskillet opp mot Selvigstakken passeres og vi nærmer oss Lyseveien. Vi danner en lang rekke langs Løypedalstjørna på den smale stien. En kan også følge rødmerket løype tilbake til Lyseveien via Auretjørna, men vi hadde på forhånd avtalt Lyseveien fra nordsiden av Løypedalstjørna. Ei falleferdig hytte passeres i det vi tråkker oss inn på veien.

 

 


 

 

Bynuten – Kjerrevei fører oss mot grusveien ned til parkeringsplassenLyseveien tar oss tilbake til parkeringsplassen, men vær obs på at en liten etappe av veien ikke er merket. Vi nærmer oss slutten på en fantastisk rundtur, det ble enstemmig besluttet å avslutte turen på skikkelig vis, nemlig med en is på Gjestal Fabrikkutsalg.

Takk for en vellykket tur til dere alle.

 

 Merking
Deler av Lyseveien er ikke merket, men lettgått og enkel å følge.

 

Bildegalleri
Dato: 27.04.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer