Du er her

Eikeknuten - Topptur fra Eikebrekka

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Eikeknuten – Topptur fra EikebrekkaEikeknuten må være noe av det beste Bjerkreim har å by på, og det er ikke lite! Fra Eikebrekka går rødmerket sti gjennom den frodige Austdalen, før en skjærer av fra stien og går opp fjellsiden i kupert og umerket terreng. Oppe på fjellet blir utsikten ubeskrivelig vakker, fjellryggen følges til endes i sørvestlig retning, og hele Ørsdalsvatnet kommer til syne!

Sett av 4,5 – 5 t tur/retur på den totalt 14 km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Rogaland
Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                             4,5 – 5 t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                      14 km tur/retur (Stigning 865m)
Høyde:                        Eikeknuten 720 moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Eikebrekka til Eikeknuten klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Det er merket sti frem til Laugarvatnet, her er stien stedvis sørpete og fuktig – dette selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Det er flere steder gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen. Fra Laugarvatnet stiger det godt og en går direkte i krevende terreng opp fjellsiden. Videre mot Eikeknuten går en delvis direkte i terreng, og delvis på umerket sti. Traseen er kupert.

En må en passere enkle partier med ur/steiner, - husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Det er etappevis høy stigning. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen fra Eikebrekka til Eikeknuten går i et frodig fjellterreng med dype daler, høye fjell og  lange strekninger med mektig utsikt. Fra Eikeknuten får en utsikt utover det langstrakte Ørsdalsvatnet. Vi krysset flere moltemyrer, og generelt er det en del myrterreng på denne turen. Rødmerket sti følges første del av turen, etter dette går en direkte i terreng og på umerket sti. Det er en bro og en gjerdeklyver en må over, men ingen grind på turen. Lanskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Fra Eikebrekka følges rødmerking og skilting mot Kvitlen turisthytte. En går i skogsterreng ned til Litaåna, og følger Austdalen videre til Laugarvatnet. Ved Laugarvatnet skjærer en av fra stien der hvor bekken krysses. En går skrått oppover fjellsiden i sør-østlig retning, her er ingen tråkk å følge som vi ser, og terrenget er kupert og krevende. Når en er kommet opp det bratteste partiet dreier en i sør-vestlig retning. Fjellryggen skal følges hele veien til Eikeknuten, og retningen sier seg egentlig selv så lenge en vet hvor toppen er. Terrenget er kupert, og her er det på ingen måte flatt. Det er delvis nødlet (små varder), og det er sti på deler av etappen.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann         Tjern          Fiske*         BærplukkingBade          
ElvBekkSkogTuristhytte* 

* Fiske: I Laugarvatnet etter avtale med grunneier. Medlemskort i DNT gjelder som fiskekort langs de fleste t-merkede stier.
* Turisthytte: Om en følger rødmerket sti videre fra Laugarvatnet kommer en til turistforeningshytta Kvitlen.

 

 

Parkering
Parkering

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Eikebrekka i Bjerkreim kommune.

Eikeknuten – ParkeringFra Vikeså følges Fv503 i ca. 13 km i retning Stavtjørn. Sving av på Austrumdalsvegen og Fv117 som følges forbi Austrumdalsvatnet, Stavtjørn skitrekk og gjennom Furelitunnelen. Opparbeidet p-plass på venstre side av veien rett etter tunnelen.
GPS posisjon N58 41.221 E6 22.139

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Eikeknuten – Turen starter på rødmerket stiDet er søndag en helg i juni, og tid for månedens helge-fellestur. Eikeknuten har vi både hørt om og sett bilder fra, men hverken Kjell Arild eller jeg har vært der før. Forventningene er store, og vi gleder oss litt ekstra denne søndagen! 18 FjellVandrere står klare på parkeringsplassen, vi kikker opp mot toppen vi skal gå til, men toppen er dekket i tykk tåke – i likhet med resten av fjellet og området rundt. Værmeldingene lover bedre vær, så vi er optimistiske! Turen starter med å følge rødmerking mot Kvitlen turisthytte.

 

 

 

Eikeknuten – En pust i bakken etter en god stigningStien er sørpete og våt, og bærer preg av at den er mye brukt. En fin huggorm dukker opp langs stien, den virker til å bry seg lite om at vi går forbi. Vi krysser Litlaåna og går på rekke og rad gjennom Austdalen. Det er en del stigning oppover dalen, og vi krysser et myrlendt parti hvor det ikke er spart på kloppingene. Vi ser oss tilbake, tåken som for kort tid siden truet hele sikten på toppen har nå lettet! Solen skinner, det er en deilig sommertemperatur, og stemningen er god i gruppa!
 

 

 

 

Eikeknuten – Spektakulære omgivelser!Ved Laugarvatnet skjærer vi av fra rødmerket sti, vi går skrått oppover fjellsiden. Terrenget opp fjellsiden er kupert, med gresstuer og huller tett i tett. Vi kommer oss litt opp i høyden, og tar oss en pust i bakken i ei ur som vi krysser. Vi skal følge fjellryggen til endes, og finner raskt ut at ryggen er langt i fra flat! Til å begynne med er det lite sti, og vi går direkte i terreng. Etter hvert kommer tråkk til syne, og tråkkene blir etter en stund til tydelige gode stier.

 

 

 

 

Eikeknuten – Fra toppen ser vi hele det langstrakte ØrsdalsvatnetUtsikten tar pusten i fra oss! Det er høye fjell så langt øyet kan se, vi ser ned i den frodige Austdalen som vi kommer fra, og i fjellene opp forbi ser vi flere idylliske tjern. Vi kommer til et lite navnløst tjern som skaper en nydelig stemning i de ellers vakre omgivelsene. Når vi snur oss ser vi at vi nettopp har gått over en egg som gir meg en Besseggen-følelse. Et lite stykke til, så dukker plutselige Ørsdalsvatnet opp foran oss. Her fra kan vi se hele det 15,5 km lange vannet, vi ser også Storåna som renner gjennom Ørsdalen, og vi ser bilene på parkeringsplassen. En vid og spektakulær utsikt! Vi tar en lang pause i sola på toppen, før vi går samme vei tilbake. Personlig er dette en av de flotteste turene jeg har gått, i alle fall her i distriktet. Anbefales!

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2018, dato 16. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,
Dette er en tur om egner seg best om værutsiktene er gode. Fra Laugarvatnet til Eikeknuten er det ulendte og krevende etapper, oppe på fjellryggen er en også ekstra utsatt om tåken kommer sigende.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Bjordalstolen - Topptur fra Bjordal (Ørsdalen)Kvitlen - Idyllisk rundtur fra Eikebrekka til Bjordal.Kvitlen - Fjellveien fra Stavtjørn til Bjordal.Kvitlen Turistforeningshytte - Tur fra Bjordal.Skarkaknuten - Rundtur via Middagsfjellet.Skibufjellet - Topptur i umerket terreng.Store Skykula - Fra Skineldvatnet til Vassbø.Stavtjørn skitur - Idyllisk rundtur i blå løype.Støle Turisthytte - Fottur ned dalføret til Stavtjørn.Vakre Ørsdalsvatnet rundt i Kajakk – Fantastisk opplevelse.Opplev Dalane – Fra Vannbassengane til Vassbø Mjåvassknuten - Utsiktsrik topp og rundtur fra ØrsdalenKalvatoknuten – Fjelltopp opp av vakre Ørsdalen.

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Heidi Bjerre

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer