Du er her

Faureknuten - Utsiktsrik topptur via Grolidalen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Faureknuten – Utsiktsrik topptur via Grolidalen.Faureknuten ruver hele 579moh og det er ingen tvil om at dette er en utsiktsklassiker i distriktet. Turen opp Grolidalen og videre til topps er en fult overkommelig topptur for alle, også som familietur. Langs stien er det en selvfølge å høre bekkesildring, se idylliske små tjern og flotte skogkledde lier. Stien går i et vekslende og spennende terreng.

Sett av 2-2,5t tur/retur på den totalt 6,8km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              2-2,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,8km tur/retur (Stigning 366m)
Merket:                        Ja (Rødmerket og skiltet)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel (Noe utfordrende sti)
Høyde:                        Faureknuten 579m.o.h

 

 

 

Parkering: (NB! Parkering nå nede ved BOM. Følg beskrivelse nedenfor opp til bommen)

Faureknuten – Parkering i bunn av Grolidalen. Det er satt opp informasjonsskilt på parkeringsplassen.Tilrettelagt parkering i bunn av Grolidalen.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 opp mot spisestedet Karlsbu. Videre til høyre og inn på Undheimsvegen og deretter videre til E39 over «Bue». Sving til venstre mot Stavanger ved E39. Like etter «Søylands kiosken» tar en inn til høyre mot Nedrebø. Nedrebøvegen Rv111 deler seg etter ca fire kilometer, sving da til høyre mot Ivesdal. Følg Nedrebøvegen 112 i noen kilometer til, men følg med til venstre å se etter et lite tre-skilt merket «Faureknuten». Sving opp hit og kjør helt til endes. Selv om du ser noen røde merker i terrenget skal en videre oppover til informasjonstavla helt på toppen. GPS posisjon N58 41.241 E6 05.387.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Faureknuten – Høstfarget terreng i bunn av Grolidalen.Skyfri himmel og sola skinner en vakker høstdag. Kan det bli bedre? Dette er nok en tur jeg har gledet meg lenge til å gripe fatt på. Første del av turen opp til Faureknuten går på grusvei, men etter knappe 150m går stien opp til venstre. Det er både rødmerket og skiltet her takket være Dalane Friluftsråd. Videre i bunnen av Grolidalen pryder høstens flotte farger både engbunnen og de skogkledde liene. Selv etter fuktige og nedbørsrike dager er det greit å følge stien, men en bør ha godt og vanntett fottøy.

 

 


 

Faureknuten – Flere små og mellomstore tjern passeres på veien opp til toppen.I kloss hold til både bekkesildring og fuglekvitter går det jevnt og trutt oppover i dalen. Det er god sti og merking her, slik at det byr normalt ikke på problemer å finne frem. Flere små og mellomstore tjern omringet av gress og lyngtufter pryder det utsiktsrike terrenget på veien. De skogkledde liene avtar og mot toppene er det snaufjell og «heiaterreng» som dominerer. Glemte jeg å nevne at utsikten allerede er formidabel?

 

  

 

Faureknuten – Ta gjerne en "pust i bakken" og nyt utsikten bak deg.På vei opp kan en med fordel ta både en og flere «pust i bakken», - snur en seg vil en forstå hvorfor umiddelbart. Allerede tidlig på turens trase vil en kunne få oppleve noe av utsiktsmulighetene som venter på toppen. Rett øst for Faureknuten krysses en steingard. Stien gjør her en helomvending og dreier oppover på snaufjell i et oversiktlig terreng mot toppen. Om en tar en titt over skulderen, vil en få en formidabel utsikt ned mot Storavatnet 182moh.

 

 

 


 

Faureknuten – På toppen er det festet en kasse med ei turbok i til varden.Varden og toppen av Faureknuten er nådd. Festet til varden henger det en turkasse med både bok og tang i. Tanga blir brukt til å merke turarkene i arrangementet «På topp i Dalane». For min del blir det kun en signatur i turboka i dag. Nå skal det bli godt med en liten rast i le for vinden og med solstrålene rettet mot meg. Med i sekken har jeg blant annet med et lite kokeapparat, litt niste og vann samt kaffe. På «fjellhylla» like nedenfor toppen blir jeg sittende lenge å studere terrenget.

 

 

 

 

Faureknuten – Jeg blir stående målløs på kanten av Faureknuten å studere utsikten.Men jeg må dessverre videre og pakker sammen etter en god pause. Før jeg forlater toppens platå, må jeg bare helt utpå kanten i vestlig retning. Frodige åkrer, skogkledde lier og store fjellpartier dominerer rundt både Birkeland, Nygard, Nedrebø og Fuglestad som ligger «nedenfor» i retning vest.
Turen går tilbake til parkeringsplassen i samme fotspor, følg turens mange røde merker nedover dalen.

God tur!

 

 

Bildegalleri
Dato: 27.09.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer