Du er her

Gloppenuten - En populær topptur fra Brekko

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Gloppenuten – En populær topptur fra BrekkoGloppenuten er et populært turmål, stien til toppen er godt merket og byr på idyllisk stemning, Lona sildrer nedover Stangebudalen i et lyng og bjørkeskog preget terreng. Den langstrakte fjellryggen byr på storslått utsikt i alle retninger. Kombiner gjerne turen opp Grunnesdalen, her får du en liten trolsk følelse i skogsterrenget.

Sett av 4t på den totalt 11,1km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              4t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11,1km rundtur (Stigning 496m)
Merket:                        Ja* (Rødmerket og skiltet – Se kommentar nedenfor)
Terreng:                      Sti / Grusvei (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels / Krevende
Høyde:                        Gloppenuten 630m.o.h

 

 

 

Parkering:

Brekko – God opparbeidet parkeringsplassBrekko er lokalisert i Gjesdal kommune, ca 32,5km fra Bryne sentrum.

Fra Bryne, kjør mot Lye og fortsett forbi det kjente Melsvatnet. Videre forbi Eikeland og ned mot Ålgård, ta til høyre over bro og høyre i rundkjøring ved E39. Ta av mot Sirdal og Oltedal fra E39 langs Edlandsvatnet, følg riksvei 45 forbi Limavatnet og like før Oltedalsvatnet er det skiltet mot Brekko og Madland. Følg skilting videre forbi Vølstad og Vatne. Parkeringsavgift kr 30,-. GPS posisjon N58 46.172 E6 04.527.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Gloppenuten – Gode informasjonstavler ved parkeringsplass i BrekkoBrekko friluftsområde kledd i lynghei og bjørkeskog med flere plantefelt byr på ulike aktiviteter året rundt, det rolige landskapet er tilrettelagt med turveier og stier i kilometervis. Ved oppslagstavla er det flere turalternativer, men i dag står Gloppenuten for tur.

Jeg parkerer bilen på øverste parkeringsplass, her står bestyreren selv fra Jæren Friluftsråd og tar imot de mange gjestene som i dag skal delta på et møte. Jeg blir ønsket god tur til Gloppenuten, etappen starter med å gå ned ca 350m til innkjørselen ved nederste parkeringsplass. Her går en liten skogsti inn i terrenget og videre ned på grusveien langs Madlandsvatnet.


 Gloppenuten – Gammel ferdselsåre opp GrunnesdalenDet er selvfølgelig mulig å følge turveien opp til Stangebudalen ved stiskille istedenfor å gå opp Grunnersdalen, men hvorfor gjøre turen lettest mulig?

I turkartet til Jæren Friluftsråd oppgis det i skrivende stund at grusveien langs Madlandsvatnet og stien opp Grunnesdalen skal være merket, dessverre så jeg ingen merker her ihht friluftsrådets eget kart. Men den gamle ferdselsåren er tydelig oppover i terrenget, derimot må en se litt ekstra godt etter hvor den begynner. En liten foringsplass for husdyr eller gjerne også en "snuplass" med et uthus like i nærheten er nøkkelen til åpningen som vist på bildet. Se kommentar om merking nedenfor.


 

 

Gloppenuten – Et lite tjern på vei opp mot StoravatnSola titter over fjellformasjonene og ned i den skogkledde Grunnesdalen, de mange bjørketrærne i alle mulige fasonger skaper en trolsk stemning som bare må oppleves. Jeg nærmer meg toppen hvor friluftsrådets egne rødmerkede turveier blir et faktum, herfra følger jeg grusvei i knappe 100m før skilt opp mot Gloppenuten kommer til syne. Da jeg forhåndstegnet GPS sporet til Gloppenuten fikk jeg en formening om hvordan Stangebudalen kom til å se ut i terrenget, en sildrende bekk med frosne og skogkledde partier, men også med åpne flater hvor utsikten nedover er storslått.

 


 


Gloppenuten – Idyllisk opp langs fjellryggen mot toppenJeg er halvveis i dalen og Storavatnet kommer til syne, rødmerket sti følger nordsiden av vatnet opp mot den langstrakte ryggen av Gloppenuten. Sola skinner foreløpig og følelsen av en nydelig vårdag er absolutt tilstede, jeg er alene i terrenget, bortsett fra et par små fugler som kvitrer i de snart 17.mai klare bjørkeriset.

Men denne opplevelsen viste seg å få en vending, ikke særlig uventet da jeg lenge har fulgt med på skydekket som stadig beveger seg østover.


 


 


Gloppenuten – Toppen er omringet av et lite lag skoddeJeg fikk virkelig kjørt meg opp fjellsiden, tempoet var høyt i håp om å få tatt et bilde med nydelig utsikt. Det flate partiet på toppen ble hurtig lagt bak meg, men dessverre måtte jeg nøye meg med utsikten jeg hadde fått på vei opp. Ved varden var skodda tykk og på det verste hadde jeg kun 15m sikt, værforholdene endrer seg hurtig og det er derfor viktig å være forberedt. Jeg bruker ikke mer tid en nødvendig på toppen av Gloppenuten og tar fatt på tilbaketuren, men i roligere tempo en på vei opp.

  

 

Gloppenuten – Turen tilbake følger jeg merket turvei ned til parkeringsplassJeg følger samme sti ned til Stangebudalen, videre følges den sildrenes bekken parallelt med den opptråkkede løypa, det er ikke langt mellom de røde merkene. Et møte med ei enslig elgku ble et faktum knappe 30m fremfor meg, for en flott avslutning på turen. Tilbakeveien fra Stangebudalen går via rød og gul turvei ned til parkeringsplassen, Jæren Friluftsråd har tilrettelagt med et fantastisk løypenett, i tillegg har gul løype lysmaster. God Tur

 

 

Merking!

  • Veien langs Madlandsvatnet og stien opp Grunnesdalen oppgis i skrivende stund til å være merket i henhold til Jæren Friluftsråd eget kart, jeg fikk ikke kart og terreng til å stemme overens og så for øvrig ingen røde merker på turen oppover. Derimot så jeg røde merker mot Lundefjell like før toppen av dalen, men på vei ned prøvde jeg å følge disse uten hell. Jeg har vært i kontakt med Jæren Friluftsråd, mitt engasjement ble satt pris på og de takket veldig for tilbakemeldingen. Friluftsrådet skulle ta tak i saken og se på en løsning, det setter vi stor pris på, takk.

 

Bildegalleri
Dato: 13.03.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer