Du er her

Grønhaug og Solliknuden - To flotte utsiktstopper i en rundtur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Grønhaug – Solliknuden – Topptur – RundturFjelltoppene Grønhaug og Solliknuden byr på en ruvende utsikt fra over 600meters høyde. Grønhaug er lokalisert i Lund, mens Solliknuden er å finne i Sokndal kommune. Det er enkelt å drømme seg bort i dette flotte terrenget, rundturen er rødmerket i tillegg til flere retningsvisende skilt langs stien. Er du heldig flakser en stor rypeflokk opp like foran deg.

Sett av 6t på den totalt 17,9km lange rundturen.
 

 

 

Kommune:                 Lund / Sokndal
Tid:                              6t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       17,9km rundtur
Merket:                        Ja (Skilt / Rødmerket)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave/høye fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Grønhaug 631m.o.h og Solliknuden 620m.o.h

 

 

 

Parkering:

Lundheim Folkehøgskole – Parkering – TurParkering ved Lundheim folkehøgskole i Lund kommune (vis hensyn). Det er også mulig å parkere like ovenfor hvor det er plass til et par biler. Fra Nærbø hvor vi startet turen fra tar det en god time å kjøre. Følg vei 504 over Bue og ut på E39, sving til høyre mot sørlig retning. Videre forbi Vikeså, Bjerkreim og Helleland mot Moi og Lund kommune. Sving av til høyre like før sentrum av Moi inn på Moiveien 1, fortsett videre i neste kryss til høyre mot Nygård skole og idrettsanlegget. Sving inn på Lundheimsveien og følg skilt videre oppover. GPS posisjon N58 27.129 E6 32.632

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Grønhaug og Solliknuden – Topptur – Lund og Sokndal kommuneBilen er parkert ved folkehøgskolen og vi er klar for en rundtur som vi begge har gledet oss til lenge. Tursekken er ferdig pakket med vanntette klær og niste for turen, været er noe usikkert selv om det ser lovende ut med start. Vi starter opp på grusvei hvor det første som møter oss er et par informasjonstavler, videre går veien over til sti. Skiltet og lett forståelig starter vår rundtur i vestlig retning igjennom skogkledd terreng opp mot Hageskaret. Stemningen i skogen er trolsk, terrenget er stigende og hvert lite vindpust blir tatt godt i mot denne varme høstdagen.

 

 

 

Studepollen – Tjern – Grønhaug – SolliknudenVi har passert Hageskaret og jeg henger noe etter, det blir somregel slik når blåbærene er å finne langs stien. Det er flere steder satt opp små skilt langs stien, følg med i vegetasjonen så kan du se hvite små severdighetsskilt. Det skogkledde terrenget begynner og avta og istedenfor åpner terrenget opp for et vakkert syn mot Studepollen. Langs stien er det hengt opp grillrist, satt ut stoler og det ligger utbrente rester av ved igjen, det er lett og forstå hvorfor akkurat her. Vell, videre over gammel steinbro og opp mot Klovsteinane hvor det er fuktig og myrlendte partier fortsetter den rødmerkede stien. Det er absolutt ingen god ide og prøve å gå denne turen i joggesko dersom du har tenkt å komme tørrskodd tilbake til parkeringsplassen. Bruk vanntett og godt fottøy.

 

 

 

Sau – Husdyr – Grønhaug – SolliknudenVidere opp skaret mot Bergstølen møter vi en sau som mer eller gjerne lar seg fotografere. Men, denne har nok lurt seg unna sauesamlingen og beiter rundt alene i dette flotte terrenget. Vi kunne nemlig ikke se eller høre flere sauer i nærheten. Ei koselig rød gjeterhytte ligger plassert inntil skogen på andre siden av bekken som vi følger oppover i terrenget. De flate landskapet med noen dominerende fjelltopper åpner seg, høstfargene setter en ekstra spiss på stemningen. Vi vandrer videre og passerer Vardalsknuten 522m.o.h på vestsiden, skilt opp til Grønhaug er satt opp med Johanstjørna. Videre langs fjellsiden i vestlig retning går den stigende stien opp mot fjelltoppen Grønhaug. Flere små idylliske tjern skaper en stemning som ikke kan beskrives, terrenget er kjempeflott! Like før siste stigning opp mot toppen skvetter jeg til, jeg blir stående helt stille og kikke på en Lirype på knappe 3m avstand. Jeg vet ikke hvem hoppet høyest men, vi ble stående en god stund å kikke på hverandre før rypa fløy sin vei.

 

 

 

Tjern – Tur – Grønhaug – SolliknudenDet bratte terrenget opp mot toppen av Grønhaug går som en lek, vi er begge ivrige etter utsikten som venter oss. Hilde setter seg ned og skriver oss inn i tur boka. Hver stein på varden er lagt med en mening og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Fantastisk flott varde! Jeg blir stående helt stum og nyter tilværelsene rundt meg, terrenget og utsikten er flott!
Vell, vi må videre og neste fjelltopp er Solliknuden med sine 620m.o.h. Vi følger stien ned et lite stykke før skilt viser vei mot Ørnetjørn, et idyllisk lite tjern langs stien. Like før dette tjernet flakset en rypeflokk på 5-7 ryper opp foran oss, to andre turgåere som kom gående mot oss fikk også med seg dette fine synet. Flere små tjern og vatn passeres før skilt mot vår siste fjelltopp for i dag passeres.

 

 

 

Solliknuden – Sokndal – Topptur – På Topp i Dalane 2013Videre forbi Bukketjørn går stien opp mot Solliknuden 620m.o.h, etappen kjennes i kroppen og det er tid for litt niste. Men, først skal vi opp å notere ned siste "kode" for arrangementet På Topp i Dalane 2013 som Dalane Friluftsråd står for. Som ventet byr også denne fjelltoppen på ruvende utsikt, Hilde poserer på toppen og er fornøyd med at de 21 turene i arrangementet er besteget. Vi fortsetter på stien ned mot Langa Eikelandsvatnet hvor vi setter oss til på en fjellknaus, her inntar vi litt niste etter en lang tur så langt. Men, vi har enda noen km igjen til vi er nede. Det smakte som vanlig godt med niste og kaffe ute i det fri, jeg tar et siste blikk bak og ser at alt er ryddet opp før vi vandrer videre. Stien går ned mot Prestmyrane og Prestvatnet, bro og tre planker hjelper oss over på de fuktigste områdene. Herfra går det bratt ned mot bekken mellom Eigelandsvatnet og Heiavatnet. Siste rest går på grusvei tilbake til parkeringsplass.

Fantastisk rundtur og dag er nå over. Dette er absolutt en tur jeg vil anbefale!

 

 

Bildegalleri
Dato: 07.09.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer