Du er her

Grønhaug - Utsiktsklassiker i en variert rundtur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Grønhaug – Utsiktsklassiker i en variert rundtur.Grønhaug byr på ruvende utsikt fra en høyde på over 600m.o.h. Toppen er lokalisert i Lund kommune. Det er enkelt å drømme seg bort i dette flotte terrenget, rundturen er rødmerket i tillegg til flere skilt langs stien. Området byr på et spennende terreng, flere idylliske tjern og svære vatn. Er du ekstra heldig flakser kanskje en stor rypeflokk opp like foran deg.

Sett av 4,5t på den totalt 13,4km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Lund
Tid:                              4,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       13,4km rundtur (Stigning 713m)
Merket:                        Ja (Rødmerket og skiltet)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Grønhaug 631m.o.h

 

 

 

Parkering:

Grønhaug – Parkering ved Lundheim folkehøgskole i Lund kommune.Parkering ved Lundheim folkehøgskole i Lund kommune. Eventuelt ovenfor skolen hvor det er plass til et par biler v/turstart.

Fra Nærbø, følg vei 504 over Bue og ut på E39, sving til høyre mot sørlig retning. Videre forbi Vikeså, Bjerkreim og Helleland mot Moi og Lund kommune. Sving av til høyre like før sentrum av Moi inn på Moiveien 1, fortsett videre i neste kryss til høyre mot Nygård skole og idrettsanlegget. Sving inn på Lundheimsveien og følg skilt videre oppover. GPS posisjon N58 27.129 E6 32.632.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Grønhaug – Vi passerer bekken ovenfor Studepollen på ei steinbro.Det som skulle bli en solfylt og utsiktsrik dag i mai måned, ble alt annet enn det, hvert fall i henhold til værmeldingene. Det er duket for ny fellestur, og med værmeldinger opp mot 12mm regn ville dette bli en meget fuktig tur. En solid gjeng på 16stk trosset regnværet og sto klare til tur, en fantastisk gjeng!
På vei opp igjennom den skogkledde lia, hvor Studepollen og Klovsteinane passeres, duskregnet det bare litt. Vi går på en lang rekke på den smale, men lett synlige stien. Et stiskille opp mot enten Solliknuden eller Grønhaug er passert, vi følger stien lengst nord opp til Grønhaug. Men legg merke til dette stiskillet, for det er her vi kommer ned etter å ha vært på Grønhaug.

 


 

Grønhaug – Sikten reduseres betydelig i det åpne terrenget.Etter hvert som vi når nye høyder tetter det seg mer og mer til, den spektakulære utsikten som jeg hadde lovet uteble så langt. Terrenget er stigende og småkupert. Noen steder er det også små luftige partier, disse kommer en seg greit forbi, selv om det også kan være sørpete her. Langs den godt synlige stien passeres vatnene Fiskelaus og Langavatnet, samt tjernet Johanstjørna.

 

 

 

 

 

 

Grønhaug – Til tross for regn og dårlig sikt er alltid humøret på topp på tur!Ovenfor Langavatnet, altså i Langavassheia (Hommen) er sikten dårlig og regnet slår til for fult. Felleskapet på turene er alltid viktig, men under slike forhold får vi virkelig satt dem på prøve. Da noen frøs og andre hadde ekstra med klær med seg, var det kjekt å se at det ble lånt ut både jakker og stillongs. Toppen er nådd, turkoder for arrangementet På Topp i Dalane er registrert og vi bruker ikke mer tid en nødvendig her i dag.

 

 

 

 

 

Grønhaug – Helge og Hilde Louise er turvandt «fjellfarer» og regnvær stopper ikke dem.Terrenget på «høyfjellet» er oversiktlig og lettgått, bare ikke akkurat i dag. Sikten er på det meste snaut 100m, men det er også stedvis «åpninger» hvor vi ser langt mer. Lynghei, gresstufter, fjell og berg samt flere vann representerer den nydelige heia her. Retningen fra Grønhaug er sørøstlig og vi er på vei bort mot Ørnetjørn. Her tar vi oss en liten matbit, men det blir ikke rare pausen i regnværet.

 

 


 

 

 

Grønhaug – Stien og terrenget på vei ned Stølsdalen.I enden av Ørnetjørn 516moh kommer vi til et stikryss. Det var meningen at vi også skulle gå til Solliknuden på dagens rundtur, som det er skiltet til her, men istedenfor valgte vi å korte inn turen og ta til venstre (øst) nedenfor Kjelesbergknuten. Ruta er her rødmerket ned mot Stølstjørna og videre til Stølsdalen hvor stien vi gikk opp kommer til syne. Turen ned hit ble sett på som rene «sjarmøretappen» og det var utrolig fint her. Denne traseen kan med fordel benyttes dersom en ønsker og «korte» i turen og hoppe over Solliknuden. Fra stikrysset følges tidligere gått rute opp, ned til skolen.

God tur!


 

Andre turalternativer i området?

 

Bildegalleri
Dato: 24.05.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer