Grønhaug og Solliknuden – Topptur i Lund og Sokndal kommune

Grønhaug og Solliknuden - Topptur i Lund og Sokndal kommune

Fjelltoppene Grønhaug og Solliknuden byr på en ruvende utsikt fra over 600 meters høyde. Grønhaug er lokalisert i Lund kommune, mens Solliknuden er å finne i Sokndal kommune. Det er enkelt å drømme seg bort i dette flotte terrenget. Rundturen er rødmerket i tillegg til flere retningsvisende skilt langs stien. Er du heldig flakser en stor rypeflokk opp like foran deg.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
lund
Sokndal
6 t
rundtur
17,9 km
rundtur
631 moh
grønhaug
862 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Fra Lundheim Folkehøgskole er det mange muligheter for et aktivt friluftsliv.

Topp- og rundturen til Grønhaug og Solliknuden byr på flott og spennende natur, men lengden og terrenget gjør den også til krevende i vanskelighetsgrad.

Det er flere stigninger, men ingen som utmerker seg til å være svært bratte over tid. Noen steder er det fuktig og myrlendt, mens andre steder byr på god sti. Hele rundturen er merket og skiltet. 

Fotturen er merket krevende iht nasjonal merkestandard basert på terreng, lengde og stigning.

 

 

Turstart & parkering

Grønhaug og Solliknuden - Parkering ved Lundheim Folkehøgskole

Parkering ved Lundheim folkehøgskole i Lund kommune – vis hensyn!

Det er også mulig å parkere like ovenfor hvor det er plass til et par biler. Fra, kjør forbi Vikeså, Bjerkreim, Helleland og videre mot Moi og Lund kommune. Sving av til høyre like før sentrum av Moi inn på Moiveien 1, fortsett videre i neste kryss til høyre mot Nygård skole og idrettsanlegget. Sving inn på Lundheimsveien og følg skilt videre oppover. GPS posisjon N58 27.129 E6 32.632.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Lundheim folkehøgskole starter denne flotte, men krevende fotturen.

I rolig gange følger vi gruset vei oppover mot Hageskaret. I krapp sving går vi av grusveien og følger merking ut i terrenget. Det er frodig og flott oppover i Hageskaret og videre til Studepollen.

Ved Studepollen er det ei steinlagt bro over bekken. Fotturen fortsetter i et noe fuktig parti videre til Klovsteinane og videre oppover mot Bergestølen.

Det er godt merket oppover. Stien passerer Fiskelaus på østsiden. Krysser så mellom Johanstjørna og Langavatnet før den brekker oppover i terrenget igjen mot Langvasshei og fortsetter videre mot Grønhaug.

Fra Grønhaug går stien til Solliknuden i et åpent og småkupert terreng. Først langs Langavatnet i vestlig ende, så mot Ørnetjørn, videre langs Fiskelaustjørna og opp til Bukketjørn. Stien slynger seg videre opp mot Solliknuden.

Fra Solliknuden fortsetter fotturen ned mot Bjørnstjørna, videre mot Prestmyrane og Prestvatnet. Herfra ned og over bekken på bro og videre på grusvei ned til parkeringsplassen.

En flott tur som både er merket og skiltet!

Grønhaug og Solliknuden - Merket og skiltet topptur

Turen er gått høsten 2020, dato 09. september.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Bilen er parkert ved folkehøgskolen og vi er klar for en rundtur som vi begge har gledet oss til lenge. Tursekken er ferdig pakket med vanntette klær og niste for turen, været er noe usikkert selv om det ser lovende ut med start.

Grønhaug og Solliknuden - Med start fra Folkehøgskolen

Vi starter opp på grusvei hvor det første som møter oss er et par informasjonstavler, videre går veien over til sti. Skiltet og lett forståelig starter vår rundtur i vestlig retning igjennom skogkledd terreng opp mot Hageskaret. Stemningen i skogen er trolsk, terrenget er stigende og hvert lite vindpust blir tatt godt i mot denne varme høstdagen.

Grønhaug og Solliknuden - Blåbær langs stien

Vi har passert Hageskaret og jeg henger noe etter, det blir som regel slik når blåbærene er å finne langs stien. Det er flere steder satt opp små skilt langs stien, følg med i vegetasjonen så kan du se hvite små severdighetsskilt. Det skogkledde terrenget begynner og avta og istedenfor åpner terrenget opp for et vakkert syn mot Studepollen.

Grønhaug og Solliknuden - Et lite tjern ovenfor Studepollen

Langs stien er det hengt opp grillrist, satt ut stoler og det ligger utbrente rester av ved igjen, det er lett og forstå hvorfor akkurat her. Vell, videre over gammel steinbro og opp mot Klovsteinane hvor det er fuktig og myrlendte partier fortsetter den rødmerkede stien. Det er absolutt ingen god ide og prøve å gå denne turen i joggesko dersom du har tenkt å komme tørrskodd tilbake til parkeringsplassen. Bruk vanntett og godt fottøy.

Videre opp skaret mot Bergstølen møter vi en sau som mer eller gjerne lar seg fotografere. Men, denne har nok lurt seg unna sauesamlingen og beiter rundt alene i dette flotte terrenget. Vi kunne nemlig ikke se eller høre flere sauer i nærheten.

Grønhaug og Solliknuden - Idyllisk terreng

Ei koselig rød gjeterhytte ligger plassert inntil skogen på andre siden av bekken som vi følger oppover i terrenget. De flate landskapet med noen dominerende fjelltopper åpner seg, høstfargene setter en ekstra spiss på stemningen.

Vi vandrer videre og passerer Vardalsknuten 522m.o.h på vestsiden, skilt opp til Grønhaug er satt opp med Johanstjørna. Videre langs fjellsiden i vestlig retning går den stigende stien opp mot fjelltoppen Grønhaug. Flere små idylliske tjern skaper en stemning som ikke kan beskrives, terrenget er kjempeflott! Like før siste stigning opp mot toppen skvetter jeg til, jeg blir stående helt stille og kikke på en Lirype på knappe 3m avstand. Jeg vet ikke hvem hoppet høyest men, vi ble stående en god stund å kikke på hverandre før rypa fløy sin vei.

Grønhaug og Solliknuden - Topptur i Lund og Sokndal kommune

Det bratte terrenget opp mot toppen av Grønhaug går som en lek, vi er begge ivrige etter utsikten som venter oss. Hilde setter seg ned og skriver oss inn i tur boka. Hver stein på varden er lagt med en mening og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Fantastisk flott varde! Jeg blir stående helt stum og nyter tilværelsene rundt meg, terrenget og utsikten er flott!

Grønhaug og Solliknuden - Vi fortsetter til Solliknuden

Vell, vi må videre og neste fjelltopp er Solliknuden med sine 620 moh. Vi følger stien ned et lite stykke før skilt viser vei mot Ørnetjørn, et idyllisk lite tjern langs stien. Like før dette tjernet flakset en rypeflokk på 5-7 ryper opp foran oss, to andre turgåere som kom gående mot oss fikk også med seg dette fine synet. Flere små tjern og vatn passeres før skilt mot vår siste fjelltopp for i dag passeres.

Grønhaug og Solliknuden - På toppen av Solliknuden

Videre forbi Bukketjørn går stien opp mot Solliknuden 620 moh, etappen kjennes i kroppen og det er tid for litt niste. Som ventet byr også denne fjelltoppen på ruvende utsikt. Hilde poserer på toppen og er fornøyd!

Vi fortsetter på stien ned mot Langa Eikelandsvatnet hvor vi setter oss til på en fjellknaus, her inntar vi litt niste etter en lang tur så langt. Men, vi har enda noen kilometer igjen til vi er nede.

Grønhaug og Solliknuden - Grusvei på siste rest av fotturen

Det smakte som vanlig godt med niste og kaffe ute i det fri, jeg tar et siste blikk bak og ser at alt er ryddet opp før vi vandrer videre. Stien går ned mot Prestmyrane og Prestvatnet, bro og tre planker hjelper oss over på de fuktigste områdene. Herfra går det bratt ned mot bekken mellom Eigelandsvatnet og Heiavatnet. Siste rest går på grusvei tilbake til parkeringsplass.

Fantastisk rundtur og dag er over. Dette er absolutt en tur jeg vil anbefale!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *